Dobrev Klárát nem zavarják a jobbikos antiszemiták

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az Indexnek adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy kevés jobb dolog történhet Magyarországgal, mint egy szélsőjobboldali párt normalizálódása. Dobrev Klára annak ellenére tette ezt a kijelentést, hogy nemrég két jobbikos és nyíltan antiszemita politikussal is együtt kampányolt Gyurcsány Ferenc, aki még miniszterelnökként Orbán Viktort vádolta azzal, hogy teret enged az antiszemitizmusnak.

2021. 09. 03. 18:33
DOBREV Klra
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs okom kételkedni bennük. Nemcsak pártként fogadták el a közös alapot, hanem a képviselőjelöltjeik maguk is aláírták az értéknyilatkozatot – véli Dobrev Klára a Gyurcsány-párt szövetségesévé avanzsált Jobbikról. A DK politikusa úgy fogalmazott: „korábban valóban voltak vállalhatatlan kijelentéseik, de most úgy látom, hogy minden megszólalásuk, minden mozzanatuk arról szól, hogy egy igazi, modern konzervatív párttá szeretnének válni”.

Emlékezetes, hogy alig néhány hete Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke közösen utcafórumozott Tóth Péterrel, a Jobbik szegedi jelöltjével a dél-magyarországi településen. Akkor lapunk utánanézett a jobbikos politikus múltjának, és kiderült, hogy Tóth korábban nem finomkodott, és ontotta magából az antiszemita, rasszista, homofób, fajgyűlölő megnyilvánulásokat. 

A baloldal szegedi jelöltje nyilvánosan követelt fajvédelmet, a cigányság visszaszorításáról is értekezett, a melegeket pedig genetikai hulladékoknak nevezte.

A baloldali előválasztás résztvevője lesz az a Süle Zsolt is, aki több párttársához hasonlóan korábban rendszeresen tett a zsidókat és a cigányokat gyalázó kijelentéseket, és gyakran osztott meg például a Kuruc.infóról származó gyűlöletkeltő tartalmakat. A pápai önkormányzati képviselő hajmeresztő stílusban megfogalmazott posztjai egyáltalán nem zavarják a szivárványkoalíció tagjait, így Süle az előválasztási folyamat végén akár képviselőjelölt is lehet. Többek között a politikus egy kuruc.infós cikket, amelynek az volt a címe: A rettegésből Budapesten konferenciázó zsidók igazi arca: hazánk elpusztításával fenyegetőznek. 

Emellett a 2014-es választás előtti kampányban az antiszemita képviselő egy olyan mémet tett közzé, amely Zsidesznek nevezte a kormánypártot.

Mint ismert, a Jobbikot erősíti Bíró László is, aki tavaly ősszel időközi választáson indult a borsodi Szerencsen. Bíróról a kampány során derült ki, hogy néhány éve „tetűcsúszdásokról” értekezett zsidó turisták kapcsán, Budapestet pedig „Judapestnek” nevezte. Ráadásul Hadházy Ákos és Tényi István feljelentése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el Bíró ellen költségvetési csalás gyanújával, miszerint munkavállalókat károsíthatott meg, visszaélve uniós támogatásokkal. A most szeptemberi baloldali előválasztáson szintén a szerencsi körzetben indult volna Bíró, aki végül visszalépett a jelöltségtől, ám arról nem tudni, hogy a botrányos megnyilvánulásai vagy az ellene folyamatban lévő eljárás miatt kellett meghátrálnia.

– Valami borzasztó dolog történik. Soha ennyi antiszemita megjegyzés nem volt tapasztalható, mint most – vélte Gyurcsány Ferenc még 2007-ben a londoni Timesnak nyilatkozva. A szocialista-liberális koalíció miniszterelnökeként Gyurcsány akkor azzal vádolta Orbán Viktort, hogy a kormány modernizációs programjának kisiklatása érdekében saját hasznára fordítja az antiszemitizmust és a Fidesz politikusai elmossák a határvonalat a konzervativizmus és a szélsőjobboldal között. 

Gyurcsány akkori szavaival éles kontrasztot képez, hogy most éppen ő fogott össze a nyíltan rasszista és antiszemita jelölteket indító Jobbikkal.

Jakab Péter pártja mellett Dobrev Klára az Index interjúban arról is szólt, hogy szerinte okos kompromisszummal megoldható, hogy elvegyék a külhoni magyarok szavazati jogát. Dobrev véleménye nem számít egyedinek, mivel a DK politikusai már több alkalommal is a határon túl élő honfitársak ellen kampányoltak. 

Mindez annak ismeretében nem meglepő, hogy a 2002-es választás előtt a szocialisták által alkalmazott és 23 millió román munkavállalót vizionáló kampányfogás Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.