Nagy és kis vesztesek az előválasztáson

Eredetileg hatan vágtak neki a baloldali előválasztásnak, mára azonban csupán ketten versenyeznek az összellenzék miniszterelnök-jelöltségéért. A megméretés legnagyobb vesztese egyrészt a három százalékot épphogy meghaladó Fekete-Győr András, aki nem sokkal a vereséget követően lemondott, másrészt az egyesek szerint félmilliárd forintot elköltő és a korábban a baloldal legnagyobb reménységének tartott Karácsony Gergely, aki visszalépésével a megszűnés szélére sodorta az őt támogató pártokat.

Hertelendy Gábor
2021. 10. 12. 5:45
FEKETE-GYŐR András
Budapest, 2019. október 13. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke bemegy a szavazófülkébe az önkormányzati választáson a II. kerületi Bem József téri 1-es számú gondozási központban kialakított 66-os számú szavazókörben 2019. október 13-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a baloldali előválasztás második fordulójára mindössze ketten maradtak Dobrev Klára és Márki-Zay Péter személyében, addig négyen kiestek a házibajnokságból. Utoljára Karácsony Gergely, akihez a baloldalon a legnagyobb reményeket fűzték, lépett vissza a második forduló előtt, miközben kampányát csak az elmúlt két hónapban összesen több mint 110 millió forint értékben reklámozták, amiből több mint hetvenmillió forintot az általa alapított 99 Mozgalom adott, Márki-Zay Péter pedig nemrég az ATV-ben ötszázmilliós költést emlegetett Karácsony teljes kampányát illetően. 

Ennek ellenére hiába buzdítja szavazóit Karácsony a hódmezővásárhelyi polgármester támogatására, a korábban a főpolgármestert támogató pártok politikusai mégis Dobrev mögé álltak be inkább. 

Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd nem véletlenül sértődött meg Karácsony Gergelyre: a főpolgármester visszalépése azt jelentheti, hogy e kis pártok a megszűnés szélére kerülnek. Érdekes az is, ahogyan Karácsony Gergely nyilatkozott a múlt pénteki döntése előtt. A Telexnek október elején ugyanis azt mondta: 

Legfeljebb akkor lépek vissza, ha elüt a villamos.

Rá öt napra pedig bejelentette, nem indul el a második fordulóban.

Ezzel szemben Jakab Péter és Fekete-Győr András a gyenge eredményének köszönhette, hogy végül nem jutottak tovább a baloldali megméretés következő szakaszába. Míg a Jobbik-elnök – a vártnál sokkal gyengébben szerepelve – nagyjából hat százalékkal maradt le a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjétől, addig a Momentum korábbi miniszterelnök-aspiránsát az előválasztáson szavazók mindössze 3,4 százaléka támogatta, és alig több mint húszezer szavazatot kapott. 

A gyenge szereplésnek a Jobbik elnökénél eddig nem, Fekete-Győrnél viszont lett következménye: miközben egy október eleji sajtóeseményen azt mondta, az általa a „gyávák útjának” nevezett lemondást nem nyújtja be pártelnöki tisztségéről, néhány nappal később mégis bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen.A Momentum küldöttgyűlése kétharmad arányban megvonta a bizalmat Fekete-Győrtől, így végül lemondott az addigi pártelnök, helyét átmenetileg Orosz Anna veszi át. 

A gyenge eredmény és az elnökségről való lemondás nem volt előzmény nélküli, az utóbbi hónapokban Fekete-Győr András ugyanis meglehetősen kínos megnyilatkozásokkal került a figyelem középpontjába: a Partizánnak adott interjúban több egyszerű és személyét érintő kérdésre nem tudott válaszolni, és nem volt ritka a hebegés-habogás sem, amely nemcsak a szavazóknál, hanem a párton belül is kiverte a biztosítékot. Azzal is nevetségessé tette magát, amikor Osváth Zsolt vloggernek elmesélte, hogy elektromos rollerét a zuhany alatt tisztította le, ami ettől nem meglepő módon tönkrement. Beszélgetőpartnere ezután csak annyit kérdezett tőle: „És rád bízzuk az országot?”

A három korábbi kormányfőjelölt szereplését Pálinkás Józsefnek, az Új Világ Néppárt elnökének sikerült alulmúlnia.

 A korábbi jelölt ugyanis az ajánlóívgyűjtés határidején, szeptember 6-án jelentette be az ATV-ben, hogy nem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges húszezer aláírást. A politikus arra a kérdésre, hogy mekkora csalódás ez neki, úgy válaszolt: sejtette, hogy „ez így alakul”. Szerinte a bukás oka az, hogy nem volt sok aktivistájuk, márpedig ez elsősorban erőforrás, másodsorban logisztika kérdése volt. A korábbi jelölt nem mellesleg egyéniben is elindult Debrecenben, ahol kevesebb mint huszonhét százalékot gyűjtött össze, lemaradva a csaknem ötven százalékot elérő Varga Zoltán DK-s indulótól. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.