Csurka István: sikeres író, sikeres politikus

Tíz éve hunyt el Csurka István író, a rendszerváltást előkészítő lakitelki találkozó meghatározó személyisége, az MDF egyik alapítója. Munkásságát a Lovas István Társaság tagjai és vendégei idézték meg február 17-én.

Kerékgyártó György
2022. 02. 17. 17:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem játsszák a színházak Csurka István műveit – ezt Kondor Katalin rádiós és televíziós újságíró mondta február 17-én a Lovas István Társaság a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár épületében rendezett estjén, amelyen Csurka István műveit és politikai munkásságát igyekeztek megidézni. A műsorvezető hozzátette, mindez nem meglepő, hiszen Csurka is azok közé a bátor, a konfliktusokat is felvállaló írók közé tartozott, akik olyan ügyekbe álltak bele, amelyekről még ma is csak óvatos eszmecsere folyik a közéletben.

Domonkos László író, irodalomtörténész arról beszélt, hogy ő Szegeden találkozott azokkal a szerveződésekkel, amelyek a népi irányultságú értelmiséget gyűjtötték össze. Felidézte, hogy az 1987 őszén zajló lakitelki találkozó gyorsította fel a rendszerváltáshoz vezető folyamatokat, amelyeknek Csurka István is főszereplője volt. 

Úgy fogalmazott, a csodák éve nem 1989 volt, hanem ez, a későbbieket meghatározó, 1987 őszétől 1988 végéig tartó időszak. Domonkos László felidézte a Fehér Csaba festőművész Hódmezővásárhelyhez közeli házában rendezett, sokszor hajnalig tartó találkozókat, amelyeken Csurka István is rendszeresen részt vett. Mint mondta, a való életben Csurka szűkszavú ember volt, mondanivalóját mindig tömören foglalta össze, nem beszélt terjengősen, és nem akart mindenáron vezető szerepre törni.

Csurka színpadi munkásságával kapcsolatban Domonkos László arra emlékeztetett, hogy a hetvenes években volt olyan évad, amelyben egyszerre öt színházban játszották a darabjait, és ezek a művek voltak azok, amelyeket vidékre és a határon túlra is szívesen vittek a társutok, mert ezeket mindig szerette a közönség, mindig telt házat vonzottak. 

Domonkos László úgy vélekedett, ezek a színpadi munkák voltak azok, amelyek a zárkózott természetű írót felszabadították, és lehetővé tették, hogy gondolatait, véleményét közzé tegye.

Pilhál György, a Magyar Nemzet publicistája, a Lovas István-díj idei nyertese arról beszélt, hogy ő Lezsák Sándorral járt egy osztályba, jól ismerték egymást, ennek ellenére a rendszerváltást jelentő első szavazáson az SZDSZ-re szavazott, mert úgy érezte, sokkal radikálisabb, mint az MDF. 

Emellett azonban egyre nagyobb tisztelője lett Csurka Istvánnak, akinek a közéleti munkásságát már az Új Magyarország munkatársaként éléneken figyelte. 

Pilhál György úgy fogalmazott, egyre gyakrabban történik meg, hogy egy-egy közéleti fordulatot figyelve – legyen az akár a bankrendszer változása, a migráció vagy a határon túliak helyzete – megállapíthatjuk: Csurka ezt már húsz éve megmondta. A publicista arról is beszélt, hogy annak ellenére, hogy Csurka korábban sok politikai szereplőt bírált, így például Orbán Viktort is, mára a Fidesz az a párt, amelyik a leginkább közeledni tudott a csurkai gondolatokhoz. Hozzátette: a halála előtt nem sokkal beszélt Csurka Istvánnal, aki Orbánról akkor azt mondta: száz évente egyszer születik ilyen formátumú politikus.

A teljes est visszanézhető a társaság videócsatornáján.

Borítókép: Csurka István (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.