Mi most a magyar stratégiai érdek?

Ezt a kérdést adta címként Szánthó Miklós Facebook-on közzétett írásához, mely az alábbiakban olvasható teljes hosszában.

Forrás: Facebook/Szánthó Miklós2022. 03. 16. 9:42
SZÁNTHÓ Miklós
Budapest, 2022. január 26. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója sajtótájékoztatót tart az amerikai republikánus tábor budapesti konferenciájáról a szervezet fõvárosi székhelyén 2022. január 26-án. Március 25-én és 26-án rendezik meg az amerikai republikánus tábor Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésû konferenciáját a Várkert Bazárban. A CPAC Hungary fõ szónokának Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel. Sok száz résztvevõt várnak, kiemelt külföldi és hazai elõadókkal. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai zűrzavaros nemzetközi helyzetben a biztos stratégiai elrugaszkodási pont: Magyarország érdeke. Minden konfliktusos helyzetben (is) ezt a kérdést kell feltenünk: mi szolgálja hazánk érdekét? Nyilvánvalóan az, ha a magyar emberek biztonságát tartjuk szem előtt, nem próbálunk megfelelni hatalmi nyomásoknak és kimaradunk a háborúból. Most is érvényes a mondás: „soha ne harcolj olyan háborúban, amit nem te robbantottál ki!” – áll Szánthó Miklós bejegyzésében.

Hogy ezt a célt el tudjuk érni, erős és stabil vezetésre, józan észre, stratégiai intelligenciára és nyugalomra van szükség. Igen, a békéhez erőt – is – kell mutatni. Igen, „gyenge nép nem kap békét”.

És bárkinek bármi is legyen az alapvető pártpolitikai preferenciája, az elmúlt 12 év azt bizonyította, hogy fenti, jelen helyzetben nélkülözhetetlen politikai képességek ma a jobboldal birtokában vannak. Ma az Orbán Viktor vezette kormányzat az, amely garantálni tudja Magyarország békéjét és biztonságát. Nem (csak) azért, mert jobboldali, hanem mert a szükséges tudás, bölcsesség és tapasztalat ezen az oldalon összpontosul. Ez az oldal a magyar érdekből indul ki, oda vezet vissza mindent – és bár a liberálisok ezt önző dolognak tartják, valójában ők azok, akik meg akarják fosztani a magyarokat attól, hogy saját sorsukról józanul gondolkodhassanak – olvasható az Alapjogokért Központ igazgatójának írásában.

A baloldalon zűrzavar, káoszos nyilatkozatok, kirakatemberek perctriumfálása, össze-visszaság van.

Az elején a Kétfarkúakat gondolta az ember viccpártnak, de mára Márki-Zay átvette a szerepüket. Ez persze tűnhet mókásnak, lehet rajta mosolyogni – míg ellenzékben van. Ott sok minden megengedett – arcoskodni lehet, felelősség nincs.

De most háború van a szomszédban, energiaválság és a gazdasági szankciók hatásai fenyegetnek. És ez nem tréfadolog. Ez most valóban „nem amatőrök órája, ez most nem a dilettánsok ideje”. Most nincs olyan, hogy marhaságokat beszélek egyik nap, aztán elnézést kérek érte, hogy „nem is úgy gondoltam”. Ilyen időkben egy szó félig már tett. És most nem engedhetjük meg magunknak az utólagos magyarázkodás baloldali luxusát – figyelmeztet a KESMA elnöke.

Az egyik opció tehát béke és a biztonság – többek között gyermekeink biztonsága. A másik alternatíva a bizonytalanság, a kesze-kuszaság, a kapkodás – és egy rossz mozdulat sodort már háborúba népeket.

Ezt tartsuk észben április 3-án – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Borítókép: Szánhó Miklós (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.