időjárás -2°C Timót 2022. January 24.
logo

Egyre többen jönnek dolgozni Szlovákiából Magyarországra

Forrás: MTI
2021.12.02. 08:25 2021.12.02. 09:17
Egyre többen jönnek dolgozni Szlovákiából Magyarországra

A hazai ipari fellegvárakban a bérek Magyarországon már magasabbak, mint Szlovákiában. Nem meglepő, hogy munkaerőpiaci szakértők szerint egyre többen jöhetnek át a jövőben Szlovákiából Magyarországra dolgozni – ismerteti csütörtöki számában a Világgazdaság.

Az elmúlt egy-két évben a járvány miatt sok munkahely ideiglenesen vagy véglegesen megszűnt Szlovákiában. A nagy autóipari szereplők kénytelenek voltak felfüggeszteni a gyártást szomszédunknál, emiatt sokan kerültek kényszerhelyzetbe, akik a bizonytalanság helyett inkább választják az ingázást Magyarországra, és itt vállalnak munkát – mondta a Világgazdaságnak Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat ügyvezetője. 

A szakember szerint a határ menti régióban számos nagy múltú, prosperáló vállalat található, és sok esetben egy ilyen magyarországi lokáció kevesebb utazással járhat a határ túloldalán élők számára. Ezekben az üzemekben többnyire a szlovákiai bérekhez viszonyítva is versenyképes jövedelmet, korrekt munkakörülményeket kínálnak, és vonzó bónusz- és jutalékrendszerekkel várják a dolgozókat – emelte ki Juhász Csongor.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója elmondta, hogy a szlovák és a magyar statisztikai hivatal legutóbbi adatai is azt mutatják, hogy ezekben a térségekben a magyarországi átlagfizetések elérték a szlovák bérszintet: 

míg Nyitra megyében 2021 második negyedévében bruttó 988 euró volt az átlagkereset, azaz nagyjából nettó 750 euró  – mintegy 262 ezer forint –, addig a szomszédos Komárom-Esztergom megyében 270 ezer forint. 

Nagyszombat megyében az 1128 eurós bruttó átlagbér nettója 846 euró, mintegy 296 ezer forint, ami nagyságrendileg azonos szintet képviselt Győr- Moson-Sopron megye 303 ezer forintos nettó értékével.

Seres Tamás, a Hays Hungary Engineering & Manufacturing csapatvezetője reálisnak tartotta, hogy

a béremelkedések hatására a szomszédos régiókból átjöjjenek szakemberek Magyarországra, amire a munkaerő szabad áramlásának uniós követelménye is lehetőséget nyújt.

Versenyképes fizetésekkel a nyugati országrészben is egyre gyakrabban lehet találkozni, Győr környékén a pályakezdő mérnökök gyakornoki tapasztalattól és nyelvtudástól függően bruttó 450–550 ezer forint körül számíthatnak ajánlatokra, három–öt éves tapasztalattal pedig már 650–850 ezer forint között mozoghatnak az általános bérigények – olvasható a Világgazdaságban.

Borítókép: a vállalat munkatársai gépjármű-műszerfalakat szerelnek össze a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani üzemében 2013. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Komka Péter)