időjárás 36°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Az Orbán-kormányok minden eddiginél többet tettek az antiszemitizmus ellen

Elek Nikoletta
2022.01.18. 14:33 2022.01.18. 17:29
Az Orbán-kormányok minden eddiginél többet tettek az antiszemitizmus ellen

Választási év van Magyarországon. Ez természetesen azt jelenti, hogy a sajtóban a szokásosnál többet olvashatunk majd Magyarországról, és ahogy azt már tapasztalatból tudjuk, a kritikák szükségszerűen ki fognak térni az antiszemitizmus vádjára is – hívta fel a figyelmet a Jerusalem Postban megjelentetett véleménycikkében Kovács Zoltán.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a napokban már meg is jelent egy véleménycikk, amelyben azt állították, hogy a magyar kormány az Izraelnek nyújtott támogatást az antiszemitizmus elfedésére használta. Kovács Zoltán szerint azonban ez a kijelentés nem is állhatna távolabb az igazságtól, hiszen 

az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormányok minden eddiginél többet tettek azért, hogy szembeszálljanak ezzel a förtelmes előítélettel, és érdemben támogassák a magyarországi zsidó közösséget.

 Ennek kapcsán az államtitkár felidézte:

  • 2012-ben a Fidesz vezette parlament léptette életbe az Alaptörvénynek nevezett új alkotmányt, amely a magyar zsidóságot a magyar nemzet elválaszthatatlan részeként ismeri el.
  • Az első Orbán-kormány 2001-ben megalapította a Holokauszt Múzeumot és egyúttal bevezette a magyar holokauszt áldozatainak nemzeti emléknapját.
  • Az alaptantervbe belefoglalták a Holokauszt oktatását és megemelték a holokauszttúlélők nyugdíját.
  • A jelenlegi kormány európai viszonylatban is kiemelkedő rendelkezéseket hozott a holokauszttagadás, a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletkeltő szimbólumok használatának büntetéséről.
  • A miniszterelnök zéró toleranciát vezetett be az antiszemitizmus ellen és sikerrel számolta fel a zsidó és roma lakosságot megfélemlítő félkatonai csoportokat.
  • A kóser vágás európai betiltásának egyre erősödő tendenciájával szemben Magyarország egyedüliként emelte fel szavát a kontinens zsidó életének jövőjétől elválaszthatatlan vallásszabadság és vallásgyakorlás védelme érdekében.
  • A kormány forrásokat biztosított zsinagógák és zsidó temetők újjáépítésére, és egy jelentős zsidó intézményfejlesztés részeként nyolcvan év után ismét új zsinagógát épített Budapesten.
  • Orbán Viktor volt az első magyar miniszterelnök, aki nyilvánosan elismerte, hogy Magyarország bűnt követett el a holokausztot illetően, hiszen Magyarország vétkezett, amikor nem védte meg zsidó polgárait.
  • Ami Izrael támogatását illeti: Orbán Viktor miniszterelnök vezetése alatt Magyarország Izrael szuverenitásának és függetlenségének leghűségesebb támogatói között van olyan – részletezte a kormánypártok intézkedéseit.

Kovács Zoltán továbbá rámutatott: amikor a szerző arra a szörnyű előítéletre hivatkozik, hogy az Izraelnek nyújtott támogatást Magyarország az antiszemitizmus elfedésére használja, valójában a Soros Györgyöt érintő kritikára utal. Szavai szerint azonban Orbán Viktor miniszterelnök és az általa vezetett kormányok soha nem utaltak Soros György zsidó gyökereire. Érdekes módon maga Soros is keveset beszél erről, helyette amerikai identitását hangsúlyozza – fűzte hozzá. 

– A Soros mellett érvelők a zsidókártyát próbálják használni azok ellen, akik szembe mernek szállni Soros bevándorláspárti, radikális, nyílt társadalomra törekvő programjával. Ez egy gyenge, alaptalan érv, amely szándékosan figyelmen kívül hagyja vagy megpróbálja elterelni a figyelmet a lényegről, hogy Soros György egy radikális politikai programmal rendelkező politikai szereplő 

– rögzítette az államtitkár. Kovács Zoltán ennek kapcsán kijelentette: Sorosnak és a támogatásából élő nem kormányzati szervezetek hálózatának nincs demokratikus felhatalmazása arra, hogy az álfilantróp ideológiavezérelt programját Magyarországon megvalósítsa, különösen, ha olyan súlyos ügyekről van szó, mint a magyar polgárok akaratának határozottan ellentmondó, nyílt határokra törekvő, bevándorláspárti program valósítsa. 

Az államtitkár végül arra is kitért, hogy

 a magyarországi antiszemitizmusról szóló egész vitában számára az a furcsa, hogy az egyesült ellenzéknek a szélsőjobboldali, antiszemita Jobbikkal illetve a miniszterelnök-jelölttel kötött szövetségéről a nemzetközi média mélyen hallgat. 

Közben pedig Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a múlt héten olyan videót jelentetett meg Facebook-oldalán, amelyben arról cseveg, hogy a kormányzó Fideszben hány zsidó van, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy Márki-Zay támogatta a szélsőjobboldali Jobbik leghírhedtebb jelöltjeit is.  

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár végül megjegyezte: feltételezi, hogy a tényekről megfelelően tájékoztatott média és a nemzetközi zsidó szervezetek szintén beszámolnak majd az ügyről és hangot adnak aggodalmuknak. Csak azt nem érti, hogy eddig még miért nem tették ezt meg zárta szavait.

Borítókép: Kovács Zoltán a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.