időjárás -3°C Piroska 2022. January 18.
logo
Pakson orosz típusú atomerőmű van, ezért kézenfekvő az orosz technológia alkalmazása

Atomenergia nélkül nincs klímavédelem

Magyar Nemzet
2021.10.25. 14:51 2021.10.25. 15:02
Atomenergia nélkül nincs klímavédelem

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője a miniszterelnökhöz intézett kérdésében a paksi atomerőműről érdeklődött, majd megjegyezte: „a nukleáris biztonság kérdéséről, több száz milliárd forint felhasználásáról az embereknek kell dönteniük. Mi azt mondjuk, hogy az atomenergia nem zöld, nem olcsó és nem biztonságos”.

Van-e és milyen jellegű nyomás az oroszok részéről az engedélyezések kapcsán? Ki vállalja a kockázatot, a magyar adófizetők vagy az orosz kivitelezők? – tette fel kérdéseit a baloldali politikus.

– Megtisztelőnek érzem, hogy két percben kíséreljük megoldani azt a vitát, amit hosszú ideje nem sikerült

– válaszolta Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: Süli János miniszter urat kellene keresnie a kérdéseivel. – Azért kértük fel az ország egyik legjobb szakemberét a paksi bővítés felügyeletére, hogy szakszerű legyen a munka – fogalmazott Orbán. 

– Magyarország egy szuverén ország, eszerint járunk el mindenkivel, keleten és nyugaton is

– húzta alá a kormányfő.

Az atomenergia nélkül nincs klímavédelem, tehát vagy elfogadjuk az atomenergiát, és akkor van zöld jövő, vagy ha nem így teszünk, akkor nem tudjuk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást

– figyelmeztetett Orbán Viktor.

– Brüsszelben egy nagyon komoly csatát vívunk, ami arról szól, hogy lehet-e a klímavédelem jegyében uniós pénzből támogatni az atomenergia használatát

– rögzítette a kormányfő.

Ezután Keresztes arról beszélt, ők úgy fogalmazzák meg a kritikáikat, hogy ne csak Brüsszelben, hanem Moszkvában és Pekingben is hallhassák. Továbbá az LMP politikusa megjegyezte, hogy jelentős csúszás jellemzi a paksi projektet. – Felmerült a kormánynál a jelenlegi blokkok üzemidejének meghosszabbítása? – kérdezte.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy nagyon bonyolult műszaki dokumentációkról van szók, de azon dolgoznak, hogy tartsák a határidőt. – Most teszik fel a sokadik kérdést a témában, így ezen a csatornán is tájékoztatjuk a magyar embereket – közölte. Azt is elmondta, hogy a világon mindenhol nehezen tudják betartani az atomerőmű-építési projektek határidejeit, ezzel küzd a magyar kormány is.

– Nem akarunk új telephelyet nyitni, Pakson pedig orosz típusú atomerőmű van, ezért nem akarunk azzal kockáztatni, hogy más típusú technológiát alkalmazunk, mint az orosz 

– húzta alá a miniszterelnök.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd