Az Alkotmánybíróság döntése három nagyon fontos kérdésben jelent állásfoglalást

Nem az Európai Bíróságnak kell meghatároznia, hogy melyek a Magyarország és az unió által közösen gyakorolt hatáskörök határai – rögzítette Gulyás Gergely.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 12. 10:42
null
20211202 budapest miniszterelnoki kabinet iroda gulyas gergely havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar Alkotmánybíróságnak, nem pedig az Európai Bíróságnak kell kimondania, hogy melyek a Magyarország és az EU által közösen gyakorolt hatáskörök határai

 – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, megjegyezve: bizonyos hatásköröket hazánk  az  Európai Unió intézményei útján közösen gyakorol, de ez az elv csak meghatározott területekre érvényes. Példaként említette, hogy a közös piacra és annak versenyjogára vonatkozó szabályok közösek, de a határok és az őshonos népesség védelme nem, utóbbiakban kizárólag a magyar kormány és a magyar választópolgárok jogosultak döntést hozni.

Az Alkotmánybíróság migrációs kérdésben született határozata kapcsán Gulyás Gergely hangsúlyozta: az AB döntése három nagyon fontos kérdésben jelent állásfoglalást. Ezek között említette, hogy 

Magyarország az EU-tól függetlenül jogosult megvédeni határait a migrációtól, akárcsak azt, hogy az állam köteles megvédeni a magyarokat az illegális bevándorlás káros társadalmi hatásaitól, illetve a Magyarország népességére és állami berendezkedésére vonatkozó jogszabályok nemzeti hatáskörbe tartoznak, és bármilyen uniós szabállyal, uniós normával szemben elsőbbséget élveznek. 

Ez a határozat tehát világos felhatalmazást ad a magyar kormánynak arra, hogy a migrációs politikáját az eddigiekhez hasonlóan folytassa – rögzítette a tárcavezető.

Gulyás Gergely felidézte, hogy a legutóbbi EU-csúcson a tagállamok arra hívták fel a figyelmet, hogy az unió változtasson a migrációs politikáján, illetve tegye lehetővé a hatékony határvédelmet, és támogassa ebben a tagállamokat is. Hangsúlyozta: 

az Európai Bizottság és annak elnöke nem főnöke, hanem alkalmazottja a tagállamok állam- és kormányfőinek; az a feladata, hogy olyan javaslatokat terjesszen elő, amelyekkel a hatékony határvédelem biztosítható 

– húzta alá. 

Véleménye szerint az Európai Uniónak semmi nem okoz több kárt, mint hogyha a tagállamok hangja Brüsszelben süket fülekre talál, ahogy az a migráció ügyében is történik. Ugyanakkor –  fűzte hozzá –  bármennyire nem jutnak el a józan, értelmes hangok a brüsszeli „buborékba”, a tagállamok vezetőinek ki kell kényszeríteniük, hogy saját társadalmaik akarata érvényesüljön.

Mint ismert, a jogellenesen Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárokkal összefüggésben pénteken közzétett határozatában az Alkotmánybíróság kimondta: amennyiben az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás hiányosan érvényesül, Magyarország jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására addig, amíg az EU intézményei nem teszik meg a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.