Záporoznak a jobboldali javaslatok az új fővárosi idősotthon kialakítására

Idősek helyett összeférhetetlen hajléktalanokat költöztetett be a Karácsony Gergely vezette főváros egy csepeli nyugdíjasházba. Miközben a baloldali városvezetés több fővárosi idősotthont tervez bezáratni, egymilliárd forintból Celldömölkön építenének új helyet a budapesti időseknek. A fővárosi Fidesz felhívást tett közzé azzal a céllal, hogy megtalálják a legalkalmasabb budapesti vagy agglomerációban található üresen álló épületeket. Mint kiderült: fővárosi ingatlan lenne, csak szándék nincs a főváros részéről.

2021. 11. 10. 9:49
null
20200930 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Reméljük, valóban csak az ingatlankereséssel jutott zsákutcába a városháza, nem pedig a celldömölki elvtársak cégét szeretnék egy remek szerződéshez hozzásegíteni. Szerintünk az idősek helyzete nem politikai játék és nem biznisz!” – írta közösségi oldalán a Budapesti Fidesz. A kormánypárt felhívásban kérte a fővárosiakat, hogy segítsenek találni olyan üresen álló épületeket, amely egy minimum ötvenfős idősotthon kialakítására alkalmas.

„A beérkező javaslatokat továbbítjuk Karácsony főpolgármesternek, hogy a budapesti időseknek és családjaiknak is kényelmesebb szolgáltatás juthasson” – szögezték le. A javaslatokra nem kellett sokáig várni, a jobboldali kerületek polgármesterei tarsolyából számos ötlet került elő. Sőt, Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere bemutatott egy nyilvános ingatlanhirdetést is, amelyben a Pest megyei Erdőkertesen árul a fővárosi önkormányzat egy 5 762 négyzetméter területű szociális otthon megjelölésű ingatlant, a rajta lévő, 1 292 négyzetméter alapterületű felépítménnyel. Mindezt 127 millió forintos indulási áron. Kovács Péter a hirdetés mellett felhívta a figyelmet, hogy a Kertvárosban két ingatlan is van a fővárosi önkormányzat tulajdonában. Mindkettő idősotthon volt korábban. Az egyik a Georgina utca 32. cím alatt Cinkotán, a másik a Pálya utca 27. cím alatt Rákosszentmihályon. 

Idősek helyett hajléktalanokat költöztettek Csepelre

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere is felhívta a figyelmet, hogy náluk a fővárosi önkormányzat tulajdonában van két nyugdíjasház is. Az egyik a Duna utcában – ahová nemrég hajléktalanokat költöztetett be a főpolgármester –, a másik a Tapló utcában. Itt továbbra is vannak szabad férőhelyek. Továbbá az Ady Endre úton a 35. és a 65. szám alatt is lenne erre alkalmas ingatlan a kerületben. A Vasas utcában, a Szabó köznél szintén van olyan üresen álló komplex épület, amelyből azonnal ki lehetne alakítani idősek otthonát. Csepel az egyik elszenvedője Karácsony Gergely hajléktalanpolitikájának. Emlékezetes, a főváros egy régi iskolai épületet nézett ki egy új hajléktalanszálló kialakítására Csepel belvárosában. A lakók több hónapnyi tiltakozása és a polgármester szemfülessége együttesen megállította a főpolgármestert abban, hogy új hajléktalanszálló létesüljön a kerületben. A csepeli önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a Táncsics utcai épületre, ezáltal alkalmatlanná vált a főváros céljaira. Ezzel nem ért véget Karácsony terve, ezek után a Főpolgármesteri Hivatal épületének a Gerlóczy utcai szárnyát alakította volna át szállóvá. Az V. kerületi lakók ugyanúgy petícióval tiltakoztak az új funkció ellen, majd az önkormányzat építési szabályzata állította meg a baloldali városvezetést. Úgy tűnik, a főpolgármester belenyugodott a döntésbe, mert az új tervek szerint a régi elképzelést kívánják megvalósítani: galériát alakítanak ki a városháza azon szárnyában. Közben a főpolgármester Csepel elleni bosszúja beérett: saját hatáskörben egy nyugdíjasház lakóival költöztettek össze hajléktalanokat. A ténnyel a XXI. kerületi polgármester is csak a múlt heti közgyűlésen szembesült.

Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere azonnal kifejezte a tiltakozását. „Roppant cinikus választ kaptam Karácsony helyettesétől, aki azt mondta, hogy ezek az emberek nem hajléktalanok, ugyanis most már van hajlék a fejük felett” – számolt be a Metropolnak a polgármester. A politikus hozzátette, tudomásuk szerint felháborodást keltett az otthonban élők körében, hogy a beköltöztetettek hiába jutottak lakhatáshoz, ugyanolyan életmódot folytatnak, mint előtte.

„Én úgy gondolom, hogy illett volna tájékoztatni a csepeli önkormányzatot, hogy milyen merénylettel készül a csepeli nyugdíjasok ellen a főpolgármester úr és csapata” – fejtette ki Borbély Lénárd. „Mi is úgy gondoljuk, hogy a hajléktalan embereknek segíteni kell, de úgy kell segíteni nekik, ahogy az erre szakosodott intézmények teszik. Csepelen működtetünk nekik téli melegedőt, rendszeresek a karitatív tevékenységek, és vannak üres férőhelyek a helyi hajléktalanszállókon is. Rajtuk ott kellene segíteni, a nyugdíjasoknak meg az idősotthonokban” – tette hozzá a polgármester. Mint kiderült: a Duna utcai nyugdíjasotthonba csak komoly feltételekkel lehet bekerülni. Van beköltözési díj, ami az ott lakók szerint akár 3-4 millió forintra is rúghat. A főváros által betelepítettek azonban élhetnek a részletfizetés lehetőségével is, amivel a nyugdíjasok továbbra sem.

Rengeteg az üres épület fővárosszerte 

Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi polgármestere is emlékeztetett: három, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő, egykor fővárosi fenntartású iskolaépület is található Újpesten. Az egykori bőripari iskola, a Déri Miksa és a Bay Zoltán iskolák épületei évek óta üresen állnak. A Fővárosi Közgyűlésen még a momentumos Déri Tibor, a kerület jelenlegi polgármestere is azt kifogásolta, hogy számos olyan fővárosi tulajdon van a IV. kerületben, ami parlagon hever, esetleg az egymilliárd forintot ezekre is el lehetne költeni, így megfelelő ellátást lehetne nyújtani Budapesten is az időseknek. A Momentum kezdeményezésére kért tanácskozási szünet után Déri korábbi szavaival szemben megszavazta a méltatlan előterjesztést. Pintér Gábor, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Fidesz választókerületi elnöke az Észak-Pesti Kórház 3. épületére hívta fel a figyelmet. Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere a volt Hunyady laktanyát javasolta idősotthonnak. 

Miért éppen Celldömölk? 

Tucatnyi kihasználatlan ingatlana van a fővárosnak, így felmerül a kérdés, hogy a baloldali városvezetés miért ragaszkodik ahhoz, hogy Budapesttől több száz kilométerre építsen egy új idősotthont. Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szót emelt az ellen, hogy a fővárosi időseket két óra autóútnyira költöztesse a főváros, ezzel megnehezítve a családi látogatásokat. A Fővárosi Közgyűlés ülésén a frakcióvezető azt is felvetette, hogy felmerülhet a korrupció gyanúja. Úgy tudni: a pályázó celldömölki cég tulajdonosai a baloldalhoz köthetőek, köztük Söptei Józsefné, Celldömölk baloldali alpolgármestere és Kovácsné Söptei Valéria, a képviselő-testület tagja. 

Kovácsné Söptei Valéria a frakcióvezető közgyűlésen elmondott szavaira reagálva azt mondta: „politikai” pályafutásomat 2016-ban kezdtem, amikor is időközi választáson a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület jelöltjeként szereztem mandátumot a celldömölki 7. számú választókerületben, ezen időpontot megelőzően sem, és ezt követően sem voltam párt tagja, illetve nem indultam választáson semmilyen párt támogatottjaként. A Cellbanbau Kft.-nek pedig soha nem voltam és jelenleg sem vagyok tulajdonosa.”

Söptei Józsefné, Celldömölk baloldali alpolgármestere nem cáfolta az elhangzottakat.

Borítókép: Fővárosi Közgyűlés (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.