Hableány-katasztrófa: áprilisban hozhatnak ítéletet

Nem egészen három évvel a 27 áldozatot követelő dunai hajókatasztrófa után 2022 áprilisában hirdethetnek ítéletet első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az ukrán hajóskapitány, Jurij Csaplinszkij ellen indult büntetőperben – tudta meg a Magyar Nemzet.

2021. 09. 23. 7:20
Fotó: Magyar Nemzet Archív Forrás: Csaplinszkij ma már házi őrizetben védekezik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előreláthatóan 2022 áprilisában hirdet ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) első fokon eljáró Németh Leona Judit bírónő a 2019. május 29-i dunai Hableány-katasztrófa ügyé­ben – tudta meg a Magyar Nemzet.
Ismeretes, aznap este a Duna budapesti szakaszán hegymenetben hajózó Viking Sigyn szállodahajó a vád szerint szabálytalanul előzve utolérte a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajót. A Viking elgázolta a magyar hajót, a hullámsírba küldte, 27 ember halálát okozva. A kétfős magyar személyzet mellett huszonöt dél-koreai turista fulladt a Dunába. A magyar mentőegységek mindössze hét utast tudtak kimenteni a folyóból.
A Viking Sigyn ukrán hajós­kapitánya, Jurij Csaplinszkij a vádirat szerint az ütközés előtti öt percben – noha ő kormányozta a szállodahajót – egyáltalán nem figyelt a munkájára, ráadásul a Sigyn radarja sem volt bekapcsolva. A kapitány a tanúvallomásában elismerte, hogy nem is látta a Hableányt. (A tanúként tett vallomás felhasználható a bíróságon, így később hiába módosította már gyanúsítottként, majd vádlottként az első vallomását.) Csaplinszkij ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat. Amennyiben a bíróság bizonyítottnak találja a vádakat, 

a vádlott halmazati büntetésül 11 év letöltendő szabadságvesztést is kaphat. 

Addig azonban még legalább három napon át folytatódik a bizonyítási eljárás. Legközelebb, november 10-én a katasztrófát túlélő dél-koreai turisták tanúvallomását hallgatja meg a bíróság. Ők e héten, kedden kerültek volna sorra, ám a nemzeti ünnepük miatt halasztást kértek és kaptak. Idén még december 16-ra is tűzött ki tárgyalási napot a bírónő, aki ja­nuár második hetében nautikai igaz­ságügyi szakértők véleményét tervezi ütköztetni. A vád szakértője egyértelműen Csaplinszkijt marasztalja el szakvéleményében a katasztrófa miatt. A védelem ellenszakértőt kért fel, aki szakvéleményé­ben a védelem álláspontját próbálja meg igazolni. Eszerint a Hableány úgynevezett kishajónak számított, és a hajózási szabályzat szerint a kishajónak ki kell térnie az őt előző úgynevezett nagyhajó elől.
Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panorama Deck Kft. sértetti képviselője már most cáfolja ezt a szakértői véleményt. A Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy 

a Hableány is nagyhajónak számított, még akkor is, ha lényegesen kisebb volt, mint a legázolója, a Viking Sigyn.

Sógor Zsolt azt is kifejtette lapunknak, hogy a milliárdos nagyságrendű kártérítési igényük továbbra is fennáll a Sigyn tulajdonosa, a Viking AG felé. A helyzet nem változott nyár óta, amikor legutóbb beszélt a kártérítésről, a svájci bejegyzésű, norvég tulajdonú hajóstársaság angol biztosítója hallani sem akar a kártérítésről. – Vitatják a felelősségüket, álláspontom szerint azonban a jogerős ítélet is marasztaló lesz a vádlott számára – fogalmazott a jogász, akitől megtudtuk, hogy a Fővárosi Törvényszék elnöke feljelentette őt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál egy Facebook-bejegyzése miatt. A nyílt tárgyaláson elhangzottak alapján arról posztolt néhány hónapja, hogy „Megszólalt a vádlott…”, és a feljelentő szerint ezzel jogosulatlanul kezelt bűnügyi adatokat. Sógor szerint azonban a nyílt ülésről, ahonnan újságírók is tudósítottak, ő is posztolhatott.
A másik sértetti képviselő, az elhunyt magyar hajóskapitány családjának képviselője életveszélyes fenyegetést kapott, amiért feljelentést tett. Mindez a keddi tárgyaláson derült ki. Gulyás Krisztián a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy még júliusban, amikor többször szerepelt a Hableány-katasztrófával kapcsolatban a televízióban, 

az irodájából kilépve megfenyegette egy átlagos kinézetű férfi. 

A jogász ma sem tudja eldönteni, hogy egy őrülttel, netán egy részeggel vagy egy magyarul beszélő külföldivel volt dolga.
– Azt mondta, ha ezt még egyszer megteszem, többedmagával felgyújtja az irodámat és velem is akarnak majd csinálni valamit. Ezt már nem értettem pontosan, mert addigra felhúzott egy orvosi maszkot, de halálosan megfenyegetett – mondta lapunknak Gulyás Krisztián.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.