Határon túliak ezreit látta már el a Katolikus Karitász orvosmissziója

Az önkéntesekből álló orvoscsapat legutóbb a kárpátaljai Nagyszőlősön járt, ahol közel száz gyermek és több mint nyolcvan felnőtt prevenciós szűrését végezte el.

2021. 11. 07. 16:52
null
Fotó: VTF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik alkalommal végzett prevenciós szűrést a Katolikus Karitász orvosmissziója a kárpátaljai Nagyszőlősön –  adta hírül a Katolikus Karitász, megjegyezve: a szűrővizsgálatok mellett az orvosok a védőoltások fontosságára is felhívták a figyelmet. 

A karitatív szervezet beszámolója szerint a vizsgálatokon elsősorban a helyi magyar óvoda és a magyar iskola alsó tagozatának gyermekei vettek részt, de több magyarul nem beszélő gyerek és felnőtt is meglátogatta a misszió szűrőpontját. 

Az önkéntes orvoscsoport ez alkalommal közel száz gyermek fogászati, szemészeti és ortopédiai szűrését, továbbá több mint nyolcvan felnőtt vércukor-, vérnyomás- és EKG-vizsgálatát végezte el. Emellett több mint ötven gyermek kapott lúdtalpbetétet vagy szemüveget is. 

Mint ismert, a Katolikus Karitász orvosmissziója 2017 őszén a kárpátaljai Gyertyánligeten kezdte egészségügyi megelőző szűréseit, felismerve azt, hogy megelőzéssel és a helyben végzett orvosi vizsgálatokkal sok gyermek esetében megelőzhető lenne a kórházi kezelés, sőt a komolyabb beavatkozás is. Az orvoscsapat ugyanakkor hamar szembesült azzal is, hogy nemcsak a gyerekek szűrésére és gondozására van igény, így 2018-ban kezdetét vette a felnőttek, valamint a várandós és a kisgyerekes édesanyák támogatása és a nőgyógyászati rákszűrés is. A misszió ezt követően Kárpátalja mellett, Erdélyben és Délvidéken is szűrni kezdett, mivel Kárpátaljához hasonlóan ezeken az elszakított területeken is elkeserítő az emberek egészségügyi helyzete.

Az orvoscsoport legutóbb közel száz gyermek fogászati, szemészeti és ortopédiai szűrését végezte el. Fotó: Facebook/Katolikus Karitász

 Vojcek László, a szervezet vezető orvosa a Magyar Nemzet kérdésére korábban rámutatott: 

Kárpátalja, Erdély és Délvidék egészségügyi rendszere az orvosmisszió által látogatott településeken a magyarországihoz képest gyakorlatilag a nincs kategóriába esik. A három terület közül viszont egyértelműen Kárpátalján a legrosszabb a helyzet, ami valahol a szörnyű és az elképzelhetetlen határán mozog.

Elmondása szerint a régióban nincs védőnői hálózat, várandósgondozás vagy nőgyógyászati rákszűrés, de szervezett iskolaorvosi és gyermekfogászati hálózat sem. Viszont ez még nem minden: a három hónapos korban kötelező csípőficam-vizsgálat sem jellemző, ráadásul olyan alapvető orvosi műszereknek is híján vannak, mint az ultrahang, bőrgyógyász szakembert pedig szinte lehetetlen találni sorolta a professzor, majd megjegyezte: a felebaráti szeretetet gyakorolva – minden más nemzetiségű embert is ugyanúgy elláttak és el fognak látni, akik szűrést vagy gondozást igényelnek.

Ezeket a méltatlan helyzeteket látva a Katolikus Karitász önkéntes orvosokból, medikusokból, nővérekből, asszisztensekből és segítőkből álló több mint hetvenfős csapata az elmúlt négy évben összesen negyven alkalommal, Kárpátalja, Délvidék és Erdély huszonhárom településének óvodáiba és iskoláiba vitt segítséget. 

Az orvosmisszió 2021 július végéig több mint 3300 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, több mint 2300 felnőtt EKG-, vércukor- és vérnyomásvizsgálatát, továbbá több mint 600 nőgyógyászati és rákszűrést végzett el. A vizsgálatok eredményeképpen a Karitász több mint 800 szemüveget és 1000 lúdtalpbetétet juttatott el a gyermekeknek.

Ezenfelül az orvosmisszió orvosainak és a Karitász helyi munkatársainak segítségével több mint 110 gyermek és felnőtt kivizsgálását és gyógyítását, műtétjét szervezte meg a munkácsi gyermekkórházban és a magyarországi helyszíneken.

Borítókép: Szemészeti vizsgálat Nagyszőlősön (Fotó: Facebook/Katolikus Karitász)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.