Vona Gábor szelleme kísért a baloldalon

Karácsony Gergely szerint a baloldali gondolatnak nincs társadalmi többsége ma Magyarországon, ezért támogatja Márki-Zay Pétert. A hódmezővásárhelyi polgármester magát jobboldalinak beállítva akarja legyőzni jövőre az országgyűlési választásokon a Fideszt. Vajon sikerülhet neki az, amiben Vona Gábor és a korábbi Jobbik is csődöt mondott?

2021. 10. 10. 6:53
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A baloldali gondolatnak ma Magyarországon nincs társadalmi többsége – ezekkel a szavakkal magyarázta visszalépését Karácsony Gergely péntek este a Partizán internetes műsorában. A főpolgármester, aki idei miniszterelnök-jelölti kampányát arra építette fel, hogy egyedül ő képes legyőzni jövőre Orbán Viktort, azt is kifejtette, hogy szerinte Márki-Zay Péter jobboldali alternatívát kínál, és képes lenne győzni az országgyűlési választásokon a Fidesz ellen. 

„Csak gratulálni tudok Márki-Zay Péter állhatatosságának, küzdeni akarásának. Köztudott, hogy a régi Jobbiknak oroszlánrésze volt 2018 telén abban, hogy sikeres legyen a hódmezővásárhelyi kampánya” – írta a pénteki fejlemények után közösségi oldalán Sneider Tamás, a Jobbik korábbi elnöke. Az országgyűlési képviselő ezzel megerősítette azt a korábbi pletykát, mely szerint 

2018-ban a Vona Gábor által vezetett Jobbik nagy energiákat fektetett az időközi választás kampányába, majd Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi sikerével kívánta alátámasztani annak indokoltáságát, hogy mind a 106 országos egyéni választókerületben indítanak jelölteket. 

A hódmezővásárhelyi polgármester váratlanként beállított sikerének – amellett hogy a baloldali internetes fórumokon már régóta kiemelkedő népszerűségnek örvend – fontos összetevője lehet az is, hogy a baloldalon a mai napig nem tudták betölteni azt az űrt, melyet az egykori Jobbik hagyott maga után. Jakab Péter vezetésével a korábban szélsőjobboldali párt szélsőbaloldalivá vált, az új elnök egyenesen Gyurcsány Ferencék egyik legfontosabb szövetségesévé lépett elő, a jobbikos politikusok pedig már olyan szimbolikus ügyekben is elkezdtek egy követ fújni a DK-val, mint a határon túli magyarok szavazati jogának elvétele. 

A szavazók viszont nem változtatnak ilyen gyorsan a véleményükön. 

Korábban számos politikai elemző mellett Orbán Viktor is beszélt arról, hogy a Jobbik szavazótáborának jelentős része baloldali érzelmű ember. A 2010-es választásokon a Jobbikra szavazó, eredetileg baloldali érzelmű emberek nagy része 2014-ben, majd 2018-ban is kitartott a Vona Gábor által vezetett párt mellett. 

Ennek volt köszönhető, hogy a Jobbik négy éven keresztül egyben tudta tartani egymillió fős szavazótáborát. Vonáék üzenete hosszú ideig ugyanaz volt, mint amivel most Márki-Zay Péter nyomul előre a baloldalon: csináljunk egy jobb Fideszt! Jól látható, hogy a társadalomban nagyobb az igény egy jobboldalinak nevezett alternatívára, mint a klasszikus 2010 előtti baloldali világ visszatértének támogatására. Ennek az igénynek köszönhetően látszódhat most a Gyurcsány-show egy némileg váratlan epizódjaként sikeresnek Márki-Zay Péter politikája, aki lényegében a Vona Gábor által hagyott űrt töltené be a baloldalon. 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy míg a Fideszt 2006-ban is támogató szavazóbázis 2010 óta egyben maradt, némiképp bővült, addig a baloldalt, Gyurcsány Ferencet hatalomba segítő tábor atomjaira hullt 2010-ben. 

A szétdarabolódás eredményeként 2018-ra a Jobbik vált a legerősebb baloldali párttá. Ezt az erőfölényt és szavazóbázist ajánlotta fel utóbb Jakab Péter Gyurcsányéknak. 

A parlamentbe 2010-ben gárdamellényben beülő Vona Gábornak nem sikerült a jobboldali alternatíva megalkotása, úgy sem, hogy ehhez saját, jól szervezett pártja volt. Vajon Márki-Zay Péternek párt nélkül, Karácsony Gergely támogatásával sikerülhet teljesíteni a baloldali szavazók egy részének vágyát?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.