Szili Katalin: Magyarország következetes és világos nemzetpolitikát képvisel

Az Európai Unió ma nem foglalkozik a nemzeti kisebbségek ügyével, ezzel szemben Magyarország következetes és világos nemzetpolitikát képvisel – hangzott el Szili Katalin Harmincból tíz című könyvének bemutatóján, amelyen Kalmár Ferenc miniszteri biztos és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is ismertette az utóbbi tíz év eredményeit.

2021. 09. 14. 15:38
SZILI Katalin
Visegrd, 2019. jnius 13. Szili Katalin miniszterelnki megbzott beszdet mond az I. Krpt-medencei magyar mdiatallkoz djtad nnepsgn Visegrdon, a Hotel Silvanusban 2019. jnius 13-n. Az esemnyen klhoni magyar alkotsokat djaztak, az elismerseket a televzi, a rdi s a nyomtatott sajt kpviseli vehettk t. MTI/Kovcs Attila Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A külhoni magyarság gyarapodásának és megmaradásának biztosítéka az önkormányzatiság és önigazgatás megteremtése. Ez pedig fontos záloga annak, hogy Kelet-Közép-Európa a kontinensen egy erős, és a sokszínűséget megvalósító régiója legyen Európának – mondta Szili Katalin Harmincból tíz című könyvének bemutatóján Budapesten a Nemzetpolitikai Kutatóintézet épületében.

A miniszterelnöki megbízott ismertetése szerint az Európai Unió lakosságának 10 százaléka ma nemzeti kisebbségben él, az intézmény ennek ellenére mégsem foglalkozik a nemzeti kisebbségek ügyével. Helyettük egyre nagyobb hangsúlyt fektet azon kisebbségekre, akiket az egyéni ízlésük szerint saját portfóliójukba soroltak.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy ma Magyarország következetes és világos nemzetpolitikát képvisel. – Számos nemzetpolitikai eredményt értünk el az elmúlt tíz évben, és soha nem volt ennyire együtt a nemzet, mint most – tette hozzá. – A közbeszédben azonban sokszor hallunk olyan politikai megnyilvánulásokat – folytatta –, amelyek megkérdőjelezik azokat a nemzetpolitikai eredményeket, mint amilyen a külhoni magyarok a szülőföldön maradásának támogatása, állampolgársága, választójoga. Nekik azt ajánlom, hogy gondolkodjanak el a politikájukon – tette hozzá a miniszterelnöki megbízott. A könyvvel kapcsolatban elmondta, aki elolvassa, az egy áttekintést kap az elmúlt 10 év önigazgatás iránti igényünknek a törekvéseiről és az eredményeiről.

Hogy milyen ez a nemzetpolitikai munka? –  tette fel a kérdést Kalmár Ferenc. Nehéz – válaszolta rá rögtön a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki szerint mindenki a saját érdekeit védi. Azok az országok, amelyek nem adják meg a kisebbségeiknek a kollektív jogokat – például Szlovákia, Ukrajna, Románia – úgy gondolják, hogy integrálni kell a többségi társadalomba a kisebbséget – tette hozzá. 

Kalmár rámutatott: a magyar álláspont szerint viszont a kollektív jogok megadása nélkül az integráció egyenlő az asszimilációval. A kétoldali kapcsolatok kiépítése mellett fontosnak tartják munkájuk bemutatását, illetve a különböző polgári kezdeményezések eljuttatását az európai intézményekbe. 

Potápi Árpád János beszédében hangsúlyozta: ma a nemzetpolitika két fő irányelv mentén működik. A  kezdetben az identitás megőrzése, megerősítése volt az elsődleges cél, amelyre építve meghoztak bizonyos jogszabályokat – részletezte a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Mint mondta, ilyen volt a kettős állampolgárság, a szavazati lehetőség, az új alaptörvény, amelybe a határon túli magyarság is belekerült. Az államtitkár ismertette, hogy a törvények, jogszabályok után elkezdték a szülőföldön való boldogulásnak a támogatását és az erősítését. 

Kiemelte: ma nincs olyan nap a Kárpát-medencében – de beszélhetünk a diaszpóráról is –, amikor nem adnak át különböző intézményeket, épületeket a külhoni magyarok számára. Ezek több mint tíz év munkának az eredményei – hangsúlyozta. 

– Ezek alapján elmondhatjuk, hogy sok szempontból újra egységes Kárpát-medencéről beszélhetünk – zárta beszédét az államtitkár.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.