Orbán Viktor: A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot

Sok szomszédos országban már aggasztó a vírushelyzet, szerencsére Magyarországon magas az átoltottság, így jobban állunk – mondta ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a migráció szempontjából is romlik a helyzet, de Nyugat-Európában még mindig a gőg határozza meg azt, hogyan állnak a kérdéshez. A kormányfő kijelentette, hogy egész Európában növekednek az energiaárak, a V4-ek viszont közösen állnak ki az unió adótervei ellen. – A rezsicsökkentés eredményeit meg kell védeni – húzta alá Orbán Viktor.

Máté Patrik - Ritó Szabolcs
Forrás: Kossuth Rádió2021. 10. 15. 7:37
null
Orbán Viktor Miniszterelnök hivatalos fotók. forrás: facebook.com/orbanviktor KAPOTT KÉP! kép: Kossuth Rádió Magyar Nemzet válogatás Fotó: forrás: facebook.com/orbanviktor

Sok szomszédos országban már aggasztó a vírushelyzet, szerencsére Magyarországon magas az átoltottság, így jobban állunk – mondta ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a migráció szempontjából is romlik a helyzet, de Nyugat-Európában még mindig a gőg határozza meg azt, hogyan állnak a kérdéshez. A kormányfő kijelentette, hogy egész Európában növekednek az energiaárak, a V4-ek viszont közösen állnak ki az unió adótervei ellen. – A rezsicsökkentés eredményeit meg kell védeni – húzta alá Orbán Viktor.

A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, főleg kelet felől, amit a romániai riasztó helyzet is mutat – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában, hozzátéve: egy közös ellenség, a vírus ellen harcolunk. 

A miniszterelnök kiemelte, hogy 

mivel Romániában tele vannak a kórházak, ezért úgy döntöttek, hogy átvesznek 50 koronavírusos beteget. Elmondta azt is, hogy keleti szomszédunknál 29 százalék az átoltottság, nálunk viszont 59 százalékos ez az arány. 

Tavaly háromszor annyi aktív fertőzött volt itthon is, és kétszer többen voltak kórházban, mint most. Ez is azt mutatja, hogy az oltás működik – rögzítette a kormányfő.

Nem lehet elkerülni a negyedik hullámot

Orbán Viktor kiemelte, hogy 

nem lehet elkerülni a negyedik hullámot, mivel a delta variáns sokkal veszélyesebb, mint az eddigi vírus volt. 

– Abból kell kiindulni, hogy a veszély sokkal nagyobb, mint bármikor volt, ezért megpróbálunk jó példával elöl járni az oltatlanok számára – húzta alá.

A miniszterelnök azt is elárulta, hogy ő maga hétvégén fogja felvenni a harmadik oltást, amely ebben a helyzetben szerinte felér egy életbiztosítással. 

A koronavírus-fertőzés esélyének csökkentése érdekében a miniszterelnök szerint zárt terekben is érdemes lehet maszkot használni. 

Azonban ne ringassuk magunkat abba a reménybe, hogy a maszk megvéd bennünket, mert nem így van. Aki szeretné megvédeni a saját és a szerettei egészségét, az vegye fel az oltást 

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: van vakcina, kórházi ágy, ápoló és orvos, mert az ország már nyáron felkészült arra, hogy képes legyen kezelni a következő hullámot.

– A negyedik hullám Magyarországon még nem érte el azt a szintet, mint számos környező országban – hívta fel a figyelmet. 

Szijjártó Péter külügyminiszter beszámolójával kapcsolatban, miszerint már idén megkaphatja Magyarország a Szputnyik V technológiáját, és amennyiben megkezdi működését a hazai oltóanyaggyár, kezdhetik ezzel a gyártási folyamatokat, Orbán Viktor hangsúlyozta: fontos, hogy mire a gyár elkészül, addigra le kell fedni a kapacitásait, tehát nemzetközi megrendelésekre is szükség van. 

Számomra azonban a legfontosabb kérdés a magyar vakcina

– emelte ki, majd rámutatott: Magyarországnak minden reménye megvan arra, hogy saját oltóanyagot fejlesszen, ami legalább annyira jó lesz, mint a többi elérhető oltóanyag. A hazai vakcina gyártásáig azonban szükség van a külföldi oltóanyagok megrendelésére is. 

Európát körbezárták a migránsok

Bakondi György biztonságpolitikai tanácsadó szavaira reagálva, miszerint Európát körbezárták a migránsok, az EU pedig újra elkezdte erőltetni a kötelező kvótát, Orbán Viktor elmondta: ennek az az oka, hogy 

a nyugatiak nem bíznak saját magukban, mert nem születik elegendő gyerek. 

– Ők úgy gondolják, ha nem születik elég gyerek, akkor pótolni kell a hiányzókat, mert a darab-darab elve szerint gondolkodnak – mutatott rá. A miniszterelnök szerint Nyugat-Európa feladta, hogy biológiailag képes legyen fenntartani önmagát, mi azonban még harcolunk, a magyar fiatalok pedig akarnak gyereket.

Az összes felmérésből az olvasható ki, és a fiatalokkal való találkozóim is azt a tapasztalatot mutatják, hogy a fiatalok akarnak gyereket, méghozzá többet, mint amennyi születik

– mutatott rá, majd hozzátette: ha sikerül elhárítani azokat az akadályokat a fiatalok elől, amelyek miatt kevesebb gyereket vállalnak, akkor Magyarországon helyreállhatna az egyensúly, és nem lesz szükségünk migránsokra és bevándorlókra.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a Nyugat gondolkodását a gőg határozza meg, mivel ott nem érik be azzal, hogy sikeresek, hanem ragaszkodnak ahhoz is, hogy nekik van igazuk – a migráció kezelésében is.

– Nekik nem elég, hogy szabadok és úgy élnek, ahogy ők akarnak, mindenki ismerje el, hogy az ő döntésük egy jó döntés – húzta alá Orbán Viktor, hozzátéve: az Európai Unióban lényeges, hogy mit gondol Németország egy adott kérdésben.

Ha ránk akarnak tukmálni bármit, akkor a magyar ember megfeszül és ellenáll. Miközben érkezik a nyomás nyugatról, Közép Európában próbálunk ellensúlyt szervezni

– rögzítette a miniszterelnök, aki arról is szólt, hogy nyugaton azt találták ki, hogy Magyarország legyen egy ütközőzóna a migráció tekintetében is.

Van tapasztalatunk arról, hogy Nyugat-Európában miként gondolkodnak rólunk, ezért fontos, hogy megszervezzük magunkat – közölte Orbán Viktor, aki történelmi tapasztalatokra is hivatkozott, megjegyezve, hogy a nyugatiak mindig abban voltak érdekeltek, hogy a közép-európai térség pufferként védje őket a veszélyektől. 

A műsorvezető felvetése szerint a hat éve tartó tömeges migráció nem váltotta be Európában a hozzá fűzött reményeket: nem álltak munkába annyian, mint amennyit reméltek, a társadalom nagy része pedig nem képes elfogadni egymás szokásait és kultúráját. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a hiba beismerése szellemi, intellektuális és lelki nagyvonalúságot igényelne, ami hiányzik a világpolitikából, Európából pedig különösen. 

Ma mindenki kerítést épít, és ma mindenki örül annak, hogy Magyarország megépítette a kerítést, de soha egyetlen európai vezető nem mondta azt, hogy nektek volt igazatok hat évvel ezelőtt, mi pedig igazságtalanok voltunk veletek szemben

– emlékeztetett.

Meg kell védeni a rezsicsökkentést

Az európai energiaárak drasztikus emelkedése kapcsán Orbán Viktor kiemelte: 

2010-ben a polgári-demokrata kormány első csatái között volt a rezsiharc Brüsszellel. 

Felidézte, hogy a kétezres években a baloldali kormányok alatt volt egy olyan gyakorlat, mely szerint a nagy nemzetközi multicégek, akik megvásárolták az áramszolgáltatókat, illetve az áramtermelők egy részét is, hiszen a baloldal eladta nekik, rendszeresen kérték a kormányt, hogy hadd emeljenek árat, mert a piaci helyzet ezt kívánja. 

A Gyurcsány-Bajnai-kormányok ezt mintegy tizenötször engedélyezték nekik, a rezsiárak pedig az égben voltak

– mutatott rá. A miniszterelnök arra is emlékeztetett: amikor 2010-ben a polgári kormány jött, évekig tartó csata árán sikerült elfogadtatni az akaratukat a Magyarországon működő multikkal és az őket védelmező brüsszeli bürokratákkal is, aminek eredményeképp 

bevezettek egy rezsiár szabályozást Magyarországon, amely rögzítette a gáz és a villany árát.

Orbán Viktor kiemelte: 

a rögzített ár megvéd bennünket, hiába mozognak a piaci árak fölfelé. 

– A baloldal állandóan azzal hozakodik elő, hogy vezessünk be piaci árat a gáz és az áram vonatkozásában is. Ha így tennénk, akkor egy átlagos magyar háztartás 380-400 ezer forinttal többet fizetne egy évben az energiáért – vázolta fel a kormányfő. 

A rezsiharc eredményét meg kell védeni

– tette hozzá.

Európai adatokat ismertetve Orbán Viktor elmondta: ma Bécsben az áram ára duplája a budapestinek, Berlinben pedig háromszorosa. A gáz ára Bécsben duplája a budapestinek, Berlinben pedig háromszorosa. Távolabbi példát említve a miniszterelnök elmondta: Svédországban a gáz ára nyolcszorosa a budapestinek. 

Az európai energiahelyzet kapcsán a miniszterelnök hangsúlyozta: már fél éve tudni lehetett, hogy felfelé indultak el az árak a világpiacon, így 

Brüsszelnek lett volna ideje, hogy felkészüljön, azonban nem csináltak semmit. 

– Egy Timmermans nevű biztos vezeti ezt a részét az uniónak – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök rámutatott: az EU vezetése nemhogy elismerné a tévedését az energiapolitikában, még rátesz egy lapáttal és azt mondja, hogy további áremelésekre van szükség az áram és az üzemanyag esetében is klímavédelem címszó alatt. 

A szennyezőknek kell fizetniük

– Mi egyetértünk a klímavédelemmel, de 

azt gondoljuk, hogy ennek a költségét a klímaromboló nagy nemzetközi cégeknek kell megfizetni. Az Unió azonban egy bonyolult rendszer bevezetésével meg akarja adóztatni azokat az embereket és családokat, akiknek saját autójuk és lakásuk van

– mondta, majd hozzátette: a V4-ek találkozóján megállapodtak abban, hogy 

semmiképp nem járulnak hozzá olyan döntésekhez a jövő heti európai csúcson, amelyek tovább emelnék a villany és a gáz árát.

Egy olyan kultúra alakult ki a nyugat-európai országokban, hogy nem azt várják el a megválasztott politikusoktól, hogy irányt mutassanak, mivel úgy gondolják, hogy inkább jobb a gyenge vezető – rögzítette Orbán Viktor, hozzátéve: amikor a dolgok rosszul mennek és új jelenségek ütik fel a fejüket, akkor döntéseket kell hozni.

– Nem lehet menedzselgetni intézményeket. A mostani világ a lágy, puhány, uniszex megközelítést a politikában használhatatlanná tette – hangsúlyozta a kormányfő.

Ha a rezsiárak nőnek, akkor azt meg kell fékezni, a migrációt meg kell akadályozni, a járványt pedig az oltásokkal meg kell állítani

– foglalta össze a miniszterelnök. 

A miniszterelnök elmondta: a V4-ek visznek javaslatokat is a jövő heti európai csúcsra. – Mindenképpen átalakítanánk az árszabályozási rendszert, amit ma Európában használnak és kiküszöbölnénk a spekulációkat – emelte ki, majd hozzátette: jelenleg olyan bonyolult rendszer működik Európában, amelynek következtében 

a szennyezési kvótákkal kereskedni lehet a piacon.

– Amikor a pénztőkét beengedik oda, ahol az emberek ellátásának biztonságának kellene elsőbbséget adni, abból mindig baj van – fogalmazott. Orbán Viktor hangsúlyozta: a V4-ek úgy gondolják, hogy az a rendszer, ami ma a spekulációnak teret nyit és felhajtja az árakat, rossz rendszer. 

Arról akarjuk meggyőzni a bizottságot, hogy álljon el attól a tervétől, amely szerint a családokat sújtó gépjárműadót és házadót vezetne be. Úgy nem lehet a klímarombolás ellen védekezni, hogy azt mondjuk az embereknek, fűtsetek kevesebbet és használjátok kevesebbet az autótokat

– hangsúlyozta. Mint mondta: 

a szennyezést okozó üzletágak nyerteseinek profitjából kell egy részt visszaemelni és klímavédelmi célokra fordítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.