Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Kuncze Gábor állítja: nem kapott Fenyő János „fehér könyvéből”

Bíróság elé állt ma Kuncze Gábor, a Horn-kormány liberális belügyminisztere. A Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult büntetőperben tanúskodott. Mint mondta: Fenyő nem adott át neki semmilyen terhelő irathalmazt Gyárfás Tamásról.

Magyar Nemzet
2022. 03. 29. 15:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuncze Gábor tagadta, hogy kapott volna a Fenyő János által összeállíttatott úgynevezett fehér könyvből. Horn Gyula szabad demokrata belügyminisztere tanúként vallott minderről ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult perben.

Kuncze vallomása szerint az úgynevezett fehér könyvről nem volt tudomása. Eszerint hiába vallották a tanúk, hogy úgy tudják, 

ezt a 120 oldalas, állítólag Gyárfás Tamásra terhelő dokumentumösszeállítást Fenyő eljuttatta a belügyminiszterhez, amit ő állítólag tovább is adott (néhai) Kiss Ernő tábornoknak, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vezetőjének.

Kuncze azt állította: nem vett át ilyet sem Fenyő Jánostól, sem a médiamogul munkatársától, a szolgálati lakásán sem, sehol.

Póta Péter bíró kérdésre a visszavonult baloldali politikus elmondta: a két médiavezér konfliktusáról tudomása volt, Gyárfás Tamás többször is panaszkodott neki, amikor a Nap TV-ben járt. 

Arról azonban nem tudott, hogy Horn Gyula miniszterelnök beleavatkozott Fenyő és Gyárfás vitájába.

 

Mi is volt a „fehér könyv”?

Néhai Perczel Tamás, Fenyő pszichológusa és bizalmasa 2004-ben húsz órán keresztül beszélt a Kapu című folyóirat főszerkesztőjének, Brády Zoltánnak Fenyőről, megemlítve azokat is, akiknek érdekükben állt a halála. Így például Gyárfás Tamásról és Princz Gáborról, a Postabank elnökéről is szólt.  

Perczel arról is beszél, hogy Horn Gyula kormányfő és belügyminisztere, Kuncze is tudott Gyárfás és Fenyő üzleti háborújáról.

A volt SZDSZ-elnök, belügyminiszter, Kuncze Gábor (jobbra) azt vallotta, nem vett át semmiféle dossziét a vállalkozótól, Fenyő Jánostól (középen) (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A vádirat abból indul ki, hogy bár 1996 végére Gyárfás Tamás és a Nap TV-t átmenetileg megszerző Fenyő megegyeztek, látszólag kibékültek, a tévé visszakerült Gyárfás fennhatósága alá, ám a háború tovább zajlott kettejük között. A vád szerint ezért is ölette meg aztán Gyárfás Portik Tamás bevonásával az üzleti ellenségét.

Perczel egyebek mellett azt is elmondta Brádynak, hogy Fenyő János 120 oldalas dossziét juttatott el ­Kuncze Gáborhoz Gyárfás Tamás állítólagos bűncselekményeiről.

Az információkat Fenyő a hatósági és politikai kapcsola­tait is felhasználva magánnyomozókkal, illetve újságírókkal gyűjtette és rendszereztette. Ez volt az úgynevezett fehér könyv. Perczel Tamás szerint Fenyő beszámolt az állítólagos bizonyítékokról Kunczénak, aki elkérte az iratokat, ám sokáig nem történt semmi. Hatvan nap után a médiacézár egyik rendőrségi informátora jelezte, a dosszié eljutott a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vezetőjéhez, Kiss Ernőhöz is, azonban az anyagból addigra eltűnt húsz oldal.

 

Kuncze még soha nem állt bíróság előtt

A volt belügyminisztert a Blikknek sikerült szóra bírni. „Bár 25-26 évvel ezelőtti eseményekről van szó, fő vonalakban létezik a fejemben, de itt olyan konkrétumokra is rákérdeznek, amelyek bizonyosan nem történtek meg” – mondta a tárgyalás szünetében, közvetlen meghallgatása előtt a bulvárlapnak. A Blikk megkérdezte, milyen jelentőségűnek tartja vallomását, lehet-e bármilyen befolyással az ügy értékelésére, esetlegesen az ítéletre.„Ezt teljesen kizártnak tartom, nem hiszem, hogy ilyen fontossága lehet a vallomásomnak” – fogalmazott Kuncze, aki hozzátette, nem készült fel különösebben, nem kutatott dokumentumok után.

A politikus azt is elárulta, hogy emlékei szerint korábban nem állt bíróság előtt, még tanúként sem, de a mostani meghallgatása sem tölti el különösebb izgalommal. Igyekezett a legjobb tudása és emléke szerint válaszolni. Arra kérdésre pedig, hogy szerinte sikerül-e a bíróságnak megnyugtató és igazságos ítélettel zárni a büntetőpert, csak ennyit mondott: majd meglátjuk.

 

Friderikuszt és Kunczét szembesíteni fogják

Mielőtt kitérnénk Friderikusz Sándor tanúvallomására, fontos adalék, hogy a vallomás végén a bíró közölte: egy későbbi időpontban szembesíteni fogja Friderikuszt Kuncze Gáborral.

 A showman ugyan közölte, hogy ő sem adott át Kuncze Gábornak semmiféle Gyárfás Tamással kapcsolatos összeállítást, ám egy érdekes összefüggésre rávilágított. Elmondta, hogy Fenyő váratlanul megjelent Friderikusz egyik tévéfelvételén, amikor beszélgetőpartnere Kuncze Gábor belügyminiszter volt.

Friderikusz Sándor, Szekeres Imre országgyűlési képviselő és Fenyő János médiavállalkozó (jobbra, takarásban) beszélget a Magyar Újságírók Országos Szövetségének 114. sajtóbálján a Hotel Marriottban, 1996. február 3-án Fotó: MTI/Soós Lajos

"Egy Andrássy úti helyszínen forgattuk az interjút, amelynek a végén beállított Fenyő, akivel utána együtt készültünk vacsorázni.

Hozott egy dossziét, amit perceken át a kezében tartott, majd amikor hármasban búcsúzkodtak, át akart adni Kunczénak, mondván, hogy Gyárfásról vannak benne terhelő adatok. Kuncze határozottan elhárította, mondta, hogy adja át a hatóságoknak, a dossziét az asztalon hagyta. 

Elég dühös is voltam Fenyőre, hogy ilyen helyzetbe hozott, el is maradt a tervezett vacsora" - idézte fel a producer. Friderikusz felidézte azt is, hogy Fenyő és Gyárfás 1997. első napjaiban az újságíró bálban többek szeme láttára kezet fogtak egymással. A Gyárfás vezette Nap TV Kft. 1997. január 1-én visszakapta a Nap-kelte című műsor készítésének teljes jogát. Ezt követően Fenyő már semmit sem tett a Nap-kelte visszaszerzése érdekében. Fenyő és Gyárfás között a viszály megszűnt.

Friderikusz arról is beszélt, ő arra törekedett, hogy Fenyő és Gyárfás a továbbiakban együttműködjön, mivel úgy ítélte meg, "ha két ilyen erő összefog, akkor abból nagy eredmények születhetnek". Egy közös vacsorát akart szervezni, ahova mindkét fél elfogadta a meghívást, de Fenyő azt az utolsó pillanatban lemondta azt. 

Friderikusz szerint Gyárfás mindenkor arra törekedett, hogy Fenyő Jánossal megbékéljenek. 

Bírói kérdésre, hogy 1 - 10 között hányasra osztályozná Gyárfás agresszivitását Fenyő irányában, Friderikusz 3-ast adott, ugyanakkor ugyanerre Fenyő esetében 10-est, azaz Friderikusz Fenyőt tartotta lényegesen agresszívabbnak Gyárfás iránt, mint fordítva. Ebből kiindulva Friderikusz 

ma sem tudja elképzelni, hogy Gyárfás a vádban szereplő cselekményt elkövette volna.

 

Gyárfás soha nem támadott

Dr. Póta Péter bíró kedden még újfent meghallgatta a korábban már idézett dr. Óvári Győzőt (Fenyő ügyvédjét), a Népszava egykori főszerkesztőjét, a vádbeli időszakban belpolitikai rovatvezetőjét, Horváth Lászlót (szerzői nevén: H. Bíró Lászlót) és a VICO Rt. marketing vezetőjét, Szilvássy Csillát, akik – ami a lényeget illeti – egyöntetűen közölték, hogy Gyárfás Tamás soha nem támadta Fenyő Jánost. Fenyő János fellépése egyoldalú volt.

Borítókép: Kuncze Gábor volt belügyminiszter ma tanúként a Fővárosi Törvényszéken (Fotó: Blikk/Varga Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.