Letartóztatták az esztergomi Vaszary Kolos kórház két ápolóját korrupció miatt

Ismét a Nemzeti Védelmi Szolgálat operatív nyomozása segített leleplezni két korrupt egészségügyi dolgozót. Az esztergomi kórház ápolónője és ápolója alkalmanként 20–40 ezer forintért állított ki valótlan oltási igazolást.

2021. 12. 18. 6:55
null
Budapest, Lurdy ház. Mozi nyitás. Oltás igazolvánnyal rendelkezőknek Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vették, majd a bíróság csütörtökön letartóztatta az esztergomi Vaszary Kolos Kórház egy-egy ápolónőjét, illetve ápolóját, 

akik a megalapozott gyanú szerint hamis oltási igazolványok megszerzését intézték esetenként 20–40 ezer forintért. Rajtuk kívül még huszonkét gyanúsítottja van az ügynek.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárás az esztergomi rendőrkapitányságon ismeretlen tettesek ellen vesztegetés bűntett elkövetése miatt, mivel az akkor még ismeretlen tettesek valótlan tartalmú védettségi igazolványokat állítottak ki, illetve ennek megszerzésében közreműködtek. A helyi rendőrök mellett a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának munkatársai  is együttműködtek az NVSZ-szel. Ezt követően indította meg a nyílt büntetőeljárást az esztergomi rendőrkapitányság. Ennek során az esztergomi kórház két ápolóját, egy 36 éves férfit és egy 45 éves nőt 27 rendbeli vesztegetés, valamint 27 rendbeli közokirat-hamisítás elkövetésével gyanúsították meg.

A rendőrök a hónapok óta tartó nyomozás során további 22 főt, köztük egy vezető beosztású egészségügyi dolgozót hallgattak ki gyanúsítottként. A kutatások alkalmával okiratokat és tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

Az eddigi adatok szerint G. András és F. Judit egészségügyi dolgozóként 27 magánszemélytől jogtalan előnyt – alkalmanként húsz- és negyvenezer forint közötti összeget – fogadott el annak érdekében, hogy a Covid-védőoltások beadásával kapcsolatos szabályokat megszegve az érintett személyeket úgy dokumentálják, mintha a védőoltásokat megkapták volna, holott ez a valóságban nem történt meg. A valótlan dokumentáció alapján aztán az érintettek jogosulatlanul jutottak védettségi igazolványhoz. A megalapozott gyanú szerint a bűncselekményt hónapokon keresztül, üzletszerű jelleggel folytatták, tettükből rendszeres jövedelemre tettek szert. A rendőrség G. Andrást és F. Juditot őrizetbe vette, és kezdeményezte, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség tegyen indítványt a letartóztatásukra, amit a bíróság december 16-án elrendelt.

Nem ez volt az első védettségi igazolványok hamisításával kapcsolatos ügy, amit az NVSZ feltárt. 

Ugyancsak a szervezet derítette fel a szabolcsi Kótaj település 54 éves háziorvosa és társa bűncselekmény-sorozatát. A. A. jogosult volt a koronavírus elleni védőoltás beadására és a védettségi igazolvány kiállításához szükséges adatok jogszabály szerinti rögzítésére. A 25 éves K. D. megállapodott vele, hogy közvetítőként olyan embereket fog szállítani hozzá, akik szeretnének védettségi igazolványhoz jutni, de nem kívánják beadatni maguknak az ehhez szükséges védőoltást. A gyanúsítottak megállapodtak abban is, hogy a hozzájuk fordulóktól fejenként ötvenezer forintot fognak kérni azért, hogy a háziorvos az adataikat mint beoltottak adatait a központi rendszerben rögzítse, és így védőoltás nélkül jogosultakká váljanak védettségi igazolványra. A kifizetett pénzen megosztoztak. Mindketten letartóztatásban vannak.

Ám a pandémiával kapcsolatban más bűncselekmények is történnek.

„A világ legostobább feltételezése, hogy az Országos Mentőszolgálatnál önkéntesen szolgáló egyetemisták azért mennek mintát venni a Covid-gyanús betegekhez, mert előre megfertőzött tesztekkel szeretnék fenntartani a koronavírus-járvány látszatát. Mégis ezt feltételezte az a Somogy megyei férfi, aki agresszívan támadt csütörtökön két fiatal mintavevő önkéntesre Tabon” – közölte az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán. A vírusszkeptikus férfi az utcán lépett oda a védőruhába öltözött fiatalokhoz, és azt követelte, hogy adják át neki a levett mintákat. Erre nem került sor, ezért rájuk támadt. Az egyetemistáknak végül a szolgálati autó nyújtott menedéket, amit a férfi percekig ordítva püfölt ököllel. Miután nem tudta megszerezni a mintákat, saját autójába ülve távozott a helyszínről. Az eset hatalmas felháborodást keltett a mentők bajtársi közösségében. A rendőrség a férfit elfogta, vele szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt nyomoznak.

Borítókép: Mind gyakrabban fordul elő hazánkban is, hogy járványügyi dokumentumokat hamisítanak (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.