Tamás József püspök és Kontra Éva szerzetes a Hit Pajzsa-díj kitüntetettjei

Tamás József romániai magyar katolikus püspök, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke és Kontra Éva szerzetes, a Magyarok Nagyasszonya Társaság első általános elöljárója kapta idén a Hit Pajzsa-díjat. A kitüntetés átvétele után Tamás József kiemelte: ezt a díjat nem ő, hanem a Jóisten kapta, majd köszönetet mondott az Orbán-kormánynak is, amiért a díj által is megerősítik, hogy igazi testvéreknek tekintik a külhoni magyarokat.

2022. 02. 26. 14:18
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Krisztus utáni kétezer esztendő bizonyítja, hogy soha nem az győz, akinek a fegyvere, hanem akinek a hite erősebb 

hangsúlyozta a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, idén 21. alkalommal átadásra kerülő Parma fidei – Hit Pajzsa díjkiosztó ünnepségen az Országgyűlés elnöke, megjegyezve: az áldozatok sorsa intelem a jövő nemzedékeinek. 

Kövér László felidézte: a kommunizmus idején hívő keresztényként, különösen pedig Isten szolgájaként vagy szolgálóleányaként élni csak bátran lehetett, mivel az egyházi szolgálat és a közösségi élet bármely formája hátratétellel járt. – A kommunisták azonban folytatta nem értették, hogy azok, akiket ők ellenségnek látnak, nem a hatalom ellen törnek, egyszerűen csak Isten ügyét szolgálják. A meghurcoltatások ellenére viszont munkájuk és személyes példájuk nyomán a sivatag mélyén oázisok jöttek létre, ahol az élet vizének forrásainál megtermettek a lélek gyümölcsei: a szeretet, az öröm, a békesség, a türelem, a szívesség, a jóság, a hűség, a szerénység és az önmegtartóztatás. Emellett fűzte hozzá nagy szerepük volt abban is, hogy az egyház intézményként is túlélte a szocializmus diktatúráját. 

Kövér László házelnök Fotó: Teknős Miklós

A házelnök ugyanakkor jelezte, hogy

a múlt ismét dörömböl az ajtónkon, semmi más nem visszhangzik, csak az istentagadó és az emberellenes ideológia, amely hamisságot hirdet, visszaél a jogállam eszközeivel, családokat szakítana szét, gyermekeket csonkítana meg és elvenné őket a szüleiktől. 

Mint mondta, ez a zsarnokság lényegesen hatékonyabb eszközökkel rendelkezik, mint az eddigiek, hiszen nemcsak az emberek fizikai ellenőrzésére, hanem a tudatuk formálására is törekszik.

Magyarország nagy döntések előtt áll, népszavazás előtt állunk. A kérdések világosak, a válaszok egyszerűek. 

Minden jóravaló ember számára egyértelmű, hogy a gyermekek sorsáról nem az LMBTQ-aktivistáknak, hanem a szülőknek kell dönteni, hogy tőlünk tanulják meg, hogyan kell és hogyan érdemes emberként élni 

– mondta Kövér László. A választás során pedig mutatott rá nem egyszerűen kormányt és ellenzéket választunk, hanem arról döntünk, hogy lesz-e számunkra, demokrata magyarok számára, és az ezeréves keresztény Magyarország számára jövő, vagy elkorcsulunk a mindent elnyeléssel fenyegető szellemi és erkölcsi sivatagban fogalmazott a kormánypárti politikus. 

Kövér László ünnepi beszédét követően Tamás József nyugalmazott segédpüspököt Sajgó Szabolcs jezsuita atya méltatta. A díj kurátora a kitüntetettet a nagy király követeként mutatta be, akinek már gyermekként megmutatkozott mélyebb vonzódása a papi hivatás iránt. Tamás József 18 évesen kezdte a papságra felkészítő tanulmányait, majd 1968-ban Márton Áron püspök szentelte fel Kolozsváron. 1979-től tanár és spirituális, a kispapok lelki nevelője lett. 1997 március elsején pedig a csíksomlyói kegytemplomban püspökké szentelték, majd ezt követően több mint két évtizeden keresztül a Gyulafehérvári Egyházmegye segédpüspökeként szolgált. Mint mondta, egész papi és püspöki szolgálatát, hivatását Tamás József ekképpen szereti összefoglalni: 

„Nem csatár vagyok, hanem hátvéd Jézus csapatában.”

 Sajgó Szabolcs laudációja után Fülöp Attila mondott beszédet, aki a másik díjazottat, Kontra Évát méltatta. A szociális ügyekért felelő államtitkár úgy fogalmazott: 

Kontra Éva azon példaértékű emberek közé tartozik, akik megszentelt életet élnek az egyház és az emberek szolgálatában.

Az elmúlt évtizedekben – folytatta – Istenben bízva, élete minden nehéz pillanatában – amikor megjárta az ávót, a kalocsai börtönt, majd rovott múltú emberként sok megpróbáltatást élt át – talpon tudott maradni. Mindezek után 1986-ban az ő vezetésével alakult meg a Magyarok Nagyasszonya Társaság, és 30 évig vezette a rend által fenntartott Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthont is. Fülöp Attila kiemelte: a díjazott mindannyiunk számára példa, aki soha nem a könnyű utat választotta.

A Hit Pajzsa-díj átvétele után Tamás József úgy fogalmazott: minden, ami a laudációban elhangzott, nem róla vagy neki, hanem egyedül Istennek szólt, aki olyan talentumokkal ruházta fel, amivel más emberek szolgálatára tudott lenni. Ezért úgy értékeli, hogy ezt a díjat nem ő, hanem a Jóisten kapta. A nyugalmazott segédpüspök örömét fejezte ki, hogy a tavalyi évtől kezdődően a „határon túl lépett a díjban való részesedés”, majd 

a magyar kormánynak is köszönetet mondott, hangsúlyozva, hogy a díj által is beigazolták, hogy nem lebecsülik, hanem igazi testvéreknek tekintik a külhoni magyarokat. 

Éppen ezért – fűzte hozzá – nem szeretné, ha visszajönne egy olyan korszak, ahol újra leírottak lennének.

Tamás József beszédét követően Kontra Éva két olyan történetet elevenített fel az 1950-es évekből, amikor Isten gondviselése mutatkozott meg az életében. A szerzetes hangsúlyozta: Isten nagylelkűségét semmivel sem lehet felülmúlni.

A Hit Pajzsa kitüntetést azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. A díjat 2002-ben Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő, valamint Gyurkovics Tibor író alapította. A díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából adják át minden esztendőben.

Borítókép: Balról Tamás József, Kövér László és Kontra Éva (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.