időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: A legjobb, ha az emebreket is bevonjuk a döntéshozatalba

Több egyéni jelölt ajánlóívét is alá lehet írni

Most le lehet váltani a baloldalt

Gabay Dorka
2022.02.15. 05:50 2022.02.15. 08:07
Most le lehet váltani a baloldalt

Egy választópolgár egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, ugyanakkor akár több jelölt ajánlóívét is aláírhatja. Így Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája egyáltalán nem buzdított választási csalásra, amikor azt javasolta a nemzeti tábornak, a baloldali összefogás jelöltjein kívül minden aláírásgyűjtést támogasson.

Választási csalásra való felbujtással vádolja a baloldal Bayer Zsoltot, lapunk publicistáját, aki legutóbbi írásában azt javasolta, a nemzeti tábor a baloldali összefogás jelöltjein kívül minden egyéni jelölt aláírásgyűjtését támogassa.

– Ha nem akarjuk, hogy Gyurcsányék az elkerülhetetlennél nagyobb teret és lehetőséget kapjanak a következő Országgyűlésben, akkor segítsük elő, hogy mindenki elindulhasson az április 3-i választáson. Segítsük elő az ellenzékváltást! 

– fogalmazott Bayer Zsolt, hozzátéve, miután egy kormánypárti, vagyis az eljövendő, normális Magyarország pártján álló választópolgár mindenekelőtt aláírja a Fidesz–KDNP jelöltjeinek ajánlóívét, aláírásával támogassa a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Munkáspárt–Iszomm pártszövetség, a Gattyán György-féle politikai alakulat jelöltjeinek indulását is. A Magyar Nemzet újságírója azt is megjegyezte: mindez teljesen törvényes, legitim megoldás.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak egyértelművé tette, a választási törvény kimondja, egy választópolgár egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, ugyanakkor akár több jelölt ajánlóívét is aláírhatja. 

Vagyis, amíg egy párt csak egy pártlista állításában vehet részt, a párt által egyéni választókerületben jelölt személy pedig csak ugyanazon párt pártlistáján szerepelhet, a szavazásra jogosult állampolgár minden párt jelöltjét vagy független egyéni képviselőjelöltet is támogathat aláírásával.  

Bayer Zsolttal ellentétben egyébként pont Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje volt az, aki pár hete Londonban választási visszaélésre szólított fel. Arra kérte a lakcímmel nem rendelkező, külföldön dolgozó, élő magyarokat: ha tehetik, jelentkezzenek be egy-egy billegő körzetbe, ugyanis a 2018-as eredmények alapján idén akár három mandátum is múlhat a külföldi szavazatokon. Márki-Zay londoni utazása után egyébként gyakorlatilag elismerte, hogy választási csalásra buzdította a külföldön élő magyarokat.

Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője akkor úgy nyilatkozott lapunknak: Márki-Zay Péter három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, választás rendje elleni bűncselekményre biztatta londoni hallgatóságát, amikor azt javasolta nekik, hogy fiktív lakcímet feltüntetve szavazzanak. 

A szakértő szerint Hódmezővásárhely polgármestere felsorakozott abba a politikusbűnözői körbe, ahol már nem számít sem a törvény, sem a rend, és a hatalom gátlástalan megszerzésének célja szentesít bármilyen alantas eszközt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Katona Vanda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.