Évente hat-hét droggyanú a védett szerveknél

Évente 6-8000 kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt regisztrálnak Magyarországon. A Nemzeti Védelmi Szolgálat által védett szerveknél dolgozó hivatásos alkalmazottak körében azonban átlagosan csak hat-hét ilyen bűncselekmény fordul elő egy évben.

2021. 11. 24. 5:50
null
A több kilogrammnyi pasztaszerű anyag drognak bizonyult (képünk illusztráció) Fotó: MTI/EPA/M. A. Pushpa Kumara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan évente 6-8000 kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt regisztrálnak a hatóságok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) által védett szervezeteknél azonban a 2015–2021 közötti időszakban mindössze 43 esetben tettek feljelentést kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Valamennyi érintettnek megszűnt a szolgálati jogviszonya, a Belügyminisztérium ugyanis nem tűri el az ilyen személyeket az alkalmazottai között. 

A tárcának a védett szervezeteknél dolgozó droghasználókkal, illetve -kereskedőkkel kapcsolatos álláspontja a zéró tolerancia – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya.

A büntető törvénykönyv négy paragrafusban tárgyalja a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket és büntetési tételeiket. Az első a kábítószer-kereskedelem, a második a 18 év alattiakat célzó kábítószer-kereskedelem, a harmadik a kábítószer birtoklása, a negyedik az új pszichoaktív anyaggal való visszaélés valamennyi válfaját veszi számba és szankcionálja. Ezt a négy bűncselekményt ugyanakkor a védett állományhoz tartozók közül is elkövették és elkövetik néhányan.

Az NVSZ a 2015–2021 közötti időszakban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt 43 hivatásos állományú jogviszonnyal rendelkező személy ellen tett feljelentést. 

A büntetés-végrehajtásnál öt, a katasztrófavédelemnél 14, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál három, az általános rendőrségi feladatok végrehajtására létrehozott szerveknél 21 fő ellen indult ilyen jellegű eljárás.

A Belügyi Szemle legfrissebb számában Pintér Roberta a Drogprevenció a védett szerveknél című elemző-értékelő esettanulmányában egy drogdíler tűzoltó hadnagy példáját elemzi.

Azt írja: az NVSZ saját, 2011–2019 évre vonatkozó adataiból nyomon követhető, hogy átlagosan évente hét hivatásos személyt jelentenek fel kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt, tehát körülbelül négy fogyasztót, illetve három kereskedőt. Velük pedig átlagosan négy személy áll kapcsolatban, akik szintén érintettek a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményben. Összevetve az országos adatokkal tehát (amelyek szerint minden tizedik felnőtt, illetve a 18–34 év közötti korosztályban minden ötödik személy fogyasztott már valamilyen típusú kábítószert) statisztikailag még mindig elenyésző az esetszám a védett szerveknél. A tanulmány írója szerint ez jelezheti azt is, hogy a magasabb társadalmi elvárások elé állított közszolgálat egyértelműen szabálykövető magatartással jár együtt. 

A kábítószer-fogyasztás, illetve -terjesztés ebben a körben azért is ritka, mert a hivatásos állományba eleve csak kifogástalan életvitellel rendelkező személyek kerülhetnek.

A tanulmány szerint egyébként az NVSZ 2015-ben szembesült a generációs és társadalmi problémával a védett állományon belül, azelőtt itt nem voltak jellemzőek a droggal kapcsolatos gondok. A katasztrófavédelemnél a kábítószer-kereskedelemre 2015-ig egyáltalán nem volt példa.

Borítókép: illusztráció (Fotó: M. A. Pushpa Kumara/EPA/Newscom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.