Életre és az értékek megbecsülésére nevel a cserkészet

Az Esélyesek Klubja elnevezésű kezdeményezés célja, hogy kéthavonta jelentkező estek keretében megismertessék a hazai és uniós pályázatok kiterjedt rendszerét kezelő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által nyújtott lehetőséget, a sikerrel pályázók tapasztalatait és hogy mindenki közelebb kerüljön a pályázati lehetőségekhez.

Hertelendy Gábor
2021. 12. 09. 20:19
Esélyesek Klubja kerekasztal-beszélgetés Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány kiemelten foglalkozik a fiatalok nevelését elősegítő cserkészettel és a cserkészszövetség támogatásával

– mondta a decemberben elindult Esélyesek Klubja című felhívás kerekasztal-beszélgetésén Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. A kezdeményezés célja, hogy kéthavonta jelentkező esteken megismertessék a hazai és uniós pályázatok kiterjedt rendszerét kezelő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által nyújtott lehetőséget, a sikerrel pályázók tapasztalatait, mindenki közelebb kerüljön a pályázati lehetőségekhez, s tegye mindezt egy kötetlen, szórakoztató, kulturális élményekben gazdag programon keresztül. 

A korábban cserkészvezető-helyettesként is tevékenykedő politikus felidézte: a Magyar Cserkészszövetség több mint száz éve működik, ám a kommunisták a második világháború után el akarták törölni a cserkészszövetséget, végül marxista nevelési célzattal átalakították a szervezetet. 

A mai világban már nehezen érthető a cserkészet, az anyagi javakat háttérbe szorító értékek képviselete 

– jelezte az államtitkár, hozzátéve: a kizárólag anyagi javakban gondolkodó emberek meglepődnek az önkéntesség fogalmán, amely a cserkészet mozgatórugója. – Megfelelő önmérséklettel kell viszonyulnia az államnak a cserkészszövetséghez, ugyanis ha a szervezet kér az államtól, akkor igyekeznie kell megoldani ezeket az igényeket – mutatott rá Rétvári Bence. Bedekovics Péter, a Magyar Cserkészszövetség elnöke elmondta: több mint hatvanezer cserkész tagja a szervezetnek, ebből 14 ezren aktívak. 

A cserkészet átlagosan öt-hét százalékkal növekszik, amit szerencsére még a Covid sem tudott megtörni

– hívta fel a figyelmet az elnök, megjegyezve: a cserkészcsapatok létszáma húsz és négyszáz között mozog, évente pedig nagyjából ötszáz vezetőt képez ki a szervezet. A cserkészek nagy része nem töltötte be a tizennyolcadik életévét.

Az adott embernek élete során meg kell küzdenie az értékrendjéért. A cserkészmozgalom segít a mindennapi küzdelmekben és a közösség erejét használva a fiatalok problémáinak megtárgyalásában

 – közölte Bedekovics Péter, megjegyezve: a cserkészetnek része az, hogy problémamegoldónak kell lenni, például a semmiből kell építeni szállást, asztalt vagy menedéket. Arról is beszélt, hogy 3000–3500 önkéntessel működik a szervezet, akik egyúttal fenn is tartják a mozgalmat.

– Kiemelten szoros kapcsolatban tevékenykedtünk a határon túli magyar cserkészekkel, a 2018 és 2021 között megvalósult Lépj át a határaidon! elnevezésű projekten keresztül kulturális és hagyományőrzés keretében erősítettük a kapcsolatot a külhoni magyarokkal – jelentette ki az elnök.

Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója közölte: a cserkészek értékrendet tanulnak meg az individuummal szemben, amelyet a mai társadalom elvár. – Az Esélyesek Klubjával be akarjuk vonni azokat az embereket, akik még nem ismerik a programokat az ifjúságügy, a családpolitika vagy a kultúra területén, de pályázni szeretnének – mondta a főigazgató. 

Borítókép: A kerekasztal-beszélgetés Rétvári Bencével (balról a harmadik). (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.