Közvélemény-kutatás helyett brüsszeli propaganda

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője gyorselemzésében az Eurobarometer legújabb kutatásának a hiányosságaira, valamint az adatfelvételt illető problémákra hívta fel a figyelmet. Továbbá a szakértő szerint olyan, mintha az Európai Parlament a saját elképzeléseit igazolná az Eurobarometer online felmérésével.

Forrás: Nézőpontok2021. 09. 10. 15:21
MRÁZ Ágoston Sámuel
Budapest, 2018. december 7. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézõpont Csoport vezérigazgatója beszédet mond a Nézõpont Intézet Gyógyuló egészségügy címmel megrendezett konferenciáján Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2018. december 7-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még a trükközéstől nem idegenkedő Soros György is meglepődhetne az Eurobarométer legújabb, magyarországi felmérésén, amely szerint csupán a magyarok 28 százaléka bízná a kormányra az EU-s források elköltését, miközben 81 százalékuk a civil szervezetek bevonását követeli a forráselosztásba” 

– írja a Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője a Nézőpontok.hu portálon. 

A kutatással kapcsolatban a szakértő rámutat: az Eurobarometer módszertant váltott, és az adatfelvétel telefonos vagy személyes elvégzése helyett az online kitöltési módot választották. Emellett az elemző megjegyzi: a magyarországi választásokon rendre az online adatfelvételen alapuló kutatások adják a legpontatlanabb méréseket. 

A módszertan gyengeségét a Nézőpont-csoport vezetője abban jelölte meg, hogy teljesen más karakterisztikájú emberek érhetők el online, mint akár személyes vagy telefonos módszerrel.

„Ha jóindulattal közeledünk az Eurobarometer kutatása felé, akkor spórolás állhat a módszertan megváltoztatása mögött, azonban nem zárható ki, hogy az online minta „progresszívabb” jellege miatt nem bánkódtak a kutatók. Továbbá a politológus szerint bőven megkérdőjelezhető az adatok minősége”

– tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel arra is rámutat, hogy az eredmény egyértelműen a magyar baloldal javára torzít, amelyet például a vakcinabeszerzésekre vonatkozó kérdések eredménye is jól tükröz. 

Az oltások beszerzésében európai rekorder magyar kormány vakcinabeszerzésével a megkérdezettek csupán 40 százaléka volt elégedett, míg az EU vakcinabeszerzésével már a válaszadók 49 százaléka elégedett

– idézi a kutatási eredményeket a szakértő, aki azt is kiemelte, hogy az irányított kérdések is csökkentik a kutatás eredményének megbízhatóságát, és egyértelmű, hogy a felmérés célja a tagállamok elleni fellépés legitimálása.

Az elemző hangsúlyozta: az 1973 óta aktív Eurobarometer-kutatássorozat az utóbbi években mintha a brüsszeli központ szócsöveként funkcionálna. „A projektet az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem” – idézi a szervezet tájékoztatóját a Nézőpont-csoport vezetője.

A felmérés eredményével foglalkozott a Portfólió.hu gazdasági portál is, ahol azt írták: az Eurobarometer kutatását az Európai Parlament rendelte meg egy jövő szerdai, fontos beszéd elé időzítve. A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fog évértékelő beszédet tartani az EP strasbourgi épületében. A portál szerint az Eurobarometer felmérésének üzenete lényeges hivatkozási alap lehet az EU számára, hogy a jogállamisági problémákra mutogatva továbbra is késleltesse a magyar és a lengyel helyreállítási tervek elfogadását.

A gazdasági lap arra is emlékeztet: az Európai Parlament nyáron kemény hangú állásfoglalással szorította sarokba az Európai Bizottságot a helyreállítási tervek ügyében. Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli például úgy fogalmazott: az EP úgy foglal állást, hogy az EU újjáépítési alapjaiból ne részesülhessenek olyan kormányok, amelyek nem tisztelik az alapvető demokratikus értékeket és nem védik meg a jogállamiságot. „Ez a felmérés megerősíti, hogy az uniós polgárok túlnyomó többsége egyetért ezzel. Aki következetesen aláássa az EU értékeit, az ne számítson EU-s pénzalapokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.