Egyre több iskolában kötelező a maszkviselés

Két hónap után úgy tűnik, ebben a tanévben kevesebb problémával kell szembenézniük a pedagógusoknak és diákoknak, mint a múlt évben. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint például valószínűsíthető, hogy országosan nem kell áttérni az online oktatásra. Közben a járványügyi adatok folyamatosan romlanak, így egyre több oktatási intézmény teszi kötelezővé a maszkviselést.

Elek Nikoletta-Kerékgyártó György
2021. 11. 03. 19:54
null
Bizonyos tanintézményekben már október 1. előtt is megmérik a diákok testhõmérsékletét Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A digitális oktatásra való áttérésre csak indokolt esetben van lehetőség, egy-egy osztály esetében, és csak a fenntartó engedélyével – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, megjegyezve: ilyen eset például, ha a járvány miatt különleges módon emelkedik a beteg tanulók száma vagy ha ugyanezért kezelhetetlen pedagógushiány keletkezik az intézményben. Horváth Péter szerint ugyanis nem lehetetlen, hogy 

a kisebb létszámú tantestületekben már két-három tanár kiesése is jelentősen hat az iskola működésére, összességében azonban ebben a tanévben kevesebb problémával kell szembenézniük a pedagógusoknak és diákoknak, mint a múlt évben. 

Annak kapcsán, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a munkaadók dönthetnek arról, kötelezik-e alkalmazottaikat az oltásra, az NPK elnöke elmondta: a bejelentés megosztotta a pedagógus-szakszervezeteket. A szakember szerint minden pedagógus jelenléti oktatást szeretne, 

mégis tisztában kell lenni azzal, hogy lesz, aki nem oltatja be magát, inkább a fizetés nélküli szabadságot vagy a pálya elhagyását választja. 

Hozzátette: ezzel kapcsolatban nehéz volna jóslatokba bocsátkozni. 

Horváth Péter arra is kitért, hogy az intézmények vezetői saját hatáskörben dönthetnek arról, hol kell maszkot hordani, illetve milyen más megelőző intézkedéseket kívánnak bevezetni. Az elnök szerint valamennyi iskolavezető arra törekszik, hogy a távoktatást elkerülje, mert egy ilyen időszak rendkívül megterhelő a diákoknak. A súlyosbodó járványhelyzet miatt az óvodákon és az iskolákon kívül a felsőoktatási intézmények is sorra szigorítanak a járványügyi intézkedéseken. 

Az Eduline.hu beszámolója szerint novembertől majdnem az összes nagyobb felsőoktatási intézményben maszkot kell viselni. 

Az oktatási portál felidézte, hogy elsőként az Eötvös Loránd Tudományegyetem írta elő a maszkviselést, azóta pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Semmelweis Egyetemen, a Testnevelési Egyetemen, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a nyíregyházi, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi egyetemen is kötelező maszkot viselni. Ugyanakkor egyes helyeken nemcsak az orr és a száj elfedése kötelező, hanem úgynevezett hibrid oktatásra tértek át. Ennek megfelelően a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen a nagyobb létszámú foglalkozásokat csak online, a Zeneakadémián, valamint az ELTE Informatikai Karán pedig vegyes oktatási rendben tartják meg. 

Romló járványadatok 

A delta variáns agresszív terjedése a napról napra emelkedő számadatokban is megmutatkozik. A Koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint szerdára 2595 új fertőzöttet igazoltak, valamint elhunyt 74, többségében idős, krónikus beteg. A kórházban ápolt betegek száma is jelentősen emelkedik: immár 3172 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük pedig háromszázötvenen szorulnak lélegeztetőgépre. Közben a szennyvíz koronavírus-koncentrációja is egyértelmű növekedést mutat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ beszámolója szerint a 43. héten magas koncentrációban van jelen a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga, sőt a vizsgált települések egyre nagyobb hányadát jellemzi emelkedő örökítőanyag-koncentráció. Az elmúlt napokban két fővárosi önkormányzat az oltás kötelezővé tétele mellett döntött: a XII. kerületben a hegyvidéki polgármesteri hivatalban foglalkoztatottakra, a XVI. kerületben pedig a bölcsődei és az óvodai dolgozókra is vonatkozik a rendelkezés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.