Korrupcióval hírbe hozott baloldali politikus harcolna a korrupció ellen

Cseh Katalin az egyik alapítója a „Parlamentközi szövetség a kleptokrácia ellen” nevet viselő új nemzetközi szervezetnek, amely az amerikai Helsinki Bizottság égisze alatt működik és a korrupció elleni harcot tűzte a zászlajára – tette közzé a hírt a Momentum Mozgalom politikusa, a párt EP-képviselője a Facebook-oldalán kedden. A bejelentés annak fényében különösen cinikus, hogy egy Cseh Katalin által vezetett nyomdaipari cég és több kapcsolódó vállalkozás a gyanú szerint ötmilliárd forintnyi uniós és állami támogatást tehetett zsebre trükközéssel.

Bácskai Balázs (MWH)
2021. 12. 09. 14:28
Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 6. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetõje a Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik EP-listavezetõjével közösen tartott EP-választás: az Európai Unió jövõjérõl címû sajtótájékoztatón az Országgyûlés Irodaháza elõtt 2019. május 6-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupciós ügybe keveredett Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője Facebook-oldalán bejelentette, hogy amerikai és brit képviselőkkel, valamint több európai parlamenti képviselővel együttműködve létrehozták a „Parlamentközi szövetség a kleptokrácia ellen” nevű valamit. Az ugyanis nem derült ki Cseh posztjából, hogy ez az újonnan megalakuló „szövetség” egy szervezet, bizottság, esetleg egy alapítvány-e.

Az alakuló ülésről az amerikai Helsinki Bizottság honlapja adott hírt, így a „parlamentközi szövetség” is vélhetően ezen szervezet égisze alatt működhet a jövőben.

A „szövetség” nem titkolt céljai között van Orbán Viktor megbuktatása.

A magyar miniszterelnök jelentette „veszélyről” beszélt a szervezet alakuló ülésén Daniel Freund, a németországi zöldpárt (Bündnis 90/Die Grünen) politikusa, EP-képviselője, valamint Cseh Katalin is. A „szövetség” céljai meglehetősen nagyratörőnek tűnnek: átláthatóvá tenni a globális pénzügyi rendszert; támogatják a kormányok átláthatóbb működését; felszámolnák a nemzetközi korrupciós mechanizmusokat, rendszereket; támogatnák a független, objektív sajtót. A bizottság tervei között szerepel, hogy célzottan, összehangoltan lobbiznának szankciók meghozataláért és beutazási korlátozások bevezetéséért.

A „szövetség” megalakulásának időzítésére Cseh Katalin és a Helsinki Bizottság is ugyanazt a magyarázatot adta.

Cseh posztja szerint: „Nem véletlen a parlamentközi szövetségünk mostani indulása, ugyanis a héten lesz a Joe Biden amerikai elnök által szervezett demokráciacsúcs, ahová száznál is több országot hívtak meg, Orbán Viktort és Magyarországot azonban nem. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy súlyos és elégtelen bizonyítványa az a jelenlegi magyar kormánynak, hogy hazánk az egyetlen EU-s tagállam, ami nem kapott meghívót.” Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy meghívtak olyan államokat is, amelyek enyhén szólva sem a demokratikus értékek tiszteletéről híresek, például Angolát, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irak, Kenya, a Fülöp-szigetek és Zambia képviselőit.

Cseh Katalinnak a „szövetség” megalakulását beharangozó Facebook-posztja alatt beszédesek a kommentek. „Korrupció az, amikor nem a családod cége nyeri el az EU-s pályázatot, kedves Katka? #sohatobbebaloldal” – írta az egyik kommentelő. Másvalaki úgy fogalmazott, hogy „Bort iszik és vizet prédikál” a képviselőnő. – Hiszek a politikusok korrupció elleni harcában. Elvégre a pszichológusok szerint a legnagyobb harcot mindenki önmagával vívja – fogalmazott egy másik kommentelő.

Ismert, Cseh Katalin korrupciós botrányát szintén az az Anonymus-maszkos alak indította el, aki a Városháza-gate kapcsán is videókat és hangfelvételeket küldözget a sajtónak.

Cseh Katalin politikai karrierje előtt és annak elején is a Pannónia Nyomda Kft. ügyvezetője volt, amely céget még a politikus édesapja hozta létre. Az úgynevezett nyomdabotrány feltárása során kiderült: Cseh Katalin cége és más, több szálon kapcsolódó vállalkozások úgy nyertek uniós pályázatokat, hogy együtt mozogva változtatták székhelyeiket, telephelyeiket. A szisztéma lényege, hogy a fejlettebb budapesti, közép-magyarországi régióból elköltöztették a vállalkozásaikat az ország fejletlenebb részeire, ahol az EU szabályainak megfelelően több pénzre pályázhattak. A nyomdai kör így ötmilliárd forintnyi uniós és állami támogatást nyert el. Olyan projektre is kaptak pénzeket, ahol ígéretük szerint új technológia kifejlesztésébe kezdtek, ám kiderült, hogy egy már meglévő 3D-s hologramtechnológiát „találtak fel”. A történet tragikomikus szála, hogy kiderült: Magyarország olimpiai pályázatára hivatkozva kértek pénzt a hologramtechnológiára, miközben Cseh Katalin és pártja mindent megtett, hogy hazánk ne rendezhesse meg a világjátékokat.

Az ügy feltárása során az is napvilágot látott, hogy a nyomdabotrányban érintett egyik cég a nógrádi telephelyén sosem folytatott tevékenységet, miközben arra 1,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott az EU-tól.

Cseh Katalin és a Momentum Mozgalom tagadja, hogy bármilyen szabálytalanság is történt volna, az ügy súlyát azonban mutatja, hogy több feljelentés is érkezett hatóságokhoz, vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is. A NAV költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt nyomoz, szerdán pedig házkutatást is tartottak Vácon, a Nádas utcában, a Pannónia Nyomda egyik telephelyén.

Borítókép: Cseh Katalin (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.