Magyarék ügyvédi irodája ad helyet Márki-Zayék mozgalmának?

Az előválasztáson részt vevő pártok túlnyomó többsége jelentős közpénzhez is jut alapítványain keresztül.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 01. 31. 11:46
null
20211010 Budapest Kormányváltó nagygyűlés fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke, miniszterelnök-jelölt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, 2021. május 20-án megalakult az Országos Előválasztási Bizottság, amely az úgynevezett ellenzéki előválasztás folyamatát felügyelte.

Az előválasztáson a lehető legnagyobb részvételre és a lehető legalaposabb lebonyolításra törekszünk, ezért az ellenzéki pártok delegáltjaiból megalakult Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) civil szervezeteket is bevon az előválasztás előkészítésébe és megvalósításába. A 2019. évi önkormányzati választások során a fővárosi és a ferencvárosi előválasztások megszervezésében és lebonyolításában is jelentős szerepet vállalt a Civil Választási Bizottság (CVB). Célunk, hogy 2021-ben is építsünk a CVB korábbi tapasztalataira, valamint a CVB tagszervezeteinek a speciális tudására

 – volt olvasható az érintett információkat tartalmazó honlapon.

A CVB-ről csupán annyit lehet tudni, hogy 2019. május 22-én alakult és Magyar György alapította. A szervezet megalakulásáról szóló közlemény is Magyar saját ügyvédi blogján jelent meg – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Az előválasztás első fordulóját 2021. szeptember 18–28. között, a másodikat október 10–16. között bonyolították le. A baloldali sajtóban is többször hangsúlyozták a CVB jelentőségét az előválasztás kapcsán. Ahogy a 444.hu fogalmazott: „A CVB szerepe márpedig jelentős: a hatpárti OEVB mellett, illetve felett ők testesítik meg a civil kontrollt a választás felett, a lebonyolításért felelős aHang is része a bizottságnak.”

A Civil Választási Bizottság célja, hogy független, pártatlan, az előválasztásokat elősegítő és ellenőrző intézményként növelje az előválasztás intézményébe vetett közbizalmat. Célja továbbá maximalizálni a folyamatban való részvételt, garantálni az átláthatóságot a szavazók számára és esélyegyenlőséget biztosítani a jelöltek között. A CVB kész szerepet vállalni az országos, a regionális és a helyi előválasztási bizottságok munkájában

 – erről már az Ahang.hu számolt be.

A második forduló kétségtelenül legnagyobb meglepetése Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármesterének a győzelme volt, akiről a Mérce.hu is azt írta, hogy „Az összes jelölt közül neki volt a legkevesebb pénze, erőforrása, főállású stábtagja, mozgósító kampányeszköze (robocall, online hirdetés, stb.), egyedül mögötte nem állt párt, és a felmérések szerint egészen nyár végéig az első három jelölttől is le volt maradva, tehát sokan nem gondolták esélyesnek, nem vették elég komolyan.”

Van azonban egy meghatározó jelentőségű tényező, amelyre érdemes kitérni. Mint ismeretes, a Márki-Zay mögött álló mozgalom – amely egyesületként működik és Magyar Györgyöt is az elnökségi tagok között tudja – alapszabálya szerint az egyesület tagjai vagyoni hozzájárulásként tagdíjat fizetnek, amelynek éves összegéről a közgyűlés dönt.

A tagok jogai keretében az egyesület tagja jogosult:

  1. az egyesület tevékenységében részt venni;
  2. az egyesület szolgáltatásait igénybe venni;
  3. a közgyűlésen részt venni, szavazati jogát gyakorolni, a közgyűlés rendjének megfelelően felszólalni, kérdéseket feltenni, javaslatokat és észrevételeket tenni;
  4. az egyesület irataiba betekinteni a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak szerint

Az elnökségről az alábbiak szerint rendelkeztek:

  • Az egyesület ügyvezetését az elnökség látja el.
  • Az elnökség 7 tagból áll (elnök, alelnök, elnökségi tagok). Az elnököt és az elnökségi tagokat a közgyűlés választja meg az egyesület tagjai sorából négy éves időtartamra.

Az egyesület székhelye 1137 Budapest, Szent István krt. 16.

Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom

Mivel egy nagy, számtalan jogi személyt, céget, vállalkozást, sőt igen, ügyvédi irodát rejtő ingatlanról van szó, a Tűzfalcsoport utánanézett, hogy az épületen belül pontosan hol kapott helyet a mozgalom.

Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom

A bejegyző végzés már tisztább képet ad, és ebből levonható az a megdöbbentő következtetés, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom székhelye a Magyar és Társai Ügyvédi Irodában található – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Fotó: Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda (Képernyőkép)

Némi utánajárás után aztán már nem meglepő, hogy Magyarék ezt sem az iroda bejáratán, sem a postaládájukon nem tüntetik fel.

Fotó: Tűzfalcsoport

Ami még szintén elgondolkodtató, az a CVB alapítójának azon kijelentése, hogy a pártok alapítványaikon keresztül is támogatták az előválasztást.

Fotó: Tűzfalcsoport

Mivel köztudott, hogy az előválasztáson részt vevő pártok túlnyomó többsége jelentős közpénzhez is jut alapítványain keresztül, már csak az a kérdés, hogy ha esetleg került, akkor mennyi adófizetői forint abba az előválasztásba, amelynek a lebonyolításáért felelős egyik szervezet vezetője a szállásadója a későbbi „meglepetésgyőztes” mozgalmának?

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.