Szigorítják az állatvédelmi jogszabályokat

Az Országgyűlés elé került az állatok védelméhez szükséges büntetőjogi tárgyú törvénymódosító javaslat. Az előterjesztés hatályba lépése után akár öt év szabadságvesztéssel is sújtható lesz az, aki kínozza az állatokat vagy a normáktól eltérően szaporítja azokat. Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos lapunknak arról beszélt, hogy Európában példa nélküli a szaporítók büntethetősége.

2021. 11. 13. 7:20
null
Etyek, 2021. április 19. Pár hetes kutyakölykök Etyeki Állatvédő Egyesület menhelyén 2021. április 19-én. Ezen a napon a menhely területén tartott sajtótájékoztatón meghirdették a Magyar falu program felelős állattartást elősegítő ivartalanítási programját. Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára. MTI/Vasvári Tamás Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy-egy program vagy előterjesztés mögött mindig közös együttműködésre számítok, hiszen az állatvédelem közös ügyünk. A februárban indított állatvédelmi párbeszéd alkalmával több mint 262 ezer ember mondta el a véleményét – reagált a Magyar Nemzet kérdésére Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Az országgyűlési képviselőt egy évvel ezelőtt bízták meg azzal a feladattal, hogy dolgozza ki az új Nemzeti állatvédelmi programot. 

Ennek eredményeként Kocsis Máté frakcióvezetővel közösen benyújtották az állatvédelmi jogszabályi környezetet szigorító csomagot az Országgyűlésnek. Ovádi leszögezte: a cél az, hogy Magyarország öt éven belül az állatvédelem tekintetében is Európa élmezőnyébe tartozzon.

– Az európai viszonylatot tekintve szigorú a hazai állatvédelmi jogszabályi környezet, de vannak hiányosságok, ezért ahol tudtunk, ott finomítottunk rajta, ahol kellett, ott erősebb szankciókat vezettünk be. A most benyújtott büntetőjogi tárgyú előterjesztésünk nyomán első ízben nyílhat lehetőség Európában a szaporítók elleni határozott büntetőjogi fellépésre. Ismerős lehet mindenki számára a karcagi eset, ahol százhúsz kutyát kellett lefoglalnia a hatóságoknak, ráadásul az állatok többsége hangszálvágott volt – mutatott rá Ovádi Péter, aki felidézte azt a megbotránkoztató esetet is, amikor egy nő az autójához kötötte és húzta a kutyáját maga után, majd a még élő állatot eltemette. Az állatvédelmért felelős miniszteri biztos közölte, hogy az előterjesztés elfogadása esetén a nagyobb nyilvánosság előtt végrehajtott állatkínzás is súlyosbító körülménynek tekintendő. Emellett szigorú szankciókkal, új minősített esetekkel bővül a büntetőbíróság eszköztára az állatokkal szemben elkövetett cselekmények kapcsán. Szankcionálhatók lennének a visszaesők és az állatmérgezéses esetek is, utóbbinál az előkészület is büntethető lenne, hiszen a csalétek kihelyezése önmagában veszélyes.

– Ami jelentős változás: a jelenlegi maximum hároméves szabadságvesztés különösen súlyos esetekben öt év letöltendő börtönbüntetésre emelkedik. Sarkalatos pontja a módosításnak, hogy az állatviadaloknál innentől nemcsak a szervezőket, hanem a résztvevőket is büntetnék – szögezte le Ovádi Péter. A miniszteri biztos hangsúlyozta: az előterjesztést hosszú, hónapokig tartó közös munka előzte meg. 

– Ezúton is szeretném megköszönni a Nemzeti Állatvédelmi Tanács tagjainak, az Agrárminisztérium munkatársainak, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárának és munkatársainak, a rendőrségnek, a szakmai és civil szervezeteknek az összehangolt, kitartó munkát. Köszönöm, hogy minden szakma szerette volna megismerni a másik oldalt, ezáltal jól megfontolt, sok mindenre kitérő, Európában egyedülálló állatvédelmi büntetőjogi javaslat készülhetett el – emelte ki Ovádi Péter, aki hozzátette: nagyon örül annak, hogy a rendvédelmi szervek nyitottak az állatvédelemre, az Állatvédelmi kódex aláírásánál is jelen voltak. 

– Az elmúlt időszakban jó néhány esetben született már ítélet letöltendő börtönbüntetésre. Mi most megadjuk azokat az új lehetőségeket, amelyekkel élni tud az igazságszolgáltatás. Úgy gondolom, a törvénymódosító javaslat elfogadása esetén a szigorításnak elrettentő hatása lesz az állatkínzók felé – mondta lapunknak az állatvédelemért felelős miniszteri biztos.

 

Borítókép: Illusztráció - kiskutyák az Etyeki Állatvédő Egyesület menhelyén (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.