Istentisztelet és koszorúzás Bajcsy-Zsilinszky emlékére

A megemlékezést december 24-én délelőtt 11 órakor tartják meg a Deák téri evangélikus templomban.

2021. 12. 16. 6:23
Forrás: Kővágóörsi Művelődési Ház és Könyvtár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajcsy-Zsilinszky Endre kivégzésének hetvenhetedik évfordulóján istentisztelettel és egyházi áhítattal egybekötött megemlékezést tart december 24-én délelőtt 11 órakor Budapest belvárosában, a Deák téri evangélikus templomban a Nemzeti Jogvédő Alapítvány, a Hegyvidéki Trianon Harangja Társaság és a Magyar–Osztrák–Bajor Társaság. Az istentiszteletet Smidéliusz Gábor evangélikus lelkész tartja, majd beszédet mond Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke. Ezután megkoszorúzzák a mártír politikus emléktábláját és szobrát.

Bajcsy-Zsilinszky Endre országgyűlési képviselő, közíró, nemzetvédő politikus, jogász, a magyar függetlenség, a korszerű szentistváni állameszme és történeti alkotmány, a népi gondolat kiemelkedő harcosa volt. A beszélni már nem tudó Babits betegágyán felírta kora négy nagy szellemi tekintélyének nevét: Bartók, Bajcsy-Zsilinszky, Móricz, Szent-Györgyi

– olvasható a rendezvény meghívójában.

A kommunista- és náciellenes, a történelmi Magyarország helyreállításáért és annak teljes függetlenségéért küzdő Bajcsy-Zsilinszky Endre a nyilas-hatalomátvétel után a fegyveres ellenállást szervező Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságának elnöke lett. Ám a szervezkedést elárulták, Bajcsy-Zsilinszkyt a nyilasok letartóztatták. Sopronkőhidára hurcolták, ahol hűtlenség és hazaárulás vádjával halálra ítélték, majd egy nappal később, 1944. december 24-én kivégezték.

Borítókép: Bajcsy-Zsilinszky Endre (Fotó: Kővágóörsi Művelődési Ház és Könyvtár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.