Jövő héttől több gyorstesztet végezhetnek a háziorvosok

Egy rendeletnek köszönhetően a tesztelési metódus sokkal lakosságközelibb szolgáltatássá válhat, valamint a mentősök leterheltsége is csökkenthető. Mindemellett a szakemberek is javasolják a harmadik dózis felvételét a védőoltásból.

Forrás: koronavirus.gov.hu, mediaklikk.hu2021. 10. 15. 17:59
VARGA Ildik
Békéscsabán is nagy segítséget jelent az orvostanhallgatók munkája Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi idő beköszöntével a koronavírus-fertőzés terjedése mellett egyre többen fordulnak orvoshoz egyéb légúti megbetegedésekkel is. A betegségek megkülönböztetése érdekében ezért 

az operatív törzs elrendelte, hogy a háziorvosok az eddiginél nagyobb számban végezhetnek majd antigén-gyorstesztet, 

amelyhez a szükséges eszközöket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a kormányhivatalok útján biztosítja az orvosok számára. A tájékoztatás szerint a háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését. A döntésnél a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket kell szem előtt tartaniuk.

Az operatív törzs rendelete következtében a tesztelési metódus sokkal inkább lakosságközeli szolgáltatássá válhat, valamint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) leterheltsége is csökkenthető.

A háziorvosok közül azonban nem mindenki ért egyet az operatív törzs döntésével. Elmondásuk szerint a rájuk bízott feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek, ezért aláírásgyűjtéssel tiltakoznak az utasítás ellen. 

Az emlékeztető oltás biztosan védettséget eredményez

Szerencsére Magyarországon nem lehet azt mondani, hogy alacsony az átoltottsági arány – hiszen a felnőtt lakosság hatvan százaléka megkapta a koronavírus elleni védőoltást – ugyanakkor sokan vannak még, akik nem oltakoztak

– erről már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője beszélt a Duna TV-n, megjegyezve:

 az időseknek, valamint a krónikus alapbetegségekben szenvedőknek egyértelműen javasolt a harmadik oltás felvétele is.   

Dánielisz Ágnes tájékoztatása szerint azok, akiknek már eltelt négy hónap a második dózis felvétele óta, és biztosak akarnak lenni a védettségében, bátran felvehetik az emlékeztető oltást is. Arra a kérdésre, hogy mit javasol azoknak, akik a vakcináció után esetleg újra elkapták a betegséget, elmondta: ha valaki mindkét oltást megkapta, utána viszont átesett az így enyhébb lefolyású betegségen is, annak nem feltétlenül szükséges az emlékeztető oltás beadatása.

Ugyanakkor – hangsúlyozta – a harmadik dózis felvételét a betegség sem befolyásolja, tehát mindenki nyugodtan élhet az emlékeztető oltás lehetőségével, hiszen az biztosan védettséget eredményez.

Hozzátette: ilyen esetben azonban mindenképpen érdemes a háziorvossal vagy a kezelőorvossal konzultálni.  

A delta variáns veszélyeire figyelmeztetve a szakember megerősítette: bizonyított tény, hogy a korábbi vírusvariánsokhoz képest a delta mutáns sokkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed. Egy delta vagy indiai vírussal fertőzött beteg tehát öt-hat, bizonyos helyzetekben pedig több embert is megfertőzhet. A vírusmutáns ugyanakkor leginkább az oltatlanokat veszélyezteti – húzta alá, megjegyezve:

 aki a teljes biztonságra törekszik, az az oltás felvétele mellett nagyon jól teszi, ha a zsúfolt helyeken maszkot visel.

„A harmadik oltás felér egy életbiztosítással”

A delta vírusmutáns agresszív terjedése miatt a negyedik járványhullám lassan hazánkat is bekeríti, ezért aki szeretné megvédeni a saját és a szerettei egészségét, az vegye fel a védőoltást – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.