Ez a háború testvérgyilkosság – A tihanyi perjel a békéért fohászkodik

Tihanyban a békéért imádkoznak és gyűjtést is szerveztek. Mihályi Norbert Jeromos tihanyi perjel gondolatai.

Forrás: LikeBalaton.hu2022. 03. 03. 8:50
MIHÁLYI Norbert Jeromos
Tihany, 2021. június 14. Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele a tihanyi apátság Királykriptájának feltárásáról tartott sajtótájékoztatón az apátság látogatóközpontjában 2021. június 14-én. Befejezõdtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tihanyban is gyűjtenek a háború miatt szenvedőknek

A tihanyi apátság és a Tihanyi Bencés Iskola, valamint a tihanyi Erzsébet-kör közös tartósélelmiszer- és ruhagyűjtő kezdeményezés hirdetett – derül ki a Likebalaton.hu cikkéből.

Kárpátaljai egyházi személyektől, rokonoktól érdeklődtek azzal kapcsolatban, hogy mire van szüksége a háború sújtotta területekről menekülőknek. Mivel a tihanyi apátságban éppen felújítás zajlik

a Tihanyi Bencés Iskolában várják az adományokat minden nap 8-tól 16 óráig. Hétvégén juttatják el a csomagokat a keleti határra.

– Csendesen, nem a kirakatban, nem fotózkodva és a közösségi oldalakra posztolva igyekszünk segíteni. Mert nem az a lényeg, hogy a világ lássa, hanem hogy valódi segítséget tudjunk nyújtani a rászorulóknak – mondta a portálnak Mihályi Norbert Jeromos tihanyi perjel.

 

A perjel imádságra hív és imaórákat is tartanak

A Tihanyi Bencés Apátság csatlakozott a Ferenc pápa által meghirdetett böjt- és imanaphoz. Március 2-án, hamvazószerdán közös szentségimádást tartottak a szentmise előtt.

Buzdítjuk a híveket, hogy vegyenek részt az imaóráinkon, és hogy személyes imáikban is kérjék a Szentlélek kegyelmét az áldozatokra, a szenvedőkre és a döntéshozókra is

– tette hozzá a perjel.

 

Ez a háború testvérgyilkosság – közösek az orosz–ukrán gyökerek

Tihany az ukránok és az oroszok szempontjából is fontos gyökerekkel rendelkezik. Ezért is fontos az apátságban, hogy mindkét fél békéjéért imádkozzanak.

Itt idézem az ukrán ortodox egyház vezetőjét, aki a Káin–Ábel testvérgyilkosság hasonlattal élt az események kapcsán. A moszkvai pátriárka is kiemelte, hogy a két nép közös gyökerekkel rendelkezik

– mondta Jeromos atya.

 

I. András király felesége, Anasztázia a Kijevi Ruszból, azaz a Kijevi Nagyfejedelemségből származott. Anasztázia nagyapja Szent Vlagyimir (Szent Vologyimir), aki az ő „Szent István királyuk” volt és a Dnyeper folyóban megkeresztelkedve vette fel a kereszténységet. I. András király feleségével, Anasztáziával együtt vélhetően Tihanyban van eltemetve, ezért mind ukrán, mind pedig orosz látogatók érkeznek a temetkezési helyhez, hogy imádkozzanak és leróják tiszteletüket.

(Teljesen pontos információk még nincsenek azzal kapcsolatban, hogy mindketten Tihanyban nyugszanak, hiszen a csontokat jelenleg is vizsgálják.)

 

Jeromos atya a tihanyi kápolnából, a kereszt előtt állva adott interjút, amelynek záró gondolatai az alábbiak voltak

– A béke keresését soha nem szabad abbahagyni, sem a saját életünkben, sem a környezetünkben, mert ennek hiánya kifordítja az embert önmagából. A jelenlegi konfliktus is megmutatja, hogy

ha az ember nem keresi a békét, akkor nagyon hamar elveszíti az emberségét

– zárta gondolatait a tihanyi perjel.

 

Borítókép: Mihályi Norbert Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjele (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.