Egyszerűbben juthatnak ellátáshoz a fogyatékkal élő gyerekek

Átadták a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat új diagnosztikai központját, ahol a szakemberek évente mintegy huszonötezer vizsgálatot fognak végezni a látás-, hallás-, mozgás-, beszédfogyatékkal élő gyermekek körében országos, a tanulási zavarral, autizmus spektrumzavarral érintett gyerekek esetében pedig fővárosi illetékességgel. A fővárosi diagnosztikai centrum létrehozása azért fontos, mert ezentúl nem kell a szülőknek más-más helyszínre vinniük a gyermekeket, ha egyszerre több ellátásra is szükségük van.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 03. 26. 18:30
Budapest, 2019. január 25. A kerekesszékes közlekedést próbálják ki diákok a Kézenfogva Alapítvány és ferencvárosi önkormányzat sport- és élménynapján a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban 2019. január 25-én. Az érzékenyítõ foglalkozáson a diákok kipróbálhatták a fogyatékossággal élõ emberek által ûzhetõ sportokat, játékokat. MTI/Mónus Márton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-pesti Tankerületi Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ támogatásával közel négyszázmillió forint költségvetési forrásból, az országos, illetve fővárosi feladatokat ellátó tagintézmények integrálásával alakította ki a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat diagnosztikai központját az intézmény székhelyén, Zuglóban.

Kilenc évvel ezelőtt a kormány átszervezte a teljes pedagógiai szakszolgálati feladatellátást a teljesebb feladatellátás érdekében, így teljesen új struktúra jött létre

– emelte ki dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár megnyitóbeszédében. Hangsúlyozta, hogy a most létrehozott diagnosztikai centrum könnyítést jelent a szülőknek, főként a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek vizsgálatakor, és új szakmai kooperációs terepet nyújt a pedagógusoknak.

Szatmáry Kristóf, Budapest 13. választókerületének országgyűlési képviselője szerint olyan beruházás valósult meg, amelyben egyszerre érvényesültek az oktatási és az egészségügyi célok, így a gyermekek a legjobb helyen a legjobb támogatást kaphatják.

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese arról beszélt, hogy az elmúlt években az állami intézményfenntartói rendszerben létrejött a gyógypedagógiai ellátás országos lefedettsége, mind a szakszolgálati, mind az egyéb gyógypedagógiai szolgáltatások területén. Ezért szimbolikus jelentősége is van a Budapest szívében megnyílt új diagnosztikai központnak.

– Az új épület segíti az új, holisztikus szemléletmódot is, amellyel minden tényező segítségével, folyamatában figyeljük és támogatjuk a gyerek fejlődését, és a szülőkkel is szorosabban együtt tudunk majd működni – mondta Mosányi Emőke, Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója.

Az egy helyszínen történő ellátás megkönnyíti a nyomon követést, a folyamatdiagnosztika érvényesülését, a gyerekeknek nem szükséges több kerületbe, különböző időpontokban vizsgálatra menniük. Így egy olyan egységes rendszer épül ki, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok az eddigieknél lényegesen gyorsabban jussanak ellátáshoz, és a szülőkre is jóval kevesebb teher hárul majd.

Az átadás ünnepi műsorában közreműködött a Hallássérültek Tanintézete jelkórusa, a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája EGYMI és a Mozgásjavító EGYMI tanulói.

Borítókép: Illusztráció (MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.