Innovatív megoldások az idősgondozásban

Évek óta sikeres idősügyi programot hajt végre az V. kerületi önkormányzat, a budapesti mintát számos más település önkormányzata átvette. Az Infokommunikációs Program megteremti az online kapcsolattartás lehetőségét a már nem aktív szépkorúak számára, ennek része az online bűnmegelőzési tanácsadás is. A kerület innovatív újítása, az országban egyedülálló Okos Otthon Program célja pedig a bentlakásos intézményekbe történő beköltözések elkerülése a mesterséges intelligencia segítségével, amely a pandémiás időszak alatt hasznosnak bizonyult.

2021. 10. 01. 17:09
Kardos Lászlóné Marika
Egyre aktívabbak a nyugdíjasok a közösségi oldalakon Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időslátogató program, Digitális Támogató Szolgálat és Okos Otthon – ezek a belvárosi Infokommunikációs Program részei. Belváros-Lipótváros önkormányzata élen jár az infokommunikációs eszközök segítségével megvalósuló idős-gondozási rendszernek, amely segítségével gyors és hatékony ellátást kapnak az idős emberek. Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármester, a program szakmai irányítója ismertette az V. kerületben működő önként vállalt idősügyi szolgáltatásokat. 

– A kerület legidősebb lakosait Időslátogató Programmal segítjük, amely során a házi segítségnyújtással ellentétben nem az idős helyett, hanem az időssel közösen végezünk tevékenységeket, ezzel fenntartván az érintettek aktivitását – mondta a szociálpolitikus, aki példaként említette, hogy az idős embereket orvoshoz, bevásárolni vagy éppen fodrászhoz kísérik el, de akadt olyan szépkorú, aki sakkpartnert keresett magának. Az Infokommunikációs Program megteremti az online kapcsolattartás lehetőségét a már nem aktív szépkorúak számára, ennek része az online bűnmegelőzési tanácsadás is. 

Az országban egyedülálló Okos Otthon Program célja pedig a bentlakásos intézményekbe történő beköltözések elkerülése a mesterséges intelligencia segítségével. A pandémia alatt új szolgáltatásként jelent meg az online vizit, amelynek segítségével az orvos-beteg találkozó helyszíne átkerül a digitális térbe. Ruboszky Csilla elmondta, hogy idősek a Skype kapcsolatot részesítik előnyben, és egy videóhívás alkalmával a háziorvos meg tudja állapítani, hogy a páciensnek milyen gyógymódra van szüksége. Kivételt képez az azonnali beavatkozást igénylő esetek.

– A számítógépes foglalkozássorozat lehetőséget teremt arra, hogy az alapoktól kezdve fokozatosan a gyakorlatban jól használható digitálist tudást kapjon az idős korosztály. Az infokommunikációs eszközök használatának elsajátítása javít életminőségükön, enyhíti magányukat, emellett a kapcsolati hálójuk erősödése révén hozzájárul biztonságuk növeléséhez, kognitív egészségük megőrzéséhez és mindez a digitális új világ teljesjogú állampolgáraivá teszi őket – mondta a szociálpolitikus, aki azt is hozzátette: a belvárosban újabb számítógépes foglalkozássorozat indítanak. 

Belváros-Lipótváros legelőrébb járó innovációja az Okos Otthon program, amely példaként áll az összes többi önkormányzat előtt. Egy mesterséges intelligencia segítségével azonosítják a normális életviteltől eltérő eseményeket a gondozásban részt vevő otthonában. Az eszköz monitorozza a fiziológiai állapot, az aktivitást, a lakáson belüli biztonságot azaz kiszűri a mozdulatlanságot, az eszméletvesztést riasztást, továbbá el van látva bűnelkövetés elleni védelemmel, mint riasztó, mozgás-, és betörés érzékelés, sőt a hűtőszekrény aktivitását is nézi, hogy az idős személy elégszer eszik egy a nap, ezzel a kívánják kivédeni, hogy az idős személy elkerülje a legyengülést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2030-ra minden 4. magyar állampolgár 65 év feletti lesz és a 80 évesek száma meghaladja a 600 ezret, amiből az következik, hogy megnövekszik a gondozási szükséglet, amelyet az infokommunikációs technikák segítségével könnyen áthidalhatnak majd a szociális intézmények.  Hetvenezer idős ember megkérdezéséből kiderült, hogy magány enyhítését, egészségromlás akadályozását és a bűncselekmények megelőzését tartják a legfontosabbnak azaz ezekre a problémákra is megoldást adhat az online tér és az idősek számára létrehozott okos programok. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.