Mindenki számára van segítség az ünnepek alatt is

Az ünnepi időszakban felerősödik az egyedüllét érzése. Ez történik azokkal is, akik abortusz miatt vesztették el a gyereküket. Görgey Zsuzsanna életvédő szerint erre is van jóvátétel, van kihez fordulni segítségért. Ahogyan azok is tudnak segítséget kérni, akik egy nem tervezett terhesség miatt maradnak magukra.

Kerékgyártó György
2021. 12. 26. 7:45
null
Debrecen, 2017. február 15. Újszülöttek. Húsz éves születési rekord dőlt meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ahol százhetvennel több baba látta meg a napvilágot 2016-ban, mint egy évvel korábban. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Szent Család karácsonyi története akár metaforája is lehet annak, amikor valaki nem akarja elfogadni, hogy gyermeke lesz – mondta lapunknak Görgey Zsuzsanna életvédő, a Magyarok Európában Egyesület aktivistája. – Gondoljuk csak végig! Mária és József a születendő gyerekkel szállást keres, és hány helyen utasítják el őket, míg végre rátalálnak az őket befogadó barlangistállóra! Akik elutasították őket, magukra maradnak a saját világukban, akik pedig otthont adtak nekik, vagy a születés hírére a jászolhoz siettek, részesei a legnagyobb csodának. Így van ez akkor is, amikor gyerekünk születik: megismételhetetlen csoda részesei lehetünk.

Rossz döntés: betegség

A Magyarok Európában Egyesület hosszú ideje igyekszik felhívni minél több magyar ember figyelmét arra, hogy 

mennyire fontos az élet szeretete és tisztelete, és hogy a művi terhességmegszakítás, azon túl, hogy egy emberi életet olt ki, micsoda károkat okoz az anya, az apa életében, sőt a társadalom működésében is. 

Görgey Zsuzsanna egy korábbi beszélgetésben beszélt arról a Magyar Nemzet olvasóinak, hogy az úgynevezett posztabortusz-szindróma mindenkit sújthat. A gyermeküket így elvesztő anyáknál nagyon sok esetben alakul ki – akár évekkel a történtek után is – olyan mentális probléma, ami erre az okra vezethető vissza. De áldozatul eshetnek a pszichés betegségeknek olyan férfiak is, akik kihátráltak az apaság szépsége és felelőssége alól, sőt azokban is, akiknek a nő nem hagyott választást, és az ő szándéka ellenére egyedül döntött az abortusz mellett. 

Ezek a mentális zavarok (álmatlanság, depresszió, neurózis) olyan súlyosak is lehetnek, hogy akadályozzák a további boldog életet, a munkavégzést is. 

A munkából kieső dolgozó a gazdaságnak, az erre fordított orvosi kezelés pedig a költségvetésnek kerül sokba. Áttételesen tehát mindenki bűnhődik.

Nem csak a járvány tizedel

A karácsonykor, az ünnep idején érzett egyedüllét, szorongás azokat is sújtja, akiknek azért nincs családjuk, mert az abortusz mellett döntöttek.

– Sokan keresnek meg bennünket vagy engem személy szerint – mondta Görgey Zsuzsanna. – Ők pontosan tudják, miért szenvednek, meg is osztják ezt velünk. Tudunk segíteni, rengeteg civil és szakmai szervezettel, szakemberrel tartjuk a kapcsolatot, minden probléma esetén tudunk megfelelő embert találni, érdemes hozzánk fordulni.

Az elsődleges cél azonban az, hogy megelőzzük mindezt, hogy azok, akik eljutnak a választásig, az élet mellett döntsenek. Mint azt korábban megírtuk, az abortusztörvényt szovjet nyomásra 1956 nyarán léptették érvénybe Magyarországon, és azóta hétmillió magzatot öltek meg így, ami, ha összevetjük azzal, hogy Magyarország lakossága jelenleg meghaladja a kilencmilliót, tetemes számnak tűnik. Eredmény, hogy 2010 óta az abortuszok száma csökkent, a korábbi ötven százalékról huszonötre, de ez még mindig azt jelenti, hogy minden negyedik terhesség mesterséges megszakítással ér véget.

– Beszédes, ha friss adatokat vetünk össze – magyarázta az életvédő. – Magyarországon 2020-ban 140 900 ember halt meg koronavírus-fertőzésben. Ugyanebben az évben 92 233 gyerek született, a meg nem születettek száma pedig 39 300. Ebből 23 900 volt az abortusz, és 15 400 a spontán vetélés, ami sok esetben egy korábbi abortusz eredménye. Vagyis születhettek volna majdnem annyian, ahány ember áldozata lett a járványnak.

Hol kérhetünk segítséget?

Görgey Zsuzsanna szerint a legfontosabb tudni, hogy van segítség.

– A kismamák sok esetben azért döntenek így, mert egész egyszerűen elfogy körülöttük a levegő – magyarázta. 

– Most is éppen egy olyan fiatal nőnek segítünk lakást, munkát találni, akinek a párja egészen egyszerűen lelépett a terhesség hallatán, és akitől a szülők is elfordultak. Gyakori, hogy a család ahelyett, hogy szeretettel és támogatással fordulna a kismama felé, kiközösíti. Nagyon nehéz helyzet ez egy fiatal nő számára, de mindig van megoldás, higgyék el, régóta csináljuk.

Aki úgy érzi, segítségre van szüksége, a Válasszukazéletet.hu portálon találhat kontaktokat, vagy hívhatja Görgey Zsuzsannát is a 06-70-948-2928-as telefonszámon. A Válasszuk az életet! portál azért is érdekes, mert említ olyan ismert embereket, akik egy meghiúsult abortusznak köszönhetik az életüket (Cristiano Ronaldo ilyen), illetve bemutatja olyan szülők tanúságtételét, akik minden nehézség ellenére mégis a baba megszülése mellett határoztak, és – ahogy maguk mondják el – ezzel életük legjobb döntését hozták meg.

Borítókép: Azt anyaságot, az apaságot választani egészen biztosan a legjobb döntés (Kép: Archív/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.