Kézikönyv készült a választások szabályszerűségének támogatása érdekében

Törvényben előírt feladat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) számára a választási kampánypénzek felhasználásának ellenőrzése. A választási kampányt érintő szabályos közpénzfelhasználás elősegítése érdekében az ÁSZ tájékoztató kézikönyvet készített a választásokon jelöltet állító szervezetek és a jelöltek, és azokat nyomonkövető nyilvánosság számára. A kézikönyv célja, hogy az ÁSZ a tapasztalatai alapján átfogó bemutatást adjon a közelgő választásokat érintő, jelenleg hatályos szabályozási környezetről, támogatva a kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzésével érintett egyéni jelöltek és jelölőszervezetek szabályszerű közpénzfelhasználását.

Magyar Nemzet
Forrás: asz.hu2021. 12. 23. 14:38
Fotó : MTI Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettségének megfelelően kiemelt szerepet tölt be a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében 

– olvasható a szervezet közleményében. 

Hozzáették: ennek keretében az ÁSZ az országgyűlési választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ a választáson induló és azon mandátumhoz jutó jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elérő jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi. A Számvevőszék a kampánypénzek ellenőrzése során minden esetben a bemutatott pénzügyi kimutatás szabályszerűségét ellenőrzi és a megbízhatóságot értékeli.

Mint írják, az ÁSZ a rendszeres ellenőrzései mellett fontosnak tartja, hogy a pártok számára a rájuk bízott közpénz és közvagyon törvényes, átlátható és elszámoltatható felhasználása érdekében további támogatást nyújtson. Ennek keretében került sor 2021. december 15-én az Országházban a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok tájékoztatására, ahol az ÁSZ képviselői ismertették a pártok gazdálkodását érintő legfontosabb közpénzügyi szabályokat, és rámutattak, hogy melyek azok a pártok gazdálkodásával kapcsolatos kulcsterületek, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani. Emellett az ÁSZ által készített öntesztek 2019 óta korlátozás nélkül elérhetőek valamennyi párt és a teljes nyilvánosság számára is.

– A 2022-es választásokon induló jelöltek és jelölőszervezetek szabályszerű közpénzfelhasználását az ÁSZ mindezen túl, a mai naptól már egy kézikönyv megjelentetésével is támogatja – adták hírül.

Ahogy arra felhívták a figyelmet, a kézikönyv elkészítését azon jogszabályi változás is aktuálissá tette, amely szerint megszűnt az a korlátozás, hogy az országgyűlési képviselők választásának időszakában nem tűzhető ki országos népszavazás. Ebből adódóan országgyűlési választásokat és népszavazást akár egy napon is lehet tartani.

Emellett kitérnek arra is, hogy az ÁSZ a támogatások felhasználására vonatkozó törvényi kötelezettségének teljesítése során szerzett ellenőrzési tapasztalatai alapján a most megjelentetett kézikönyvben gyűjtötte össze azokat a leglényegesebb tudnivalókat, amelyekkel támogatni kívánja a jelöltek és a jelölőszervezetek munkáját a választásokat megelőző kampányidőszakban és az azt követő elszámolás, ellenőrzés során. 

– Természetesen a kézikönyv bárki számára nyilvánosan elérhető, mely hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a választások szabályszerűségével kapcsolatosan az érdeklődő állampolgár vagy szervezet részéről panasz, jelzés merülne fel, azt alaposabban tehesse meg

– hangsúlyozták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.