időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo
Portik Tamás egykori bűnözői társaságából többen nem akarnak börtönben meghalni

Újabb leszámolásokról beszéltek bűnbánó maffiózók

Szemán László János
2021.10.08. 08:28
Újabb leszámolásokról beszéltek bűnbánó maffiózók

Több, évek óta vakvágányra futott nyomozást is újraindítottak a leszámolásos ügyekről beszélni kezdő bűnbánó maffiózók vallomásai alapján. Így Muskovics Gyula, a pénzváltó Najji Awad meggyilkolásának ügye is megoldódhat. Gyüre József meggyilkolásáért pedig már vádat emeltek Portik Tamás és K. Gábor ellen.

Egyre több bűnbánó maffiózó kezd beszélni Portik Tamás bűnözői köréből, így újra tudták nyitni egy felrobbantott jordán pénzváltó, Muskovics Gyula, illetve a Gyüre-gyilkosság aktáját is. Opauszki András, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közelmúltban megbízott vezetője áttételesen beszélt a PestiSrácoknak adott interjújában a Portik-körről is. 

Az NNI az úgynevezett „döglött” gyilkossági ügyekben, a ’90-es évek leszámolásaival kapcsolatban több nyomozást is folytat, ugyanakkor több ügyben már jogerős ítélet született. 

Az egyik legismertebb kivégzésszerű merénylet, a Fenyő-gyilkosság ügye ismét bírósági szakaszban van, Portik Tamás és Gyárfás Tamás ül a vádlottak padján. Ismert, a vád szerint Gyárfás felbujtotta Portikot, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, akit Jozef Rohác le is lőtt – ő jogerősen életfogytiglani fegyházat kapott. 

A per első fokon 2022 első felében zárulhat ítélettel.

Arra az újságírói felvetésre, hogy nagyon kevesen gondolták volna, hogy Gyárfás Tamást egyszer a vádlottak padjára tudják ültetni, Opauszki úgy válaszolt: a nyomozók mindenesetre bíztak benne. Hozzátette: a Fenyő-ügy emberölési ügy, és a gyilkosság egy olyan megbocsáthatatlan bűn, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

– Ezek a cselekmények – ha minősített esetek – nem évülnek el. Sok ilyen ügy van. Az életvédelmi osztályunk folyamatosan monitorozza a döglött ügyeket. Ahol van DNS, az orientálhat minket egy elkövető irányába.

Bízunk abban is, hogy megnyílnak olyan emberek, akik például a Portik-féle bűnszervezet korábbi tagjai voltak, de eddig valamilyen okból hallgattak. 

Az új büntetőeljárási törvény nagyon sok mindenre ad lehetőséget, az egyezségkötés megkönnyítette a büntetőeljárások lefolytatását. Természetesen ez az ügyészség bevonásával működik, hiszen ők ajánlhatják. De ha már itt tartunk, van egy nagyon erős fegyverünk e tekintetben. (...) A vagyonvisszaszerzés. Ha valaki alól kihúzzuk az anyagi megélhetést, nagyon hamar elgondolkozik azon, hogy milyen formában lehet a hatóságokkal együttműködni. A bűnözőknek sem mindegy, hogy nyolc-tíz évet „húz le”, vagy megállapodik négy évben, majd ha azt letöltötte, kijön, és újra dolgozhat a legális életben. – fejtette ki az NNI új vezetője.

Opauszki András szerint az olajozás zászlóshajója, az Energol környékén felbukkanó volt titkosszolgáknak nem volt köze a Portikhoz kapcsolható gyilkosságokhoz, ők a gazdasági bűncselekményekbe, „az olajozásba folytak bele”. 

Jóllehet Portik kaphatott védelmet a társaival, amíg az olajozásban hasznot hoztak a mögöttük álló embereknek, de ahogy megindult az Energol elleni büntetőeljárás, ez a védelem megszűnt. 

– Igaz, Portikot a szökése alatt segíthették a régi kapcsolatai, de ha lenne még olyan bűncselekmény, ami ezzel kapcsolatban nem évült el, azt nem a mi feladatunk lenne vizsgálni – hiszen hivatalos személyekről van szó –, hanem a Központi Nyomozó Főügyészségnek. – fogalmazott az NNI vezetője.

A Portik-féle bűnözői csoport bűnbánó tagjainak köszönhetően újranyitott akták közül a Gyüre-gyilkosság miatt már vád is született. 

A Fővárosi Főügyészség a 1999-ben elkövetett gyilkosság felbujtójaként Portik Tamásra, valamint a gyilkosság tényleges elkövetőjére egyaránt életfogytig tartó fegyházbüntetést kér. A gyilkosság az 52 éves dunakeszii, K. Gábor lelkén szárad. 

Áldozata az akkor 36 éves Gyüre József volt, akit a nyolcvanas években egy telefonfülke-fosztogató banda főnökeként ismertek. A bandának a nyolcvanas években Portik Tamás is tagja volt.

Muskovics Gyula meggyilkolásáról is beszéltek pentítók Portik kapcsán. 

Muskovics a ’80-as években együtt ült a tököli fiatalkorúak börtönében Portikkal. Egy ismeretlen férfi 1995 júliusában lőtte agyon a fővárosi Zugligeti úton, az esküvője előtt egy nappal, menyasszonya szeme láttára.

Najji Awad felrobbantásáról is beszéltek a bűnbánó maffiózók.  Az Aranykéz utcában Rohác által 1998-ban felrobbantott Boros Tamás is vallomást tett róla nem sokkal a halála előtt. Boros szerint az 1995. szeptember 19-én, a fővárosi Práter utcában, saját autójában felrobbantott Naji Awad Portikék pénzváltójaként működött haláláig. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.