időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo
Az illegális migrációs nyomás erősödése a határvédelem fokozását követeli

Szombattól megerősített polgárőrszolgálat a déli határainkon

Szemán László János
2022.02.11. 14:52 2022.02.11. 17:59
Szombattól megerősített polgárőrszolgálat a déli határainkon

Szombattól a rendőrségi igényeknek megfelelően Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Baranya megyében a határ menti polgárőr egyesületek megduplázzák a szolgálatokat.

A kormány 371 millió forint forrást biztosított a polgárőrök határvédelmi munkájának költségeire. Szombattól a rendőrségi igényeknek megfelelően Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Baranya megyében a határ menti egyesületek megduplázzák a szolgálatokat. 

Naponta 82 polgárőr vesz részt a határvédelemben, elsősorban vasútállomásokat, buszpályaudvarokat, benzinkutakat, autóspihenőket, tanyákat, különböző búvóhelyeket ellenőriznek 

– mondta el pénteken Túrós András, az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) elnöke az országos rendőrfőkapitánnyal közösen a mórhalmi rendőrőrsön tartott sajtótájékoztatóján. 

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke (Fotó: ORFK)

Az elnök kiemelte: 

második lépésben a megyék más településeiről érkeznek önként vállalt vezényléssel polgárőrök a határra, majd szükség esetén az ország más megyéjéből is részt vesznek a határvédelemben az egyesületek tagjai.

Mint azt korábban megírtuk, 2017-ben létrejött az OPSZ-on belül a határvédelmi polgárőrtagozat, melyhez 103 egyesület csatlakozott, 2100 szolgálatot teljesítő taggal. Jelentős részüknek vannak határvédelmi ismereteik, egykor a határőrségben sorállományúként vagy hivatásosként szolgáltak. A polgárőrök évente 180-200 ezer szolgálati órát teljesítenek a határon. Öt év alatt húszezer esetben intézkedtek, tavaly 6400 határsértő feltartóztatásában vettek részt, és több tízezer alkalommal segítették jelzéssel a hatóságok munkáját.

Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a déli határokon olyan trendforduló után vagyunk, amely nagyon súlyos kimenetelű is lehet, komoly odafigyelést igényel. 

Fontos, hogy a lehető legtöbben kivegyék a részüket a határvédelemből, segítsék a hatóságok munkáját. Vannak olyan részfeladatok, amelyekhez nem kell rendőri végzettség, hatósági beosztás.

Balogh János országos rendőrfőkapitány (Fotó: ORFK)

Az országos rendőrfőkapitány kiemelte, a határsértők és embercsempészek változatos módszereket alkalmaznak: járműveken megbújva, alagutat ásva, kerítésbontással vagy létrákkal próbálnak átjutni a határon. Az elmúlt három évben 69 alagutat találtak, ebből tavaly húszat. Egyre gyakoribbá váltak a rendőröket és katonákat közvetlenül vagy közvetve érő támadások, tavaly 65, idén már 44 ilyen eset fordult elő. Többször megtörtént, hogy az embercsempészek a rendőröket vagy a többi közlekedőt veszélyeztetve igyekeztek kibújni az intézkedés alól.

A helyzetet elemezve elmondta, hogy elmúlt évben jelentősen megnőtt a migrációs nyomás, tavaly – 2015 után messze a legtöbb – 122 ezer alkalommal kellett határsértőkkel szemben intézkedni. Idén eddig 16 ezer ilyen eset történt, ez a tavalyi év hasonló időszakához képest hatvanszázalékkos növekedést jelent. 2021-ben 1277 embercsempész ellen indult eljárás. Idén február 10-ig a határ közelében vagy az ország belsejében 129 embercsempésszel szemben léptek föl a rendőrök.

A rendőrség folyamatos segítséget kap a határvédelemhez a Magyar Honvédségtől és a polgárőröktől. A kormány által biztosított forrásnak köszönhetően az ország távolabbi részén élő polgárőrök is kivehetik a részüket ebből a munkából – mondta végül Balogh János országos rendőrfőkapitány.

Újabb sikeres elfogásban vettek részt a mórahalmi és a röszkei polgárőr egyesület  (az OPSZ határvédelmi polgárőrtagozat) tagjai. A polgárőrök február 9-én estétől 10-én reggelig, két gépkocsival és nyolc polgárőrrel látott el szolgálatot a rendőrséggel együttműködve. A hivatalos jelentés szerint a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel és a röszkei, valamint a mórahalmi polgárőrökkel együttműködve február 10-én négy csoportban 83 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom külterületén és Szeged belterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, török és afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el. Sárközi László, a mórahalmi polgárőség elnöke elmondta, hogy közösen a röszkei polgárőrökkel első esetben láttak el 12 órás közös szolgálatot a rendőrséggel.

    Borítókép: A röszkei és a mórhalmi polgárőrök magyar és cseh rendőrökkel együttműködve vettek részt ennek az illegális migránscsoportnak az elfogásában (Fotó: Police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.