Deutsch Tamás: Magyarország energiaellátása biztonságban van

A fideszes politikus ugyanakkor figyelmeztetett: a magyar baloldal a brüsszeli energiapolitikát akarja érvényesíteni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 07. 9:53
Deutsch Tamás az EP strasbourgi székhelyén 2021.09.15. Forrás: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország biztonságban van, mert Nyugat- és Dél-Európával szemben semmilyen körülmények között nem fenyegetik energiakimaradások. A helyzet Nyugat- és Dél-Európában súlyos, ahol kézzelfogható valóság, hogy blackout, azaz hosszabb ideig a polgárok által elszenvedni kénytelen áram-, illetve energiakimaradás lehet a téli hónapokban – mondta a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője, a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: Ausztriában a hadsereg már óriásplakátokon, illetve online hirdetésekben készíti fel a polgárokat arra, lehet, hogy az energiaválság miatt hosszabb, egyhetes vagy akár tíznapos energiakimaradás lesz. Németországban is hasonló a helyzet, ott a katasztrófavédelem olyan tájékoztató filmet készített, amely arról szól, hogy az idősebb, egyedül élő polgárok hogyan tudnak védekezni több napig tartó energiakimaradás esetén.

Ezzel szemben – mutatott rá – az Oroszországgal kötött hosszú távú, 10 plusz 5 éves gázszállítási megállapodásnak köszönhetően Magyarország energiatartalékai biztonságot teremtenek a polgároknak, családoknak és a gazdasági élet szereplőinek. Mint fogalmazott: mi, közép-európaiak az elmúlt több mint fél évszázadban ahhoz voltunk hozzászokva, hogy Nyugat-Európában bizony jobban élnek az emberek: magasabb anyagi színvonalon és biztonságban. 

– Most azonban, Magyarországgal összehasonlítva, a helyzet teljes egészében megfordult: mi, magyarok, biztonságban vagyunk azért, mert a rezsicsökkentés politikájának és gyakorlatának köszönhetően – szemben Nyugat-Európával és Dél-Európával – nem szabadultak el az energiaárak – mutatott rá, majd leszögezte: a földgáz lakossági ára Magyarországon a legolcsóbb az Európai Unióban, a villamosenergia ára pedig a második legalacsonyabb.

A Fidesz EP-képviselője továbbá figyelmeztetett, miszerint a magyar baloldal, Gyurcsány, Márki-Zay, Molnár Csaba és Donáth Anna továbbra is támadják, meg akarják változtatni, meg akarják szüntetni a rezsicsökkentés politikáját. – A baloldal azt mondja, hogy az a jó energiaár-képzési rendszer, amely Nyugat-Európában van, ahol egyébként több országban januárhoz képest háromszáz százalékkal, illetve négyszáz százalékkal lett magasabb a gáz, illetve a villamosenergia ára – hívta fel a figyelmet az elszabadult nyugat-európai energiaárakra a kormánypárti politikus. 

Szavai szerint ha érvényesülne a baloldal rezsicsökkentést megszüntető akarata, akkor az azt jelentené, hogy egy átlagos magyar család évente több mint 380 ezer forinttal fizetne többet a rezsiért. – Plusz erre rárakódik, hogy a magyar baloldal lelkesen támogat egy olyan abszurd brüsszeli elképzelést is, miszerint a klímavédelem költségeit is a polgárokkal fizettessék meg, klímaadó terhelje a lakásokat és a gépjármű-tulajdonosokat. Ez egyébként további 150 ezer forint kiadást jelentene minden családnak – rögzítette Deutsch Tamás. A politikus szerint amit Márki-Zayék akarnak, az félmillió forintnyi pluszteher, valamint az energiabiztonság elvesztését is jelentené egyben. 

A kormánypárti politikus végül arra is kitért, hogy az unió vezetőinek meggyőződésük, hogy minden, ami keletről jön, Kínából vagy Oroszországból, az rossz. Példaként említette, hogy amennyiben az európai polgárok életét megmentő, Covid-elleni védőoltás keletről érkezik Nyugat-Európába, akkor az is rossz. – Ugyanez a helyzet az energiaár-képzés kapcsán: ők a szabadpiac ideológiájának korlátlan hittérítői, miközben Magyarország a szabadpiac működése korlátozásának köszönheti az energiaár-biztonságot, és azt, hogy 2013–2014 óta 25 százalékkal olcsóbb lett a rezsi az országban – fejtette ki Deutsch Tamás.

Borítókép: Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.