Az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat, és ami mögötte áll + videó

A méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében Magyarországon, amely évente több mint négyszáz áldozatot követel. A méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen a humán papillomavírus (HPV-) fertőzés tartós fennállása a felelős, a HPV elleni védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálat által azonban megelőzhető a megbetegedés.

Forrás: malyvavirag.hu, Facebook2022. 01. 19. 16:00
Nagy Éva; Tóth-Urbán Judit
Szolnok, 2013. február 11. Nagy Éva gyermekorvos (b) és Tóth-Urbán Judit védőnő (j) HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban. MTI Fotó: Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A humán papillomavírust nem könnyű elkerülni: életük során a nők nyolcvanszázalékos eséllyel esnek át a fertőzésen,

a szexuális életet kezdő tinédzserek pedig már az első évben harmincszázalékos eséllyel találkoznak a HPV-vel – hívta fel a figyelmet az európai méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából Major Tamás. A Mályvavirág Alapítvány közösségi oldalára feltöltött videóban a szülész-nőgyógyász elmondta:

a méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen a szexuális úton terjedő HPV-fertőzés tartós fennállása felelős. 

Jó hír, hogy a HPV-fertőzések döntő többségét – különösen a fiatalabb életkorban – az immunrendszer rövid időn belül leküzdi. A HPV-t követően kialakult immunválasz viszont nem elégséges egy következő fertőzés kivédéséhez, tehát életük során a nők és a férfiak többször is megfertőződhetnek

 – rögzítette a szakember.

 A méhnyakrák kialakulásának tényezői kapcsán a debreceni Nap Rendelő orvosa közölte: 

a daganatos megbetegedés kialakulásáért a magas kockázatú HPV-típusok, azon belül is leginkább a 16-os és 18-as vírustörzs az, amelyik kiemelt veszélyt jelent. A méhnyakrák kialakulásának másik fontos tényezője – folytatta – a fertőzés időtartama. 

– Mivel pedig az életkor előrehaladtával a szervezet immunrendszerének fittsége csökken, nagyobb az esély a tartós vírusfertőzésre is. Minél tovább áll fenn egy fertőzés, annál nagyobb az esélye annak, hogy kezdetét veszi a rákmegelőző állapot, amelyből évek alatt alakul ki a méhnyakrák – magyarázta Major Tamás. 

A tájékoztatás szerint a daganat kialakulásának intő jele lehet a kellemetlen szagú hüvelyi folyás és a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénk piros színű, amely nem a várt menzesznek megfelelő időben indul, illetve gyakran jelentkezik nemi aktus alkalmával is. A daganat növekedésével pedig egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, a fájdalmas közösülés, illetve a széklet- és vizeletürítés. 

A Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tagja szerint azonban fontos, hogy a vírusfertőzés bekövetkeztétől a méhnyakrák kialakulásáig több év telik el, tehát adott a lehetőség a korai stádiumban diagnosztizálni és gyógyítani azt.

A hagyományos sejtkenetvizsgálat, a citológiai szűrés lehetővé teszi a HPV által kiváltott elváltozások korai felismerését és gyógyítását, de a legjobb lehetőség HPV elleni védőoltás beadatása, amellyel a fertőzést is ki lehet váltani

– hangsúlyozta a szakember. 

Mint ismert, a Nemzeti immunizációs programon belül Magyarországon immár nyolcadik éve ingyenesen elérhető a HPV elleni védőoltás, amely a méhnyakrák mellett további fél tucat súlyos daganatos megbetegedés megelőzését is garantálja. A HPV elleni védőoltás 2014 óta térítésmentesen igényelhető hazánkban az általános iskola hetedik osztályos lányok számára, 2020 őszétől pedig a hetedikes fiúk is bevonásra kerültek a Nemzeti immunizációs programba.

További tájékoztató videók a Mályvavirág Alapítvány honlapján és közösségi oldalán érhetők el. 

Borítókép: HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában (Fotó: MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.