Polgári Magyarországért díjjal tüntették ki Schmittné Makray Katalint

Az egészséges életmód népszerűsítéséért, sportolóként elért eredményeiért, töretlen karitatív tevékenységéért, valamint a nemzeti gondolat és hagyományaink megőrzéséért végzett kitartó szolgálatáért Polgári Magyarországért díjjal tüntették ki Schmittné Makray Katalint.

2021. 12. 17. 18:21
null
20211217 Budapest PMA díjátadó Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Polgári Magyarországért Alapítvány a díjjal köszöni meg Schmittné Makray Katalin mindazon erőfeszítését, amellyel az ország, a nemzet és a polgári közösség életéhez hozzájárult

– hangsúlyozta az olimpiai ezüstérmes tornászt, Schmitt Pál korábbi államfő feleségét méltatva Kövér László az alapítvány évzáró és díjátadó ünnepségén.

 Az Országgyűlés elnöke a díjazottat méltatva felidézte: Schmittné Makray Katalin nyolcszoros magyar bajnok, aki 1964-es tokiói ezüstérmével egy ország hőse lett. Sokan emlékeznek rá mint a tévétorna háromgyermekes szereplőjére, a hazai aerobiksport egyik alapítójára, ugyanakkor a nyilvánosság előtt már kevesebben ismerik úgy, mint a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjának és a később madridi és berni nagykövetnek, majd az Európai Parlament alelnökének a feleségére. Kövér László kiemelte:

Katalin asszony soha nem volt amerikai stílusú first lady, ő egy magyar nagyasszony volt és maradt, a legszebb női erények megtestesítője, aki az áldozatvállalásban, az önzetlenségben, a szeretetben és a megértésben lelte meg az önmegvalósítás kulcsát. A köztársasági elnök feleségeként lelkiismeretesen kivette a részét a munkából, elkötelezetten és hatalmas munkabírással állt a jó ügyek mellé, és amiben csak tudta, támogatta férje, Schmitt Pál későbbi köztársági elnök munkáját.

A képen: Kövér László házelnök Fotó: Mirkó István

Schmittné Makray Katalinnak tehát köszönetet mondunk azért, hogy egy életen át erősítette a magyar lélek végvárait – fogalmazott laudációjában az Országgyűlés elnöke, majd Gulyás Gergellyel és Kavecsánszki Ádámmal, az alapítvány kuratóriumi elnökével átadta a Polgári Magyarországért díjat. A kitüntetés átvétele után Schmittné Makray Katalin köszönetet mondott az elismerésért, majd ígéretet tett, ameddig a Jóisten segíti, hű marad Magyarországhoz.

– Ne felejtsük, ha a haza hív, menni kell és tenni kell! – húzta alá. 

A díjátadó mellett a következő három-négy hónap eseményeit, amelyek a polgári Magyarország szempontjából is sorsdöntőek lesznek, a Miniszterelnökséget vezető miniszter foglalta össze. Gulyás Gergely rámutatott: 

a magyar ellenzék nem azt tűzte ki célul, hogy a kormányt, hanem mindent le akar váltani, ami az elmúlt harminc évben alkotmányos keretek között létrejött Magyarországon. Továbbá azt is látni lehet, hogy az Európai Unió intézményei Magyarországhoz soha nem tapasztalt kettős mércével állnak hozzá, amelynek durvaságát az elmúlt hónapokban is láttuk. A feladat tehát „két pogány közt egy hazáért” 

– hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, a polgári Magyarország felépítéséhez szükséges alapok, sőt talán már a falak is állnak, és biztosak lehetünk abban, hogy ha ez a küzdelem sikeres lesz, akkor a következő négy év elegendő lesz a ház elkészültéhez is – zárta szavait. 

Borítókép: Schmittné Makray Katalin, Kövér László, Gulyás Gergely és Kavecsánszki Ádám (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.