Baloldalivá avanzsált karrierpolitikus lett az ellenzék favoritja

A Századvég elemzése részletesen bemutatja, miként mutatta meg idővel az igazi arcát Márki-Zay Péter.

Magyar Nemzet
2021. 10. 18. 8:53
null
20211017 Budapest Anker köz Márki-Zay Péter előválasztás eredményváró Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István

A Századvég elemzése részletesen bemutatja, miként mutatta meg idővel az igazi arcát Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter nem is olyan régen még arról beszélt, hogy konzervatív, keresztény értékeket vall, de gyorsan ellentmondásokba ütközünk politikai orientációja vonatkozásában – olvasható a Századvég hétfőn közzétett elemzésében, amelyben kifejtették, hogy 2018 februárjában ugyan formálisan független jelöltként indult a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, ám valójában a baloldali-liberális erők, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt és a Momentum támogatását élvezte. „Így Márki-Zay Péter már politikai karrierje kezdetén szövetséget kötött a baloldali erőkkel” – emlékeztettek az elemzésben.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde egy őszinte szembenézés, illetve egy nagyon határozott és kendőzetlenül őszinte beszéd volt, valamint meglátása szerint Gyurcsány nem az oka volt a 2010 előtti baloldali világ korrupciójának, hanem küzdött ellene.

Idén augusztusban pedig Márki-Zay Péter a Gyurcsány-korszakot lényegesen szabadabb időszaknak ítélte a jogállam, demokráci szempontjából, illetve korábban megemlítette, hogy Gyurcsány Ferenc tapasztalatai, vitathatatlan pártépítési sikerei segíthetnek Magyarországot Keletről Nyugatra átfordítani, a korrupciót végre közösen felszámolni, az országot gazdaságilag az unióhoz felzárkóztatni – hívták föl rá a figyelmet a Századvég elemzésében, amelyben kifejtették: a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének politikai átalakulása abban csúcsosodott ki, hogy kifejtette: „Jézus Krisztus is baloldali ember volt”, a 2022-es országgyűlési választások után pedig „szó sincs arról, hogy egy konzervatív kormány alakulna Magyarországon”. Szintén sokatmondó, hogy Márki-Zay a közel egy évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélésén rávilágított:

„azért dolgozom, hogy a DK ne a legerősebb ellenzéki, hanem a legerősebb kormánypárti frakció legyen”.

Márki-Zay Péter ambiciózus politikusként felismerte, milyen lehetőséget kínál számára a 2010 óta jelölthiányban szenvedő baloldal. Benevezett az előválasztásba, politikai karrierje előmozdítása érdekében szövetségre lépett azokkal a balliberális politikusokkal – Gyurcsány Ferenccel az élen –, akik hatalomra kerülésük esetén a jobbközép politikával homlokegyenest ellenkező irányba haladnának 

– fogalmaztak az elemzésben és példaként a következő szempontokat emelték ki:

A baloldalon

  • nyitnának a bevándorláspárti politika felé,
  • felszámolnák a nemzeti kormány által megteremtett családtámogatások és otthonteremtés rendszerét,
  • növelnék az embereket és vállalkozásokat érintő közterheket, vagy
  • a nemzeti érdekek érvényesítése helyett Brüsszel elvárásainak igyekeznének megfelelni.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.