Portik Tamás tagadja, hogy megölette ifjúkori bűntársát

Az előkészítő ülésen Portik Tamás és vádlott-társa – az előzetes várakozásnak megfelelően – tagadta, hogy 1999-ben megölték Gyüre Józsefet. Így megkezdődött a bizonyítási eljárás. A pert Portik egy már zajló másik peréhez egyesítették. Összességében életfogytiglani vár rá bizonyítottság esetén.

Szemán László
2021. 11. 24. 16:57
Portik
Portik Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadták szerdán bűnösségüket a több mint 22 évvel ezelőtti emberölés vádlottjai a Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén. A büntetőügyben K. Gábort előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével, az eddig két gyilkosságra való felbújtás miatt összesen 28 év fegyházra ítélt Portik Tamást pedig ezen bűncselekményre való felbujtással vádolják.

A vádirat szerint a sértett – Gyüre József – a 90-es években az elsőrendű vádlott, Portik Tamás által szervezett bűnelkövetői csoport tagja volt, a kettejük közötti baráti viszony azonban az idők során megromlott. Ekkor Portik megbízta egy ismerősét – a bűnelkövetői csoport egy másik tagját – és a másodrendű vádlottat, K. Gábort, hogy öljék meg Gyürét.

 Az emberöléssel megbízott két férfi, K. Gábor és Sz. József (akinek az ügyét együttműködésére tekintettel elkülönítették) 1999. április 25-én megjelent a sértett XI. kerületi bérelt lakásánál, leparkoltak, majd felcsöngettek Gyüréhez, aki beengedte őket. A vád szerint a lakásban az emberölés végrehajtásával vádolt K. Gábor a fürdőszobába ment, ahol elővette a szatyrából a gyilkossághoz előzetesen beszerzett, hangtompítóval ellátott géppisztolyt, majd a fürdőszobából kilépve a fegyverrel célzott lövést adott le a sértettre, aztán közelebb lépett hozzá, és még többször rálőtt. Gyüre a helyszínen életét vesztette. Később a lőfegyvert hajléktalanok találták meg a Duna-parton, és leadták a rendőrségen. A sértett holttestét a lakbér beszedésével megbízott személy 1999. május 6-án fedezte fel, amikor belépett a lakásba.

A szerdai előkészítő ülésen – az előzetes várakozásoknak megfelelően – egyik vádlott sem ismerte be bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Miután a bizonyítási indítványok elhangoztak, a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet a vádlottak meghallgatásával nyomban meg is kezdett.

Az eljárást a törvényszék egyesítette az elsőrendű vádlott ellen felbujtóként, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő büntetőügyhöz. Ez a Lakatos Csaba elleni gyilkossági kísérlet miatt zajlik. A vád szerint az ügyben már jogerősen 11 év fegyházra ítélt, büntetését jelenleg is töltő Tanyi György Portik parancsára lőtt rá az ügetőhajtóra 1996 novemberében. A vádirat lényege szerint Portik megtudta, hogy Lakatos Csaba terhelő adatokat közöl róla a nyomozó hatóságnak egy emberölés – Prisztás József meggyilkolása – ügyében. Lakatos a rendőröknek azt mondta, hogy szerinte Portik Tamás ölette meg Prisztást. Portik ezért elhatározta, hogy megöleti az ügetőhajtót. Megbízta Tanyi Györgyöt, hogy lője le Lakatost. Tanyi rá is lőtt a Fiumei úti Sírkert egyik melléképületének tetejéről egy átalakított flóbertpisztolyból. A 22-24 méterről leadott lövésekből három találta el Lakatost, egy a nyakán, egy az ágyéka mellett és egy a bal combján. A zsoké életét a lóversenypályán állomásozó mentőautónak köszönhetően a gyors orvosi segítségnyújtás mentette meg. 

A merénylet miatt Tanyi Görgy és segítői, köztük testvérei álltak a bíróság elé, a megbízó azonban akkoriban nem szerepelt az ügyben. Tanyi György később azonban azt vallotta a bíróságon, hogy Portik Tamás megbízásából akart gyilkolni. Az immár egyesített ügyben a következő tárgyalás 2021. december 3-án lesz, amikor is tanúmeghallgatás várható.

A 2011-ben elfogott, a balliberális kormányok alatt titkosszolgálati segítséggel bujkáló egykori olajozó Portik Tamás ellen – eddig – öt gyilkosság felbujtójaként emeltek vádat. Prisztás József lelövetéséért, illetve Boros Tamás felrobbantásáért 28 évet kapott. A Fenyő-gyilkosság perében azzal vádolják, hogy Gyárfás Tamás felbujtására ő lövette le Jozef Roháccsal a VICO teljhatalmú urát, Fenyő Jánost 1998-ban. A Lakatos Csaba elleni merénylet ügyét pedig egyesítették a Gyüre József megöletése miatt indult perrel. Így két per is zajlik egy időben. Az egyesített ügyben életfogytiglani fegyházat kért Portikra a vádiratban a főügyészség, míg a Fenyő-ügyben szintén életfogytiglani fenyegeti, ha a bíróság bizonyítottnak találja a vádakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.