időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Nem jó helyen kopogtat a Greenpeace a Fertő tavi beruházás kapcsán

Magyar Nemzet
2022.01.11. 12:24 2022.01.11. 12:40
Nem jó helyen kopogtat a Greenpeace a Fertő tavi beruházás kapcsán

A Greenpeace-nek a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz beérkezett kérelme jogilag és formailag egyaránt hiányos, ráadásul nem is követel a döntőbizottság érte 25 millió forintot.

A Greenpeace beadványa jogilag hibás, mert a Közbeszerzési Döntőbizottságnak nincs arra jogosultsága, hogy ellenőrizze, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre.

A döntőbizottság csak azt vizsgálhatja, hogy a versenyszabályoknak megfelel-e a kiírás.

A kérelem formailag is hibás, mivel hiányos volt, azaz nem felelt meg a benyújtás jogszabályi feltételeinek. Összegezve: a Greenpeace tehát nem a megfelelő helyen és formában élt a panaszával.

Ami a 25 millió forintos igazgatási szolgáltatási díjat illeti: ez az összeg minden esetben a beruházás becsült értékének a fél százaléka. Ez európai uniós szinten kirívóan alacsony, az uniós átlag mindössze egynegyede. A vonatkozó rendelet 2015-ös módosításakor nem megemelték, hanem a felére csökkentették a díjakat, éppen annak érdekében, hogy szélesebb körben legyen lehetőség jogorvoslati panasszal élni.

„Szeretnénk felhívni arra a Greenpeace által elhallgatott tényre is a figyelmet, hogy abban az esetben, ha egy kérelemnek helyt ad a döntőbizottság, akkor a kérelmező minden esetben visszakapja a befizetett eljárási díjat” – követelésről tehát szó sincs

– olvasható a Közbeszerzési Döntőbizottság közleményében.

Borítókép: A Fertő tó Sarród felől fényképezve (Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.