Márki-Zay korábban is említette, hogy fasisztákat és kommunistákat akar képviselni

A baloldali jelölt szombaton arról beszélt, hogy a baloldali összefogáson belül a fasisztáknak és a kommunistáknak is van képviseletük. Nem sokkal ezután persze megpróbálta letagadni saját szavait, és zavaros magyarázkodásba kezdett. Nem lesz könnyű dolga, ugyanis nem először beszélt ilyesmiről – hívta fel a figyelmet az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 16. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azóta DK-s pártpolitikai karrierbe kezdő Kálmán Olga még 2019-ben jelentetett meg egy interjúkötetet Szeretemország címen, amelyben Márki-Zayval beszélgetett a hódmezővásárhelyi polgármester politikai vízióiról. A baloldal jelöltje a könyvben felidézte első élményeit arról, amikor megkísértette a politika, ugyanis 2010-ben már felkérték, hogy legyen Hódmezővásárhely polgármestere.

Akkor (2010-ben) a helyi Jobbik vezetője keresett meg, hogy legyek a párt jelöltje. Visszautasítottam, mire azt a választ kaptam, hogy jó, akkor maradjak független, de a Jobbik támogatásával induljak el. Viccesen megjegyeztem, hogy számomra az jelentené az igazi független jelöltséget, ha a Jobbik mellett a Munkáspárt is beállna mögém. Azt a részét komolyan gondoltam, hogy a valódi függetlenséget az adná, ha a szélsőjobbtól a szélsőbalig tényleg mindenki beállna mögém, nem lennék senki pártkatonája, elismernének, és nem indítanának velem szemben saját jelöltet. Ez a 2010-es választások előtt még egy elég abszurd gondolat volt, de legnagyobb meglepetésemre pár nap múlva felhívott a Jobbik vezetője, hogy minden rendben, megvan a Munkáspárt támogatása is

– idézte fel Márki-Zay.

Az Origó emlékeztet: a baloldali jelölt annyira fontosnak érzi a szélsőségesek képviseletét, hogy 2021 augusztusában az egykori RTL Klub-sztár, Osváth Zsolt ZSHOWtime című internetes műsorában is elmesélte ugyanezt a történetet:

Ezek azt mondták, hogy jó, akkor legyél független jelölt, de majd a Jobbik támogat. Mondtam én, hogy ez oké, de hogy lehetek független, ha csak a Jobbik támogat? Mondtam nekik, hogy legalább a Munkáspártot tennétek még oda, akkor az emberek elhiszik, hogy szélsőjobb, szélsőbal támogat egy független jelöltet, akkor az tényleg független. Gondoltam, hogy itt a beszélgetésnek vége van, de néhány hét múlva telefonáltak, hogy megvan.

A beszélgetésrészletekből egyértelműen kiderül tehát, hogy a politikai élet két szélsőségéről beszélt már korábban is, szélsőjobbon (ahogy máskor nevezte: fasisztákon) egyértelműen a Jobbikot értette. És szerinte ez a párt, mármint a Jobbik, „gerincesen” megtarthatta politikai identitását, azaz maradhatott fasiszta. Emellett számít a fasisztákon kívül a szélsőbalra, azaz a kommunistákra is – olvasható az Origó cikkében.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Márki-Zay a ZSHOWtime videójában (Fotó: Videa/Mediaworks-Hírcentrum/ZSHOWtime)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.