Halálos sortűz volt a kommunisták válasza

Az 1956. október 23-i események az ország más részeibe is továbbgyűrűztek, a spontán megmozdulásokra több helyen is gyilkos sortűz volt a kommunista hatalom válasza. Így történt ez október 27-én Baj városában, Budaörsön és Tiszakécskén is.

2021. 10. 27. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baji sortűz 

A városban 1956. október 26-tól erősödött meg a rendszerellenes hangulat. Ekkor már mindenki tudott az Országház előtti, a budapesti Kossuth téren történt drámai eseményekről. A tatai üzemek többségében ekkor már sztrájkoltak, ezzel is nyomatékot adva a „nép” követeléseinek. A környező gyárak munkásai, a tüntetők leverték a vörös csillagot a szovjet hősi emlékműről, majd le is döntötték azt a talapzatáról, miközben elfoglalták az Öreg-tó parti város fontosabb középületeit.

Az első sortűz október 26-án a helyi rendőrség udvarán dördült el, azt követően, hogy a tatai börtön rabjainak kiszabadítása után a felkelők elfoglalták a karhatalom épületét. 

Majd egy nappal később – a forradalom egyik leggyilkosabb sortüze – a baji laktanyánál követelt életeket. 

Mivel a rendelkezésre álló fegyverekkel nem lehetett felfegyverezni a tüntető tömeget, ezért 27-én a tatabányai fiatalok egy csoportja teherautóval a baji laktanyához ment. A laktanya tisztjei azonban megtagadták a fegyverek kiadását, sőt rémületükben tüzet nyitottak, ennek következtében vesztette életét nyolc fiatal. A tragikus eseményre ma már csak egy sír emlékeztet.

Forrás: KEMMA, KEMMA

Budaörsi sortűz

A kutatások szerint október 27-én a budaörsi Szabadság úton, a tanácsháza előtt gyülekeztek azok az emberek, akik egy új városvezetést követelve tartottak nagygyűlést. Céljuk az volt, hogy megválasszák a község forradalmi vezetőségét, a fiatalok egy csoportja még a diktatúra jelképeit, és zászlóit is kihordta a pártirodából, majd meggyújtotta őket. Mindeközben nagyobb csoportosulás volt az út túloldalán, a népbolt előtt is, ahol budaörsi polgárok álltak sorban kenyérért.

A szemtanúk beszámolói szerint ekkor egy szovjet harckocsi jelent meg a főtéren, amely rövid időre megállt és várakozott. 

Miután a páncélos megindult a tanácsháza előtt várakozó csoport felé, ágyújával több lövést adott le, közben pedig gépfegyverekkel nyitottak tüzet az út két oldalán álló csoportosulásokra. 

A harckocsi Törökbálint irányában távozott, négy halálos áldozatot, hét sebesültet és súlyosan megrongálódott épületeket hagyva maga mögött. 

Forrás: BudaörsiInfó

Tiszakécskei sortűz

Október 27-én a tiszakécskei Permetezőgépgyárban is megalakult a munkástanács, amely szervezni kezdte a későbbikben megközelítőleg kétszáz fővel és nyolc-tíz fekete szalaggal ellátott zászló alatt elinduló felvonulást, amely majd fél 12-kor ért Tiszakécske központjába, az ott elhelyezett országzászlóhoz. Az 1500–2000 főre duzzadt tömeg a Szózat eléneklését követően meghallgatta Orosz Zoltánt, aki felolvasta a tiszakécskei gazdák által összeállított petíciót, a beszolgáltatás eltörlésének követelését. Beszédét követően Matúz Dezső földműves elszavalta a Nemzeti dalt, majd a tömeg Burkus János adóvégrehajtó kiadását követelte, aki ekkorra már szintén elmenekült a településről.

A Himnusz eléneklése közben azonban repülőgép-morajlástól lett hangos a légtér, ekkor történt meg az első repülőgép-támadás, amely még ezt követően kétszer megismétlődött.

A beavatkozás hatására 17-en haltak meg és 110 embert értek sebesülések, az elhunytakat még október 30-án az új-, ókécskei és kocséri temetőben helyezték örök nyugalomra.

Forrás: Hiros.hu

Borítókép: A felvétel egy 1956-os sortűz áldozatainak temetésén készült. Fortepan/ETH Zürich

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.