Korlátozta a közgyűlés a balos egri polgármester jogköreit

Hosszas politikai iszapbírkózás ért véget a legutóbbi egri közgyűlésen: a testület 13 hatáskört vont meg Mirkóczki Ádámtól, a baloldal polgármesterétől. Március 1-jétől ezekben az ügyekben a bizottságok döntenek.

Kerékgyártó György
2022. 02. 07. 13:04
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markáns jelét adta Eger város közgyűlése annak, hogy már nincs bizalma a valaha a Jobbik tagjaként felemelkedő, majd a baloldali koalíció támogatásával polgármesteri mandátumot szerző Mirkóczki Ádámban: a legutóbbi közgyűlésen 13 hatáskört vont meg tőle, és utalt át a bizottságokhoz.

– Valamennyi hatáskör a városi vagyongazdálkodással kapcsolatos – mondta el lapunknak Oroján Sándor, a helyi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. – A polgármester most már nem dönthet egyszemélyben házak, telkek, más ingatlanok eladásáról vagy bérbeadásáról.

Mirkóczki Ádám polgármesteri munkája a 2019. őszi kezdetektől rengeteg vitát kavart a városban, de különösen a rendkívüli jogrend idején erősödtek fel a vele szembeni hangok. A városvezetőt még saját frakciójában is azzal vádolták, hogy kézi vezérléses politikát folytat, és hogy ezzel különösképpen visszaélt, amikor a járványügyi helyzet alatt a törvény egyszemélyi döntést tett lehetővé számára.

Az elmúlt bő két évben egymást követték a közvéleményt borzoló döntések: az állammal fele-fele arányban finanszírozott városi színházat az igazgató nem jogszerű leváltásával a miskolci színház „fiókintézményévé” próbálta tenni, átalakította az önkormányzati cégeket, majd a baloldaltól megszokott módon hozzálátott kiárusítani a városi vagyont. 

Ennek csaknem áldozatául esett Eger egyik ikonikus épülete, a Senator Ház is, ám ezt a Fidesz frakció lobbijának sikerült megvédenie. A bezárások ideje alatt ugyancsak a kormánypárti frakció igyekezett közbenjárni azért, hogy az önkormányzat nyújtson segítséget a helyben működő nagy számú vendéglátós vállalkozásnak a bérleti díjak átgondolásával, de ezt nem sikerült keresztülvinni. A továbbiakban e kérdésekről is a bizottságok döntenek.

– Ezen a rendszeren valószínűleg korrigálni kell majd – mondta Oroján Sándor –, hiszen ha olyan kérdésekről kell dönteni egy vállalkozás esetében, mint egy üzlethelyiség funkcióváltása, akkor lassúnak bizonyulhat megvárni a bizottság ülését. Erre figyelni fogunk, és ha szükséges, a közgyűlés azonnal lép.

A januári közgyűlés eredménye volt a polgármesteri jogkörök átirányítása mellett az, hogy sikerült 25 millió forintot a térfigyelő rendszer fejlesztésére előirányozni.

– Az egriek szeretnék biztonságban tudni magukat, a jelenlegi rendszer pedig felújításra és bővítésre szorul, ezen nem érdemes spórolni – fogalmazott lapunknak Oroján Sándor.

Borítókép: Mirkóczki Ádám vagyongazdálkodási módszereit az első perctől sok kritika érte (Fotó: Facebook/Mirkóczki Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.