Orbán Viktor az ukrajnai háborúról: „A neheze még hátravan”

A kormányfő szerint ha elhúzódik a háború, fel kell készülni arra, hogy komolyabb katonai cselekmények lesznek Kárpátalján is.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV, 24.hu2022. 02. 26. 15:42
ORBÁN Viktor
Orosz hadművelet - Orbán Viktor a beregsurányi határállomáson Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahhoz képest, hogy mennyire komoly a helyzet, minden szervezetten, rendezetten és nyugodt tempóban zajlik, ugyanakkor ez nem szabad, hogy túlzottan optimistává tegyen bennünket – hangsúlyozta a beregsurányi magyar–ukrán határállomáson tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor, jelezve: a neheze még hátravan, így nem szabad könnyelműnek lenni.

– A határ másik oldalán egy háború zajlik, aminek a frontvonala még odébb van, nem érkezett be még Kárpátaljára. Itt még komoly katonai cselekmények nem voltak, de ha elhúzódik a háború, lesznek itt is, ezért fel kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit

– fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, számunkra az a legfontosabb, hogy segítsük azokat, akik az anyaországba érkeznek, ugyanakkor Magyarországnak nem szabad belekeverednie ebbe a háborúba. 

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli az orosz elnökkel való találkozóját, a kormányfő úgy reagált: az elmúlt tíz napban nemcsak ő, hanem több európai vezető is tett erőfeszítéseket, a német kancellár és a francia elnök is ott járt. Elmondása szerint mindent megtettek, ami emberileg lehetséges volt annak érdekében, hogy elkerüljék azt, ami bekövetkezett. 

– A békemisszió tehát az unió minden erőfeszítése ellenére sikertelennek bizonyult, ezért most arra kell törekedni, hogy vissza tudjanak térni a békéhez

 – mondta. 

A kormányfő továbbá dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország lenne az egyetlen, aki ellenzi az orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárását. Ennek kapcsán pedig arra kérte az újságírókat, hogy készüljenek fel, ugyanis a háborúban a dezinformáció általános. 

– Magyarország a csütörtöki csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unión belül, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit – mondta a miniszterelnök, majd kiemelte: nem most van itt az ideje okosnak lenni, most egységesnek kell lenni. Ez egy háború.

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor miniszterelnök a keleti országrészbe vezényelt katonáknál tartott határszemlét Hajdúhadházon, amelyről a közösségi oldalán adott tájékoztatást. A kormányfő – aki pénteken a NATO-csúcstalálkozón is világosság tette – megismételte, hogy a kormány számára a magyar emberek biztonsága az első, ezért Magyarország nem vesz részt ebben a háborúban, és nem is engedi, hogy belesodorják. Az országba érkező menekülteknek ugyanakkor minden ellátást biztosítanak majd – szögezte le.

Közben zajlanak az egyeztetések az orosz és az ukrán fél közötti béketárgyalás helyszínéről. A hírek szerint Oroszország a fehéroroszországi Minszket javasolta, amit az ukránok nem fogadtak el, ugyanis ők Varsóban szeretnének egyeztetni, ebbe viszont Oroszország nem hajlandó beleegyezni. Mivel a két lehetséges helyszínről vita alakult ki, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapestet ajánlotta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Andrij Jermaknak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjének, amelytől a telefonbeszélgetéseken egyik fél sem zárkózott el.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint

Magyarország jelenlegi helyzete teljesen alkalmas lenne arra, hogy az ukrán és az orosz küldöttség Budapesten tárgyaljon.

Mint mondta, Orbán Viktor a konfliktus kiéleződése óta folyamatosan higgadtan reagált az eseményekre, és egyértelműen a béke mellett tette le a voksát. – Magyarország ebből a szempontból az elmúlt hetekben, de hónapokat is mondhatok, a kommunikációjában mindig következetes és mérsékelt volt, tehát úgy az ukránok számára, mind az oroszok számára ez lehetne egy valós alternatíva – mutatott rá szakértő.

Borítókép: Orbán Viktor sajtótájékoztatója a beregsurányi magyar–ukrán határállomáson (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.