időjárás 4°C 2021. October 18.
logo
A kormány csaknem 5,6 milliárd forintnyi támogatást ad új falusi boltok megnyitásához

Jelentősen javulhat az életszínvonal 121 kistelepülésen

Borsodi Attila
2021.10.14. 13:52 2021.10.14. 15:40
Jelentősen javulhat az életszínvonal 121 kistelepülésen

Összesen 121 hazai kistelepülésen nyílik újra falusi üzlet, a magyar állam erre a célra több mint 5,5 milliárd forint központi forrást biztosít. A kormányzati segítséget a nyertes kérelmezők ingatlanvásárlásra, -fejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra fordíthatják. A meglévő üzletek támogatási kérelmeinek elbírálása még folyamatban van, de hosszabb ideig tarthat, mivel nagyon sok igénylés érkezett be.

Több mint 120 kistelepülésen lesz újra falusi kisbolt a Magyar falu programban elnyert támogatásoknak köszönhetően 

erről számolt be csütörtökön sajtótájékoztatón a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: a teljes támogatás összege 5, 584 milliárd forint, vagyis egy üzlet átlagosan több 46 millió forint támogatásban részesül. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a kérelmezők 1,82 milliárd forint saját forrást, önerőt vállaltak.

Ami a részleteket illeti, a munkabérhez kapcsolódóan, a munkáltató által fizetendő közterhek finanszírozásához nyújtott támogatást 61 kérelmező kap, ennek átlagos összege az első évben 87 ezer forint. Ingatlanvásárláshoz 74-en kapnak központi forrást, ennek összege megközelíti a 200 millió forintot.

Az állami segítség legnagyobb részét a felújításra megítélt támogatások teszik ki, ezek összege 4,398 milliárd forint, amelyet 121 kérelmező kap. Ugyanennyien kapnak központi támogatást eszközbeszerzésre, ami összesen több mint egymilliárd forint.

Gyopáros Alpár továbbá elmondta: a kérelmek komplex fejlesztést jelentenek, hiszen a támogatott pályázatoknál több mint 90 százalékban közösségitér-fejlesztés is megvalósul, ahol a helyiek összejöhetnek, egy kávé vagy újság mellett beszélgethetnek, találkozhatnak. Csaknem 90 településen pedig gyógyszerforgalmazás is lesz – tette hozzá. A kormánybiztos elmondta, hogy a meglévő üzletek támogatási kérelmeinek elbírálása még zajlik, de az egy hosszabb folyamat, mivel nagyon sok igénylés érkezett.

Az egyik olyan település, ahol újranyílik a kisbolt, a Győr-Moson-Sopron megyei Maglóca. Drobina Gyula polgármester elmondta, hogy az előző üzlet még 2003-ban, a Medgyessy-kormány idején szűnt meg.

Amikor az előző üzlet megszűnt, akkor kilencvenen laktak a faluban, most viszont, hála a Magyar falu programnak és a szociális intézkedéseknek, már 126-an élnek Maglócán. Sok a fiatal, tíz gyermek is született, így a családoknak nem kell majd máshová utazni, hanem helyben is be tudnak vásárolni. A boltnak köszönhetően az idősek is ki tudnak mozdulni otthonról, és beszélgethetnek majd a bevásárlás közben egymással, a faluba visszatér az élet – mondta Maglóca első embere.

Mint azt korábban megírtuk, az év elején született döntés a falusi boltok támogatásáról. Ebben az évben a Magyar falu program új, negyedik pilléreként jelent meg ez a támogatási forma, amire a kormány több mint 40 milliárd forintot különített el, a központi segítségben a kétezer főnél kevesebb lakosú településeken működő kisboltok részesülhetnek. A támogatás ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra fordítható. Korábban felmérték, hogy csaknem 2400 település lehet érintett a falusi kisboltok támogatási lehetőségében, egy-egy bolt pedig akár 60–70 millió forinthoz is juthat.

Az állam a támogatásért cserébe öt évig tartó üzemeltetési kötelezettséget ír elő az igénylő számára, valamint meghatározza a kötelezően forgalmazandó alapvető fogyasztási cikkek körét, egyéb szolgáltatások nyújtása esetén pedig szerződésben meghatározott ideig szükséges azok működtetéséről is gondoskodni.

A Magyar falu program 2019-ben 150 milliárd forintos költségvetéssel indult, a támogatások összege 2020-ban már meghaladta a 200 milliárd forintot, idén pedig már több mint 270 milliárd forint áll rendelkezésre. Vagyis a Magyar falu program hároméves összesített költségvetése több mint 600 milliárd forint. Hatalmas eredmény, hogy a Magyar falu program 2019-es indulása óta több mint 20 ezer nyertes pályázatban a 220 milliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a hazai kistelepülési önkormányzatok, a falvakban működő egyházközségek, a tankerületi központok és a civil szervezetek.