„A nemi szerepekre tudatosan nevelni kell!”

Most alakultak egyesületté, jövőre pedig országos hálózatot építenének ki, a Schola Militibus Holistica (SMH) kezdeményezésben leendő másoddiplomás lovasoktatók fogtak össze azért, hogy teljes embert képezzenek. Az SMH ötvözi a lovasok és a magyar lovaskultúra oktatását a hittannal, drámapedagógiával, honvédelmi és hazafias neveléssel. Idén nyáron szervezték meg első bentlakásos és ingyenes táborukat is, ahová a résztvevőket motivációs levelek alapján válogatták. A jövőben iskolai szakkörként is működnének, a nyári táborokban való részvétel két szempontja pedig az esélyegyenlőség megteremtése és a tanulmányi eredmény.

2021. 12. 25. 7:30
Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarságtudat, lovaskultúra, keresztény értékrend, önismeret, képesség önmagunk, családunk és hazánk védelmére, környezettudatos és fenntartható gazdálkodás – ezen értékeket adnák át gyermekek számára a Schola Militibus Holistica (SMH, nyersfordításban: holisztikus vitézlő iskola) alapítói. A sokszínű csapat idén nyáron szervezte meg az első „férfiképző” SMH-tábort a sóskúti Pipacshon Lovasligetben, melyen tizenöt gyermek vett részt. 

Emellett év közben is folyamatosak a programok, valamint a hátrányosabb helyzetű gyermekek számára az ország több pontján is biztosít lovaglási lehetőséget a frissen alakult egyesület. 

Kiindulópont: lovaskultúra

Az SMH-t a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra-oktató Szakára járó hat hallgató és három vendégoktató összefogása hívta életre. Az alapítókkal a Hadik-házban ültünk össze beszélgetni, a képeket pedig a Veszprém megyei Gézaházán készítettük, ahol Kovács Kriszta – szintén SMH-alapító – a karácsonyi ünnepek előtt is edzette a lovasait. Hozzá 35-40 gyermek jár, közülük többen immáron az SMH támogatásával.

Téli edzés a Bakonyban. Az SMH Lovaskultúra Egyesület országszerte biztosítaná a lovaglás lehetőségét a gyermekeknek. Fotó: Teknős Miklós

– Minden bizonnyal a csillagok állása kedvezett, hogy ez a hat ember találkozott a másoddiplomás-képzésen – ismertette az indulás körülményeit az ötletgazda és szponzor, Suba Ferenc, aki egyébként civilben ügyvéd. A csapatból mindenki a munka mellett ült vissza az egyetemi padsorokba, majd adta fejét gyermektábor-szervezésre. A nyáron tartott táborban mindannyian oktatóként és felügyelőként vettek részt. Az első nagy sikerű tábor tapasztalatai alapján 2022 első felében hétvégi továbbképző eseményeket terveznek tartani, ahol a nyári táborok előkészítése mellett az SMH oktatógárdáját szeretnék bővíteni. Az első ilyen alkalmat a simonpusztai Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban és a sümegi Capári Lovasiskolásban tervezik megtartani februárban. A két helyszín közül a sümegi már korábban is teret adott az SMH alapításához köthető rendezvénynek. Jövő nyáron már három tábor szerepel az alapítók tervei között: a visszatérő gyermekek számára egy haladó szintű tábort, valamint egy kezdő és egy külön női tábort is tartanának 2022-ben. 

Esélyegyenlőség alapján válogatják a résztvevőket 

Az SMH-táborokon a részvétel ingyenes, ennek fenntartásához keresnek szponzorokat. Suba Ferenc elmondása alapján jól haladnak, és mindenképp meg szeretnék tartani a díjmentességet. A táborozókat továbbra is esélyegyenlőség és tanulmányi eredmény alapján fogják megkeresni és elhívni a táborba, ahogyan azt tették idén nyáron is. A szülőkkel kapcsolatot tartó Freimann Dóra, aki szintén a csapat tagja, azt mondta, nagyon jó visszajelzéseket kaptak a nyári tábor után. Hozzátette, már az első alkalommal túljelentkezés alakult ki, emiatt létszámbővítésre is szükség lesz a jövőben. Az SMH-sok azt mondják, a támogatás mértékétől függően tudnak majd minél több helyszínre eljutni, ezért jelenleg olyan lovardák, iskolák, lőterek, mintagazdaságok és kézművesműhelyek jelentkezését várják, amelyek készek az SMH hétvégi továbbképző eseményét befogadni. Emellett az oktatók létszámát is bővíteni szeretnék, olyan jelölteket keresnek, akik szívesen lennének részesei az SMH oktatási rendszerének. Mint elmondták, ők maguk is az ország különböző tájegységeiről érkeztek, így a lovaskultúra-oktatók hálózatán és a saját ismeretségeken keresztül könnyen megsokszorozhatják az oktatói gárda létszámát jövőre. 

Egyesületet alapítottak 

A kormányzat és az üzleti szféra részéről pozitív visszajelzések érkeztek, az SMH-koncepciót ismeri és támogatja Nagy István agrárminiszter, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és Csiba Péter üzletember. Az alapító csapat ennek megfelelően nemrég egyesületté alakult, ezzel újabb lépést téve az intézményesülés felé, december közepétől SMH Lovaskultúra Egyesületként lehet őket megtalálni. Terveik szerint az általuk kidolgozott oktatási módszertant kézikönyv formájában is összegzik majd, ezáltal még dinamikusabbá válhat az SMH-hálózat bővítése. További céljuk az együttműködő intézmények és oktatók hálózatba szervezése, tavaszra mind a tizenkilenc megyében és Budapesten is jelen lennének, 2022 őszétől pedig az SMH oktatási rendszert a közoktatásba is integrálnák szakkörként. Elmondásuk szerint a nemzeti alaptanterv kiegészítő kerettanterveit használták fel az SMH-tábor kialakításához, ezért a közneveléshez jól illeszkedhet a tavaszra kialakuló SMH oktatási program. 

Határozott alapok 

Vendéglátónk, Bosznai Tibor, a Hadik-ház ügyvezetője arról beszélt, hogy a magyar lovas nemzetként szeret hivatkozni magára, azonban a gyermekek itthon nem találkoznak annyit lovakkal, mint a világ más országaiban. Az első nyári táborukban négy fő területre osztották a foglalkozásokat, elképzeléseik szerint a jövőben is ezek lesznek az SMH alappillérei. Ezek közül a lovaglás és a magyar lovaskultúrával való megismerkedés az első, emellett fontosnak tartják az önismereti képzést, a gyermekek önbizalmának fejlesztését, ehhez pedig szerintük az egyik leghatékonyabb módszer a drámapedagógia. Tölgyesi Zita drámapedagógiáért felelős SMH-oktató szerint a fiatal generáció számára kulcsfontosságú, hogy valahol megtanuljanak magabiztosnak lenni, és ki tudjanak állni magukért. A csapat kifejezetten a jó fellépést és a vitaképes gondolkodást is fejleszti a náluk megforduló gyermekeknél. – Nekünk az okostelefonokkal is fel kell vennünk a versenyt. A gyerekeknek meg kell mutatni, hogy a régi magyar hagyományok is tudnak izgalmasak lenni – ezt már Klinger Tamás mondta, aki lovasíjászként külsős oktató a csapatban. A SMH-csapat tapasztalatai abban egybevágnak, hogy a fiúk kivétel nélkül élvezik a szablyavívást és az íjászatot. Egymással természetesen nem éles fegyverekkel, hanem hungarocell szablyákkal küzdenek. – Nem őrizni kell a hagyományokat, hanem megélni – egészíti ki a társai által felvázolt gondolatmenetet Dévai Attila. Ő a menyasszonya révén került a csapatba hagyományőrzőként, és a szablyavívás oktatójaként Suba Ferenc munkáját segítette, aki a táborvezetés mellett a honvédelmi alapismeretekért és a testnevelésért volt felelős, ez az SMH harmadik pillére. Dévai Attila szerint mindegy, hogy az ő képzésükben megforduló fiatalok közül ki milyen pályát választ majd karrierként, bárkivel előfordulhat, hogy meg kell majd védenie magát vagy a családját.

Tisztáznák a nemi szerepeket

Az alapítók szerint a hagyományos férfi- és női szerepek ma támadás alatt állnak, gyakran a gyermekek sem otthon, és sokszor az iskolában sem látnak olyan mintákat, melyek felkészítenék őket az életben, családban később betöltendő szerepükre. Mint mondták, ezeket a szerepeket tudatosan meg kell tanítani a gyerekeknek, erre nevelni kell őket. Ezért döntöttek arról is, hogy a fiútábor után jövőre külön a lányokkal is szeretnének foglalkozni. A női tábor nemcsak „amazonképző” lesz, hanem a hagyományos női tevékenységeket – mint a kenyérsütés – ismerteti meg a résztvevőkkel, valamint a női mozgáskultúra és kommunikációs technikák mellett építeni fog a magyar történelem híres nőalakjainak példamutatására is. Csavajda Borbála érdekességként azt is hozzátette, hogy régen a ház tüzének őrzése az asszonyok feladata volt, ami jól szimbolizálja a nők fontosságát a család és ház melegének megőrzésében, így a női táborban is igyekeznek ezt az összetett szereprendszert megismertetni és gyakoroltatni a résztvevőkkel. 

A Schola Militibus Holistica fontos része a napi lelkigyakorlat is, a nyári tábort misével zárták le. A csapat tagja Tagyi Zsolt is, aki egyébként hittantanárként dolgozik. Neki ismerős a fiúiskolai terep, hiszen a piaristáknál tanít. Elmondása szerint ottani tapasztalataiból sokat felhasználtak a gyermektábor programjának kitalálásakor. Az SMH emellett merítkezik a cserkészet hagyományaiból, és az oktatók azt is elmondták, hogy más oktatási rendszerek – például a színjátszás, mozgásfejlesztés, lovastorna, lovasíjászat, ju-jitsu – eszköztárából is használtak fel elemeket.

Borítókép: Kovács Kriszta SMH-alapító edzést tart Gézaházán, 2021. 12. 22-én (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.