időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Szijjártó Péter: A migrációs politikának nemzeti hatáskörben kell maradnia

Forrás: MTI
2021.10.04. 17:35 2021.10.04. 17:51
Szijjártó Péter: A migrációs politikának nemzeti hatáskörben kell maradnia

A migrációs és menekültpolitikának szigorúan nemzeti hatáskörben kell maradnia, a világ országainak pedig kölcsönösen tiszteletben kell tartaniuk az eltérő álláspontokat a bevándorlás kérdésében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ülésén Genfben. 

Magyarország nem kíván semennyit sem feladni nemzeti kompetenciájából a migrációs és menekültpolitikát illetően, azonban konstruktív párbeszédre törekszik a nemzetközi partnerekkel

– hangsúlyozta a tárca szerint a külügyminiszter. 

A közlemény szerint kiemelte, hogy 

a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca nyomán újabb bevándorlási hullámokra kell készülni, és ezek a koronavírus-járvány idején nemcsak biztonsági, hanem egészségügyi kockázatokat is jelentenek. 

Mint mondta, az emberek Európában jól emlékeznek a 2015-ös válságra, amikor milliók érkeztek a kontinensre, így Magyarország határait is mintegy négyszázezren lépték át illegálisan. Hozzátette: „Nyugat-Európában a társadalmi integrációs projektek teljes kudarcot vallottak, több helyen párhuzamos társadalmak jöttek létre.”

Szijjártó Péter beszámolt arról is az ENSZ ülésén, hogy a magyar kormány álláspontja két pilléren nyugszik. 

Egyrészt a nemzetközi jog teljes körű tiszteletén, másrészt azon az alapelven, miszerint a segítséget kell oda vinni, ahol arra szükség van, nem pedig a bajt kell idehozni.

 A nemzetközi jog világosan fogalmaz: ha valaki menekülésre kényszerül, akkor joga van ideiglenesen az első biztonságos országban maradni. Ahhoz azonban nincs joga, hogy békés, biztonságos országokon átkelve maga válassza ki az úti célját – húzta alá. 

Nem adunk menedékjogot annak, aki megsérti a határainkat bármelyik irányból

– tette hozzá.  

A miniszter szerint ahelyett, hogy otthonuk elhagyására bátorítják az embereket, a helyben maradást kellene támogatni, ott megfelelő körülményeket teremtve. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Magyarország már nagyjából 250 ezer közel-keleti és afrikai kereszténynek segített abban, hogy ne kelljen elhagynia a lakóhelyét. Mintegy hetvenmillió dollárból házakat, iskolákat, templomokat építettek újra a Hungary Helps program keretében. 

Végezetül leszögezte, 

Magyarország tiszteletben tartja, hogy bizonyos államok támogatják a bevándorlást, és hajlandók több migránst befogadni, de cserébe elvárja, hogy mások ne akarják rákényszeríteni az álláspontjukat.

Szijjártó Péternek a Facebook-oldalán közzétett videóját itt tekintheti meg:

Borítókép: Facebook/Képernyőfotó

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.