Hatvani István: Nem én öltem meg Prisztás Józsefet!

Már csak a nyilvánosságban bízik Hatvani István, azaz Hatyi, akit 15 év fegyházra ítéltek Prisztás József 1996-os meggyilkolása miatt. Tavaly perújításban felmentették elsőfokon, ki is engedték, majd egy év egy hónap szabadláb után ma már ismét ül: a táblabíróság szerint ő a gyilkos.

2021. 09. 01. 11:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem öltem meg Prisztás Józsefet. Nem akarok más bűne miatt börtönben ülni - mondta Hatvani István Kisléghi-Nagy Rudolfnak a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben. Az éjszakai életben Hatyi becenevén ismert Hatvanit 2012-ben gyanúsították meg Prisztás József 1996-os meggyilkolásával, majd ítéltek el végül jogerősen 15 év fegyházra. 

Már nyolc évet kitöltött a büntetéséből, amikor Jozef Rohác, a szlovák maffia bérgyilkosa vallomást tett és azt állította: 1996. szeptember 1-jén az óbudai Ladik utcában nem Hatvani, hanem ő lőtte le közelről a terepjárójába beszállni készülő vállalkozót orosz–ukrán megbízásból.  A perújítási nyomozást perújítási eljárás követte, amelyben elsőfokon Hatyit fel is mentették a vád alól, és 2020 február elején szabadlábra is helyezték.

Ezután pontosan egy év egy hónapot volt szabadlábon. Idén februárban azonban az ítélőtábla másodfokon - jogerősen - úgy döntött, mégis csak Hatvani ölte meg Portik Tamás megbízásából Prisztás Józsefet. Hatyit ismét bezárták.

Most azt mondja, egyáltalán nem érti, kinek van ő útjában, ki akarja ennyire, hogy ő szenvedjen más bűne miatt, ki akarja, hogy börtönben legyen még évekig.

Azt állítja, nem ismerte Prisztást, egyszer látta csak egy szórakozóhelyen, ahol ő portaszolgálatot adott. Azt tudta a vállalkozóról, hogy „az éjszakai életben ismert üzletember”, mint ahogy Portikról is csak ennyit tudott, akinek a gyilkosság időszakában sofőrködött és egyfajta testőri feladatot is ellátott. Állítja, Portikkal nem került közelebbi, bizalmas kapcsolatba, apróbb bevásárlásokat bízott csak rá, ám sem üzleti, sem egyéb megbízást sem kapott tőle. Portikkal 1997-től nem is találkozott többé. Prisztás meggyilkolása napján Kisújszálláson volt rokonoknál, csak a bíróság nem fogadta el a rokonok tanúskodását. Jozef Rohácot sem ismeri, soha nem is találkozott vele. Úgy véli, a szlovák azért mondta el a vallomását, mert nem akarta, hogy más, ártatlanul bűnhődjön az általa elkövetett gyilkosság miatt.

Fotó: Kisléghi/YouTube

Az ítélet

Az ítéleti tényállás szerint a gyilkosság előzménye, hogy az 1990-es évek közepén az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos András többek között tartozott az éjszakai élet két akkori ismert alakjának, Portik Tamásnak és Prisztás Józsefnek, és amikor Lakatos külföldre távozott, két hitelezője elszámolási vitába keveredett egymással. Ennek következményeként az elsőrendű vádlott Portik megbízásából a másodrendű vádlott Hatvani István a harmadrendű vádlott Fazekas Ferenc közreműködésével 1996. november elsején Budapesten lelőtte Prisztás Józsefet, ezért vádolták meg Portikot felbujtóként, Hatvanit tettesként, Fazekast bűnsegédként elkövetett emberöléssel. Fazekasnak a szerepe annyi volt, hogy egy üzleti tárgyalás ürügyén odacsalja az óbudai Ladik utcába Prisztást. 

2016 májusában a Fővárosi Ítélőtáblán jogerősen tizenöt-tizenöt év fegyházra ítélték Portik Tamást és Hatvani Istvánt minősített emberölés miatt, Fazekas tíz évet kapott.

Az eljárás során a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket, több, korábban más ügyben elítélt bűnöző pedig tanúként arról beszélt, hogy tudják, a gyilkos nem Hatvani volt, hanem Jozef Roháč. 

Miben bízik Hatyi?

Mint azt februárban megírtuk, megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla a perújításban a Fővárosi Törvényszéken korábban felmentett Hatvani István ítéletét és kimondta: a Hatyi becenevű férfi lőtte le 1996-ban az óbudai Ladik utcában Prisztás Józsefet. Az elítéltnek így vissza kellett térnie a fegyházba, hogy letöltse a büntetéséből még hátralevő nyolc évet. 

Hatyi úgy számol, hogy attól függően, megkapja-e jó magaviseletéért a törvény szerint adható kedvezményt, 2023-ban vagy 2025-ben, de legkésőbb 2028-ban szabadul. Ám nem akar más miatt szenvedni.

Azért állt most nyilvánosság elé és adott interjút a – megszüntetett – Riasztás című bűnügyi magazin egykori főszerkesztőjének, mert már csak a nyilvánosságban bízhat. Mint azt védője, Patócs Ilona hozzátette: 

abban bíznak, hogy a gyilkosság körülményeit ismerők közül hátha veszi magának a bátorságot és új bizonyítékokat tár a hatóságok elé a valódi tettesről, Hatyi pedig Roháctól várja ugyanezt.

Egy fura megállapítás

A Heti Válasz 2014-ben, a Prisztás-gyilkosság elsőfokú ítéletének marasztaló ítélete után közölt összeállításában rámutatott egy ellentmondásra. Hatvanit akkor elítélték - elsőfokon még csak 10 évet kapott. Másodrendű vádlottként neve szerepel a vádiratban, ám 

a per koronatanúja, Radnai László, majd pedig Csüllög Zsigmond is Jozef Roháčra vallott mint elkövetőre. 

Hatvani álláspontja akkor is világos volt: „Soha életemben nem láttam Prisztás Józsefet, azt sem tudom, hogy hol van a Ladik utca, ahol megölték” – mondta ki akkor az utolsó szó jogán. A tanúk egy alacsony, vékony, biciklivel érkező és távozó gyilkosról beszéltek. Az igazságügyi szakértői megállapítás pedig maximum 165 centiméterre teszik az elkövető testmagasságát. Hatvani majd 190 centiméter, száz kilónál is súlyosabb, és biciklizni sem tud.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.