időjárás -2°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Rétvári Bence: A baloldal még várólista-nyilvántartást sem vezetett

Magyar Nemzet
2021.10.19. 10:55 2021.10.19. 11:10
Rétvári Bence: A baloldal még várólista-nyilvántartást sem vezetett

– Az egészségügy helyzetét jól jelzi, hogy a magyar emberek többet költenek a magánellátásokra, mint bármikor – hangoztatta napirend előtti felszólalásában Bangóné Borbély Ildikó (MSZP). A szocialista képviselő szerint a magánegészségügyben „a legtöbbet a gyermekek ellátásáért fizetnek.” – Miközben a kormány a családok támogatását hangsúlyozza, a nőgyógyászaton belül mégis a magánszektort választják az állami ellátás helyett – vélte Bangóné Borbély Ildikó, aki szerint több mint 17 ezren várnak műtétre. Úgy vélte, „az új egészségügyi jogviszony nehezítette az állami szektorban dolgozók helyzetét.” – Miért nem mondják meg, hányan hagyták el az állami szektort, amikor az új egészségügyi jogviszonyt bevezették? – tette fel kérdését a szocialista képviselő.

Rétvári Bence államtitkár elmondta: ha a baloldal lenne kormányon, a háziorvosnál vizitdíjat, a kórházban pedig napidíjat fizetnének minden területen. 

– Az önök legnagyobb egészségügyi fejlesztése a vizitdíj-automaták bevezetése volt 

– emlékeztetett az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy 33 390 orvos volt a baloldali kormányzás alatt, azóta több ezerrel nőtt az orvosok száma. – Nőtt az egészségügyi dolgozók száma is több mint nyolcszáz fővel. A kórházak elsősorban a halaszthatatlan műtétekkel és a koronavírusos betegekkel foglalkoznak, ezért a kormány többletforrást biztosított az egészségügyi fejlesztésekre, hogy a hátrányt ledolgozzák a járvány után – jelezte az államtitkár. Arról is beszélt, hogy míg Magyarországon ellátják a betegeket, Franciaországban a koronavírus által okozott túlterhelés miatt a rákbetegekkel sem tudtak foglalkozni. 

– Önök hány forintot költöttek várólista-csökkentési programra? Nullát! Miért? Mert még várólista-nyilvántartási rendszert sem hoztak létre

 – jelentette ki Rétvári Bence, majd hozzátette: a mostani kormány mindezeket biztosította a többletforrásokkal.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

Vita az országgyűlésben

„Ha a baloldal kormányon lenne, eladnák a Parlamentet is"

A dosszié összes cikke