A krónikus betegségekben szenvedőknek kiemelten fontos az immunizáció

A cukorbetegség jelenléte többszörösére emeli a koronavírus-fertőzöttek elhalálozásának kockázatát.

Forrás: Facebook2021. 11. 12. 14:12
null
Budapest, 2016. november 14. Vércukorszintmérés a diabétesz világnap alkalmából a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapesti Közlekedési Zrt. és a Sanofi közös akcióján a 4-es metró Móricz Zsigmond körtéri aluljárójában Budapesten 2016. november 14-én. Az akcióban szakemberek ingyenesen mérték az utasok vércukorszintjét az aluljáróba kitelepült mobil vércukorszintmérõ-állomáson. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A krónikus betegségekben szenvedő honfitársainknak rendkívül fontos az átoltottság és a harmadik oltás felvétele – hívta fel a figyelmet az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videóinterjúban, hangsúlyozva: a koronavírus-fertőzés halálozására elsősorban a cukorbetegség jelent rendkívüli rizikót. Kásler Miklós tájékoztatása szerint

Magyarországon az emberek nyolc százaléka szenved cukorbetegségben, ugyanakkor az elhalálozottak harminchárom százaléka volt cukorbeteg. A diabétesz a megfertőzöttek számát lényegesen nem befolyásolja, azonban ennek a betegségnek a jelenléte a halálozás rizikóját három-négyszeresére emelete, a fiatalabb korcsoportok esetében pedig ez a kockázat 10-15 százalék fölé került 

– közölte a tárcavezető. Hozzátette, a diabétesz mellett azonban más krónikus betegséggel rendelkezők, például a krónikus tüdőbetegek vagy a szívelégtelenségben szenvedők is kitettebbek a koronavírus-fertőzésnek.

Ezért nagyon lényeges az – hangsúlyozta –, hogy

2018-ban a magyar kormány elfogadta azt az öt nemzeti egészségügyi programot, ami pontosan ezeknek a betegségcsoportoknak a komplex prevencióját, diagnosztikáját, terápiáját, kutatási lehetőségeit és oktatását tűzték napirendre. 

– Ha ezeknek a betegségeknek a megelőzésében és gyógyításában sikerül előrelépni, a következő járványok esetében a veszélyeztetett, társbetegségekben szenvedők már nem lesznek olyan súlyos mértékben kitéve a fatális végződésű fertőzéseknek – mutatott rá Kásler. – A hatodik nemzeti program, a Nemzeti infektológiai program pedig éppen azért jött létre, hogy ha ismétlődnek a bakteriális vagy vírusfertőzések – akár pandémia formájában – arra is megfelelően fel legyen készülve az ország – fogalmazott. 

 Az interjú végén a kutatási eredményeket összegezve az orvos-miniszter elmondta:

 az adatok igazolják azokat a döntéseket, amit az oltási stratégiánál, ezeknek az adatoknak és tényeknek a hiányában is, az eddigi orvosi döntések alapján meghoztak.

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindenkinek törekednie kell a teljes átoltottságra, és ha ez már megtörtént a harmadik oltás felvételére is, különösen ha olyan rizikótényezők vannak, mint az előbb említett betegségcsoportok – zárta szavait Kásler Miklós. 

Borítókép: Vércukorszint mérés (Fotó: Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.